Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ...

Οι διοικούντες τον τόπο εξακολουθούν, παρά τα μηνύματα που παίρνουν από παντού, να εφαρμόζουν μια εντελώς λανθασμένη συνταγή εξόδου από την κρίση.

Θα φτάσουμε να πιστέψουμε ότι οι πολιτικοί μας θεωρούν πλέον ότι α) δεν εκπροσωπούν τη λαϊκή θέληση, β) συντάσσονται πλήρως με τα μεγαλοσυμφέροντα εσωτερικής πλοήγησης και γ) στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των μεγάλων χρηματοοικονομικών συντελεστών, παγκοσμίου επιπέδου, αφού όλες οι αποφάσεις στοχεύουν στην προστασία των συμφερόντων αυτών έναντι των λαϊκών μαζών.

Οι πολιτικοί μας αυτοί ελπίζω να μην βγουν στις αυριανές εκλογές και να ζητήσουν την ψήφο μας, λέγοντας ότι αναγκάστηκαν να υπερψηφίζουν τα διάφορα μνημόνια.

Γιατί ο λαός δεν θέλει αναγκασμένους πολιτικούς εκπροσώπους, αλλά αυτόφωτους δημοκράτες να διευθετούν τις τύχες τους.

Η κρίση και οι μέντορές της πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις να εξακολουθούν να διαιωνίζουν τα ζητήματα της κρίσης. Το καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να διατρέχει συστημική κρίση, αλλά δε θα την πληρώσουν τα δισ. των αθώων που δε συμμετέχουν στο δίχτυ λήψης αποφάσεων.

Εμείς στην προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση πρέπει να αυξήσουμε τις παραγωγές μας και τις παραγωγικές δομές μας. Τότε μόνο θα είμαστε καλυμμένοι και δε θα φοβόμαστε όπως τώρα, που ακόμη και τα κρούσματα της εγκληματικότητας αυξάνουν γρηγορότερα απ' ότι το χρέος της χώρας.

Ας συνέλθουν οι διοικούντες. Τα πράγματα είναι πλέον, πολύ σοβαρά

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΒΕΝΤΕΤΑΣ...

Το φαινόμενο της βεντέτας δεν είναι καινούργιο. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα, το συναντάμε στις πρώτες κιόλας ανθρώπινες κοινωνίες. Στο εθιμικό δίκαιο της Κρήτης καταγράφεται για πρώτη φορά στη Μινωική πολιτεία. Ο Αριστοτέλης στα «Ηθικά Νικομάχεια» αναφέρει ως εισηγητή του «Δικαίου της Ανταπόδοσης» τον Ραδάμανθυ, αδελφό του Μίνωα. Σύμφωνα με αυτή την ποινική διάταξη, όποιος διαπράξει ένα αδίκημα «μόνο σαν πάθει ό,τι 'καμε, δίκη σωστή θα γίνει».

Ο νόμος της ανταπόδοσης χαρακτηρίζεται μάλιστα ως σπουδαία μορφή απονομής δικαιοσύνης. Αργότερα, κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στην Κρήτη, ίσχυε η βασική αρχή του ισόποινου, σύμφωνα με το οποίο η ποινή που επιβαλλόταν σε περίπτωση φόνου ήταν είτε το ισόποινο, δηλαδή η καταδίκη του δράστη σε θάνατο, είτε η «εξαγορά του αίματος», δηλαδή η απόδοση χρηματικής αποζημίωσης από τον δράστη στην οικογένεια του θύματος.

Η βεντέτα λοιπόν μοιάζει να είναι κατάλοιπο του μακρινού παρελθόντος, ενός πανάρχαιου τρόπου απονομής δικαιοσύνης σε κοινωνίες όπου κυριαρχεί ο μωσαϊκός νόμος του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». «Γεννιέται» από την ανάγκη για εκδίκηση που νιώθουν συνήθως οι συγγενείς του θύματος ενός φόνου απέναντι στον δράστη και την οικογένεια του.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Νικολακάκη, καθηγητή του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,

«η βεντέτα είναι ένας κοινωνικός κώδικας που στηρίζεται στην έννοια της τιμής και της προστασίας. Και η τιμή αυτή αφορά άτομα από την ίδια πάντα οικογενειακή ομάδα, αποτελεί δε στοιχείο της ταυτότητας και του κοινωνικού της κύρους».

Πολλές φορές ο χώρος που επιλέγεται από τους συγγενείς για την τέλεση του εκδικητικού φόνου είναι το ίδιο το δικαστήριο, την ώρα που δικάζεται ο δράστης και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας ή της απαγγελίας της απόφασης. Η επιλογή αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς ο χώρος του δικαστηρίου λειτουργεί συμβολικά και οι «εκδικητές» με αυτόν τον τρόπο υποδηλώνουν ότι απονέμουν δικαιοσύνη. Η ιστορία, ωστόσο, δεν τελειώνει με την εκδίκηση της οικογένειας του θύματος.

Αντίθετα στο σημείο αυτό ξεκινά ένας αέναος κύκλος αντεκδικήσεων ανάμεσα στις «αντίπαλες» οικογένειες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αθώα θύματα και δεκάδες ξεκληρισμένες οικογένειες. Υπάρχουν βεντέτες που διήρκεσαν 70 ολόκληρα χρόνια με περισσότερα από 60 θύματα, όπως αυτή ανάμεσα στις οικογένειες Σαρτζετάκη και Πεντάρη που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες βεντέτες που συγκλόνισαν ποτέ την Κρήτη.

Η υπόθεση αυτή «έκλεισε» έπειτα από χρόνια με τον ίδιο τρόπο που λύνονται συνήθως οι βεντέτες. Με τη διαμεσολάβηση ατόμων κύρους που έχαιραν της εκτίμησης και των δυο αντιμαχόμενων οικογενειών, συνάπτονταν γάμοι μεταξύ μελών των δυο οικογενειών. Με τον τρόπο αυτόν, οι δυο οικογένειες συγγένευαν και το πάθος για εκδίκηση έσβηνε.

Κάποιες φορές χρειάζονταν διαδοχικοί γάμοι, προκείμενου να σταματήσουν τελείως οι προκλήσεις. Ένας ακόμα τρόπος για να σταματήσει μια βεντέτα ήταν η διαφυγή των υποψήφιων δραστών ή θυμάτων σε άλλες πόλεις.

Η βεντέτα πάντως, δεν είναι μόνο κρητικό, ούτε καν μόνο ελληνικό φαινόμενο. Συναντάται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, καθώς και σε αραβικές χώρες.

Η κρητική βεντέτα ωστόσο αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση και συναντάται πιο συχνά στην ελληνική κοινωνία. Βεντέτες έχουν καταγραφεί κυρίως στους δυτικούς νομούς της Κρήτης -το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία παραμένουν κάποιες «εστίες» ανοιχτές, κυρίως στη δυτική Κρήτη και στις ορεινές περιοχές.

Στα ορεινά χωριά οι κοινωνίες παραμένουν κλειστές και η προσωπική τιμή εξακολουθεί να αποτελεί υψηλή αξία για τους κατοίκους τους. Αντίθετα, σε περιοχές όπου ο ντόπιος πληθυσμός έχει έρθει σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, η νέα γενιά σπουδάζει και μορφώνεται και το βιοτικό επίπεδο έχει ανεβεί, το «έθιμο» της βεντέτας έχει πλέον εξασθενήσει. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι οι Κρητικοί, «έστω και στη σκιά, η διατήρηση της βεντέτας είναι δυσφήμιση για τον τόπο».

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ (Η ΤΑΙΝΙΑ)...


Κινηματογραφική διασκευή του ομότιτλου θεατρικού έργου του Παντελή Χορν, από το 1955.

Σε μια μικρή αυλή μιας Αθηναϊκής γειτονιάς, οι ένοικοι γίνονται υποχείρια της πανούργας σπιτονοικοκυράς, η οποία παρεμβαίνει αδιάκριτα στις ζωές τους...

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ...

Ένας αρχαίος κινέζικος θρύλος λέει ότι κάποιος μαθητής ρώτησε τον δάσκαλο του:

- Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Παράδεισο και στην Κόλαση;

Ο δάσκαλος του απάντησε:

- Πολύ μικρή κι ωστόσο έχει μεγάλες συνέπειες. Έλα να σου δείξω την Κόλαση...

Μπήκαν σε ένα δωμάτιο, όπου μια ομάδα ανθρώπων καθόταν γύρω από μια μεγάλη χύτρα με ρύζι. Όλοι ήταν πεινασμένοι και απελπισμένοι καθένας είχε από ένα κουτάλι που το κρατούσε από την άκρη με προσοχή κι έφτανε ως τη χύτρα. Κάθε κουτάλι, όμως, είχε τόσο μακρύ χερούλι, που δεν μπορούσαν να το φέρουν στο στόμα. Η απελπισία και η ταλαιπωρία ήταν φοβερή...

- Έλα, είπε ο δάσκαλος λίγο μετά. Τώρα θα σου δείξω τον Παράδεισο.

Μπήκαν σε ένα άλλο δωμάτιο πανομοιότυπο με το πρώτο, υπήρχε κι εδώ η χύτρα του ρυζιού, η ομάδα ανθρώπων, τα ίδια μακριά κουτάλια, όμως εκεί όλοι ήταν ευτυχισμένοι και χορτάτοι.

- Δεν καταλαβαίνω είπε ο μαθητής. Γιατί είναι τόσο ευτυχισμένοι εδώ ενώ στο άλλο δωμάτιο είναι τόσο δυστυχισμένοι, τη στιγμή που όλα είναι ίδια;

- Δεν το κατάλαβες; χαμογέλασε ο δάσκαλος. Καθώς τα κουτάλια έχουν μακριά χερούλια και δεν μπορούν να φέρνουν το φαγητό στο στόμα τους, εδώ έμαθαν όλοι να ταΐζουν ο ένας τον άλλον!

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΦΟΡΟΙ ΚΙ ΕΞΟΥΣΙΑ...

Ολοι θρηνούμε το εισόδημά μας, παράλληλα δε οικτίρουμε μερικούς από τους κυβερνώντες και μη, για την εξοργιστική επιδειξιακή και προκλητική πολυτελή διαβίωσή τους, την οποία χρηματοδοτούμε εμείς...

Αν ψάξουμε τα δημοσιευμένα "πόθεν έσχες" που δηλώθηκαν(;) από τους υψηλά ιστάμενους θα δούμε κανείς ότι δεν ήξερε τίποτα περί λιτότητας, δεν είχε ενημερωθεί του τι εστί φτώχεια, στέρηση, που καταλήγει ακόμη και σε πείνα.

Θέλει χλιδή και αίγλη η σημερινή νομενκλατούρα. Δεν είναι τα έξοδα που εξάπτουν τη λαϊκή διαμαρτυρία. Είναι ο τρόπος που επιδίδονται στην πολυτέλεια, είναι το κομπλεξάρισμα που πιάνει μερικούς να ενταχθούν στο κλαμπ των πλουσίων μέσω της πολιτικής συναλλαγής, είναι η αδιαφορία ότι δεν συνειδητοποιούν το δύσκολο αύριο.

Σήμερα ο Ελληνας φορολογούμενος υπόκειται σε πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη, για να καλυφθούν τα ανομήματα της εξουσίας.

Τέτοιο φαινόμενο ισοπέδωσης δεν είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις. Πρόκειται για φόρο, εισφορά και κόστος, που πάνε για τη συντήρηση του κράτους - Λερναία Υδρα...

Η πολυτέλεια συνεχίζει να είναι κυβερνητικό πάθος και η σπατάλη πολιτικό φαινόμενο για τη διατήρηση των οπαδών, παρά την τάση φυγής που δείχνουν οι τελευταίοι από την πολιτική αηδία.

Το καίριο ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουμε σε αυτή την σε βάθος και στην εξονυχιστική επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων από το όποιο εισόδημα μας. Μέχρι πότε θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε το υστέρημά μας για την διαιώνιση τους;

Οι πολλοί να λιμοκτονούν από τον φόρο και οι λίγοι να ζουν από τον φόρο!

Εδώ και τρεις 10ετίες ο αριθμός των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οργανισμών διπλασιάστηκε. Αποτέλεσμα ο μη διορισμένος Ελληνας καταβάλλει τις αμοιβές του μισού σημερινού προσωπικού της δημόσιας διοίκησης.

Ο κόσμος δεν φτωχαίνει μόνο με την πρόσθετη φορολόγηση, επιβαρύνεται και με τη λαφυραγώγηση της δημόσιας περιουσίας απ? τα έμπιστα κομματικά στελέχη. Συγκεκριμένα οι ατασθαλίες, η κατάχρηση εξουσίας και τα σκάνδαλα με ανυπολόγιστες απώλειες δημοσίων εσόδων και περιουσιών.

Σα να μην αρκούσαν οι υπάλληλοι, ο κάθε πρωθυπουργό και διοικητής ΔΕΚΟ περιστοιχίζεται από συμβούλους, οι οποίοι έγιναν οι ανεύθυνοι άρχοντες. Οι συνήθως ξενόφερτοι "σοφοί" κατευθύνουν τους αυτόχθονες ιθαγενείς.

Το οργανωμένο κομματικό δίκτυο μοναδικό έργο του έχει να κρατήσει το κόμμα στην εξουσία. Πληρώνεται όλη αυτή η πραιτοριανή φρουρά από τους φόρους και οι πραίτορες συντηρούν και διαιωνίζουν το καθεστώς.

Ποιός έψαξε να μάθει πόση είναι η επιβάρυνση του πολίτη από την ασύδοτη χρησιμοποίηση των κομματικών τοποτηρητών και συμβούλων;

Χωρίς αναστολές μιλούν περί του κοινού συμφέροντος, υποκρινόμενοι με κάθε είδους προσωπείο ακόμη και την αδιαφορία. Γι' αυτό και οι επικυρίαρχοι τροϊκανοί λένε απολύστε κόσμο μα οι άρχοντες απολύουν προσέχοντας μη θίξουν τις δικές του οικίες και οικείους κι ας πάνε να καούν αυτοί του κομματικού αντιπάλου...

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΕΥΦΥΪΑ...ΜΥΑΛΟ...ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ...

Ένας σκύλος περιφέρεται στη ζούγκλα και βλέπει μια λεοπάρδαλη να κατευθύνεται προς το μέρος του, φανερά πεινασμένη.

- Ωχ μπλέξαμε, σκέφτεται ο σκύλος...

Τότε βλέπει κάτι κόκαλα εκεί κοντά και αρχίζει να τα ροκανίζει με την πλάτη γυρισμένη στην λεοπάρδαλη. Ενώ εκείνη είναι έτοιμη να του χυμήξει, ο σκύλος λέει:

- Μμμμ...Πολύ νόστιμη αυτή η λεοπάρδαλη. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν άλλες εδώ τριγύρω...

Η λεοπάρδαλη παγώνει και εξαφανίζεται πίσω από κάτι δέντρα.

- Λίγο έλειψε να την πατήσω σκέφτεται, αυτός ο σκύλος θα με έτρωγε..

Ένας πίθηκος παρακολουθώντας όλο το σκηνικό από ένα δέντρο, σκέφτεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει την εύνοια της λεοπάρδαλης και να γλιτώσει το τομάρι του, εξηγώντας της αυτό που είχε συμβεί. Πάει προς το μέρος της και εξηγεί τα πάντα. Η λεοπάρδαλη έξαλλη για την κοροϊδία, λέει στον πίθηκο:

- Ελα πίθηκε. Ανέβα στη ράχη μου να δεις από κοντά τι πρόκειται να πάθει ο σκύλος..

Ο σκύλος βλέπει τη λεοπάρδαλη να έρχεται προς το μέρος του με τον πίθηκο καβάλα.

- Τί θα κάνω τώρα; σκέφτεται...

Κάθεται λοιπόν με την πλάτη γυρισμένη στους δυο. Όταν η λεοπάρδαλη και ο πίθηκος έχουν πλησιάσει αρκετά, ο σκύλος μουρμουρίζει αρκετά δυνατά για ν΄ακουστεί:

- Πού είναι αυτός ο πίθηκος; Ποτέ δεν μπορώ να τον εμπιστευτώ. Τον έστειλα πριν από μισή ώρα να μου φέρει άλλη μια λεοπάρδαλη κι ακόμα να φανεί...

Ευφυϊα, μυαλό. γρήγορη σκέψη κι αντίδραση...
Τα έχουμε κι εμείς...Ας τα χρησιμοποιήσουμε για τη δική μας επιβίωση...

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ...

Η άλλη Ελλάδα υπάρχει παντού γύρω μας. Μια διεισδυτική ματιά θα σας πείσει.

Είναι αυτοί που δημιουργούν με την τέχνη, αυτοί που προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να απαλύνουν τη δυστυχία και τον πόνο των άλλων, αυτοί που αγωνίζονται ομαδικά να μη τους βάλει κάτω η κρίση. Είναι αυτοί που ψάχνουν ξανά στην παράδοση για να βρουν και να αξιοποιήσουν νέες ιδέες (π.χ. βοτανοκαλλιέργειες), είναι αυτοί που από το περιττό μηχανεύονται νέες μορφές ενέργειας (π.χ. τηγανέλαια/βιομάζα), είναι αυτοί που δεν περιμένουν τίποτε από το κράτος (ούτε καν την έγκριση της καινοτομίας τους). Είναι το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ που δουλεύει αθόρυβα με σημαντικές επιτυχίες, είναι οι αλλαγές επιχειρηματικών εργασιών στο πνέυμα των καιρών.

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα! Απλά τα ΜΜΕ δεν τη βλέπουν ή δεν θέλουν να τη δουν. Επειδή σ΄ αυτόν τον τόπο για τα ΜΜΕ αυτό που μετράει είναι οι κακές ειδήσεις. Έτσι αισθάνονται ότι επιτελούν το χρέος τους προς το κοινό μεταδίδοντας μόνο την ασχήμια, το σεξ, το έγκλημα, την λαμογιά, την τρομοκρατία. Κι όμως!

Η άλλη Ελλάδα υπάρχει και μεταλλάσσει αργά και σταθερά νοοτροπίες και μυαλά. Είναι αυτή που βασίζεται στον εαυτό της και τις πρωτοβουλίες της. Όχι στο σύστημα με τους βουλευτές ή τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής.

Είναι αυτή η Ελλάδα που θα αλλάξει το διεφθαρμένο και φθαρμένο πολιτικό σύστημα;

Αισιοδοξούμε, γιατί αισιόδοξος είναι αυτός που πιστεύει πως τελικά όλα θα πάνε καλύτερα σ' αυτόν τον τόπο. Κι ας μη ζήσει ο ίδιος για να τα απολαύσει...

Αυτός που μένει στον τόπο του και αγωνίζεται εκ των έσω, για να έλθει το καλύτερο στο προσκήνιο.

Αλήθεια πώς θα προέλθει το καλύτερο, όταν οι νέοι μας αυτοεξορίζονται σε αναζήτηση ευκαιριών ή ενός απλού μισθού και δεν θα είναι εδώ όταν χρειαστεί για να ψηφίσουν αυτή την αλλαγή;

Ο παλαιοκομματισμός δεν πεθαίνει με τους παλιούς ψηφοφόρους...

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ...

Ένα δημοσίευμα του CareerBuilder.com με τίτλο «Growing industries» ήταν η αφορμή για το παρόν κείμενο.

Σίγουρα το 2012 δεν είναι και η καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, που παρουσιάζουν πολύ υψηλή ανεργία και μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναμφισβήτητα, τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι απαισιοδοξία, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, που λέει ότι η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε σε δεινή θέση ξανά στο παρελθόν, αλλά δεν καταστράφηκε ο κόσμος. Ταλαιπωρήθηκε αρχικά, αναθεώρησε τον τρόπο ζωής του, βρήκε τρόπους διαφυγής, δούλεψε σκληρά και επανήλθε δυναμικά.

Κάποιοι κλάδοι καταρρέουν ανεπιστρεπτί όμως την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται και κάποιοι καινούργιοι δημιουργούνται.

Οι 10 κλάδοι που παγκοσμίως, που αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών να παρουσιάσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, είναι:

Αποκατάσταση
Οι εξειδικευμένοι θεραπευτές, οι λογοθεραπευτές και οι φυσιοθεραπευτές που εργάζονται με ασθενείς που χρειάζονται αυτό το είδος της ιατρικής υποστήριξης φαίνεται ότι θα έχουν την πρωτοκαθεδρία από δω και στο εξής. Σε συνδυασμό με τους ασφαλιστές που προωθούν και προσφέρουν νέα προγράμματα υγείας, οι θεραπευτές των παραπάνω κατηγοριών θα καλύπτουν ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς σε ιατρεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης, κ.α.

Διαδίκτυο και ιστοσελίδες
Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας δημιουργούν συνεχώς ανάγκες πάνω στο κομμάτι αυτό. Οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στη δημιουργία, τη διατήρηση και τη δημοσίευση κειμένων ιστοσελίδων, καθώς και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης προβλέπεται ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες καριέρας το επόμενο διάστημα. Ήδη μία νέα ειδικότητα που κάνει θραύση στο εξωτερικό αυτό το διάστημα είναι ο social sitter (η ορολογία προκύπτει από τη baby sitter), o οποίος αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, LinkedIn) ενός επαγγελματία όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι' αυτό. Αντίστοιχες θέσεις εργασίας θα υπάρχουν και σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, μια που το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Κατασκευή αυτοκινήτων
Μπορεί ο κλάδος του αυτοκινήτου να ήταν από τους πρώτους που βίωσε την κρίση και όλες οι γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες να προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, ωστόσο η ανάπτυξη του αναμένεται να συνεχιστεί όχι βέβαια με τους ίδιους ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Διαχείριση των αποβλήτων
Καθώς η ανακύκλωση μπαίνει στην καθημερινότητά μας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, οι κανονισμοί για την διαχείριση αποβλήτων γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα παρουσιάσει μία ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με οτιδήποτε αφορά στον τομέα αυτό, από τη συλλογή, την επεξεργασία και την περαιτέρω παρακολούθηση των σκουπιδιών, θα είναι περιζήτητοι. Επιπλέον οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πρακτικές αειφορίας και οι νέοι πιο οικολογικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των αποβλήτων μπορεί να προσφέρουν μια δυναμική καριέρα με υψηλούς μισθούς στο επιστημονικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.

Αειφόρος ανάπτυξη και βιωσιμότητα
"Going green" είναι το μήνυμα της εποχής μας για όλους τους τομείς. Και όσοι το πήραν και αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν και επαγγελματικά θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν και μία θέση εργασίας. Στις μέρες η βιωσιμότητα μίας εταιρίας συνδέεται άμεσα με την οικολογική πολιτική που ακολουθεί, προσπαθώντας να αποδείξει ότι λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς.

Ξένες γλώσσες
Όσο η παγκόσμια αγορά επεκτείνεται, διερμηνείς, εκπαιδευτές και μεταφραστές, που συνδέονται με τον τομέα της γλώσσας έχουν σημαντικές ευκαιρίες απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα οι μεταφραστές γλωσσών εκτός της Ευρώπης, όπως της Κινεζική και της Αραβικής γλώσσας μπορεί να είναι αύριο περιζήτητοι.

Υγειονομική περίθαλψη
Τα νέα δεδομένα όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού δημιουργούν νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες, αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται απαραίτητοι για τους ηλικιωμένους που ζουν πλέον μόνοι τους και όχι με τα παιδιά τους.

Οφθαλμολογία
Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στον κλάδο υγείας και ο τομέας της οφθαλμολογίας. Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν σιγά σιγά στη ζωή όλων μας επιβαρύνουν τα μάτια μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα μάτια τους να κάνει δημοφιλείς τους οφθαλμίατρους.

Λογιστική
Οι λογιστές ήταν, είναι και θα παραμείνουν ένα επάγγελμα με προοπτικές ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση. Όσο η φορολογία παραμένει, οι λογιστές είναι απαραίτητοι τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ασφάλεια
Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια και στις υπηρεσίες περιπόλου. Η ειδικότητα του φρουρού που εργάζεται μέσα και έξω από μια εταιρία ή άλλο ιδιωτικό χώρο προσπαθώντας να αποτρέψει δυσάρεστα περιστατικά, συνεχίσει να παρουσιάζει ζήτηση.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ο ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ (Η ΤΑΙΝΙΑ)...


Ελληνική δραματική ταινία από το 1949, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα.

Ένας φτωχός τσαγκάρης στην Πλάκα έχει καταντήσει μεθύστακας και περίγελος της γειτονιάς εξαιτίας του χαμού του γιου του στο πόλεμο του 1940.

Όταν η όμορφη κόρη του ερωτεύεται και τα φτιάχνει με το νεαρό όμορφο και γοητευτικό προϊστάμενο της που είναι ένα παιδί πλούσιας οικογένειας, κάνει το παν για να ξεπεράσει το πάθος του, να σταθεί σωστός πατέρας και να μην εκθέσει την κόρη του...

Η ταινία προβλήθηκε για 27 συνεχείς εβδομάδες στην Αθήνα (έκανε πρεμιέρα στα κινηματοθέατρα Τιτάνια, Κοτοπούλη και Μαξίμ) και το ρεκόρ εισιτηρίων που δημιούργησε παρέμεινε αξεπέραστο μέχρι το 1963!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΧΟΡΟΣ ΠΟΥΛΙΩΝ...


Αν βρεθείτε στα Χανιά αυτή την εποχή και κοιτάξετε ψηλά, ίσως προλάβετε να δείτε μερικές εντυπωσιακές σκηνές όταν πλήθος από πουλιά σχηματίζουν στον ουρανό μαγευτικές εικόνες, ένα είδος ομαδικού χορού!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τους σχηματισμούς των σμηνών των πουλιών που βλέπουμε στον ουρανό των Χανιών τις τελευταίες μέρες, πέρα από κάθε φαντασία...

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Βλέποντας ο Θεός το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός, αποφασίζει να στείλει τον Υιό Του και πάλι στη Γη για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες...

Ο Ιησούς εμφανίζεται ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και μετά από μια θερμή ομιλία συμπαράστασης και υποστήριξης της Ελλάδας, ανακοινώνει ότι διαγράφει όλα τα χρέη της χώρας, φέρνει μεγάλες επενδύσεις, παρέχει δουλειά και αυξήσεις μισθών 100% σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες και διαγράφει όλα τα δάνεια τους.

Όλοι οι βουλευτές όρθιοι ζητωκραυγάζουν. Αλαλαγμοί χαράς και ικανοποίησης από όλες τις πτέρυγες. Ακόμα και η άθεη αριστερά σταυροκοπιέται.

Τότε ο Ιησούς λέει:

- Υπό έναν όρο..

Όλοι ησυχάζουν και περιμένουν να ακούσουν.

- Όλοι σας θα παραιτηθείτε αμέσως και κανείς σας δεν θα είναι ποτέ πια υποψήφιος βουλευτής...

Νεκρική σιγή στην αίθουσα. Κάποιοι του απαντούν ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα κόμματα για να αποφασίσουν.

- Πολύ καλά. Θα περιμένω την απάντησή σας μέχρι αύριο το πρωί, τους λέει ο Ιησούς...

Την επομένη ο πρόεδρος της Βουλής παραδίδει στον Ιησού την ομόφωνη απάντηση των 300 βουλευτών όλων των κομμάτων του Ελληνικού κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία "καταγγέλλεται η απαράδεκτη παρέμβαση του Θεού στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας"!

Με δαύτους δεν μας σώζει τώρα ούτε ο ίδιος ο Θεός...

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΞΑΝΘΙΕΣ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ...

Σε μια καφετέρια κάθονταν δυο ξανθιές και πίνανε τον καφέ τους.

Μοντέρνο περιβάλλον, με πολλούς μεγάλους καθρέφτες στους τοίχους.

Σε μια στιγμή γυρίζει η μια και λέει της άλλης:

- Βλέεπεις σε κείνο το ακριανό τραπέζι που κάθονται δυο άλλες, πόσο μου μοιάζει η μιά...

- Τώρα που το λές, βλέπω κι εγώ πως η άλλη που κάθεται δίπλα της είμαι ολόιδια εγώ...

- Όχι μόνο μας μοιάζουν, μα μας κοιτάζουν επίμονα κιόλας...

- Λες να έχουμε συγγένεια με τέτοια ομοιότητα; Θα πάω να τις ρωτήσω...

Σηκώθηκε κι έκανε να πάει προς το μέρος που έβλεπε να κάθονται οι άλλες, όταν η διπλανή της την σταματά λέγοντας:

- Δεν χρειάζεται να πας εσύ, βλέπω να έρχεται η μια προς εμάς!

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΙΛΟΥΣΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ...

Ένα από τα πιο αποκρουστικά δημόσια θεάματα, είναι οι πολυπράγμονες τύποι που μιλούν το τελευταίο διάστημα για την κρίση και υποδεικνύουν λύσεις. Είναι ένας κύκλος προσώπων που κινούνται στον δημόσιο χώρο ως παρατηρητές και σχολιάζουν τα πάντα. Μιλούν με στόμφο για «μέτρα που είναι αναγκαία», για «θυσίες που πρέπει να κάνουμε όλοι», για «ευελιξία και μείωση τους κόστους παράγωγης» για «υποχρεώσεις έναντι των εταίρων που πρέπει να τηρηθούν».

Κατά κανόνα είναι οι μόνοι που δεν θα έπρεπε να ομιλούν γι αυτά τα θέματα- τουλάχιστον με το ύφος της αυθεντίας που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Αν όχι για κανέναν άλλο λόγο τουλάχιστον γιατί δεν έχουν ιδέα για την ουσία όσων θίγουν. Πόσο ηθικό είναι να μιλάς για τα προβλήματα των άλλων όταν εσύ σε καμιά περίπτωση δεν τα υφίστασαι; Ή ακόμη χειρότερα όταν εσύ τα έχεις προκαλέσει, ή συνέβαλες στη δημιουργία τους, αν δεν επωφελήθηκες κιόλας;

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οικονομικοί παράγοντες, ακόμη και ορισμένοι βολεμένοι συνδικαλιστές, μιλούν για πράγματα που δεν τους αφορούν. Οι ίδιοι δεν ζουν με τους χαμηλούς μισθούς που θα γίνουν χαμηλότεροι. Ούτε περιμένουν τις ισχνές συντάξεις που θα γίνουν ισχνότερες. Οι περισσότεροι δεν έχουν παιδιά στο δημόσιο σχολείο. Έχουν δρομολογήσει ήδη την εκπαίδευση των βλαστών τους από το καλό ιδιωτικό σχολείο στο καλό ξένο πανεπιστήμιο. Οπότε όταν μιλούν για το μέλλον τον παιδιών, δεν εννοούν το ίδιο πράγμα με τους υπόλοιπους.

Επίσης δεν καταφεύγουν στις ουρές και το συνωστισμό του δημόσιου νοσοκομείου όταν αρρωστήσουν, άλλα στην πολυτέλεια της ιδιωτικής κλινικής. Δεν περιμένουν στη λαϊκή αγορά να περάσει η ώρα για να πέσουν οι τιμές και να ψωνίσουν για την οικογένεια. Σιτίζονται μεσημέρι βράδυ σε ακριβά εστιατόρια όπου οι τιμές κατ' άτομο ξεπερνούν τα δυο ημερομίσθια του μέσου εργαζόμενου. Και φυσικά δεν κυκλοφορούν ποτέ με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Μπορούν όλοι αυτοί να καταλάβουν τι σημαίνει να μειώνεται ένας μισθός κατά 50 ευρώ έστω το μήνα; Έχουν συναίσθηση της αβεβαιότητας και της αγωνίας του οικογενειάρχη που τα μετράει και δεν του βγαίνουν για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες; Μπορούν να μπουν στην ψυχολογία του ανέργου που κτυπάει πόρτες και δεν του ανοίγουν; Ξέρουν τι λένε όταν πετάνε αψήφιστα ότι οι απολύσεις είναι αναγκαίες;

Κακά τα ψέματα. Όταν δεν ζεις ένα πρόβλημα δεν μπορείς και να το χειριστείς, ακόμη και αν είσαι καλοπροαίρετος. Πόσο μάλλον που οι περισσότεροι από αυτούς που αγορεύουν για τη σωτηρία της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα δεν είναι. Αντίθετα οι ίδιοι είτε αδιαφορούν στην πραγματικότητα, είτε ευθύνονται για πολλά από τα θέματα που σχολιάζουν σήμερα. Αν καταρρέει η χώρα είναι γιατί και οι ίδιοι έβαλαν το χέρι τους.

Είναι προτιμότερο να σιωπούν από το να παριστάνουν τους ειδήμονες και τους σωτήρες. Τουλάχιστον να δείξουν ότι συναισθάνονται ότι δεν είναι εποχή για αρλουμπολογιες εκ του ασφαλούς.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ...

Αν ψάχνετε για μισθωτή δουλειά, θα σας βοηθήσουν οι παρακάτω προτάσεις, διατυπωμένες από άνθρωπο που ξέρει...

1. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΤΕ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ.

2. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ, ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

3. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

4. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΝΑ - ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΙΔΕΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΒΑΣΙΚΑ ΛΕΞΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.

5. ΝΑ ΠΑΤΕ "ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΙ" : ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

6. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ. ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥΛΟΓΑΔΕΣ- ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ.

7. ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΣΕΛΙΔΕΣ.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ:

ΜΕ Ε-ΜΑΙL ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΕ MS WORD, ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΕΝΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ, Ή ΝΑ ΤΟ ΠΑΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΜΕ Ε-ΜΑΙL ΣΕ ASCII PLAIN TEXT.

Καλή τύχη αν τους ακολουθήσεις ίσως ίσως πάρετε εσείς την πολυπόθητη θέση, ξέροντας όμως και την δική μου άποψη εκ πείρας:

Όλα αυτά για να δεήσει να σας επιλέξει κάποιος άλλος, να σας κάνει τη χάρη να δουλέψετε για δαύτον με τους δικούς του όρους, χωρίς να ξέρετε αν είναι καλύτερος από σας ή θα σας εγγυηθεί τη θέση σας κι αύριο...

Που θα πρέπει να ξανακάνετε τα ίδια πάλι, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις κάποιου άλλου αγνώστου που δεν γουστάρετε και δεν σας γουστάρετε, για κλέψιμο λίγου χρόνου μέχρι να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του...

Παρεπιπτόντως, το μότο του φουκαρά είναι:
"Δεν γνωρίζω παρά τρεις τρόπους για να επιβιώσω στην κοινωνία: να είμαι ζητιάνος ή κλέφτης ή μισθωτός"
(Mirabeau)

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (Η ΤAΙΝΙΑ)...



Ελληνική δραματική ταινία από το 1958.

Στις ανατολικές ακτές της Κρήτης απέναντι από την καταπράσινη κοιλάδα του Μεραμπέλου, βρίσκεται ολομόναχο στο πέλαγος, βουλιαγμένο σε νεκρική σιωπή, το νησί της Σπιναλόγκας.

Εδώ, 700 μέτρα μακριά απ' τους ανθρώπους, και εκατομμύρια μέτρα μακριά απ' την ανθρωπιά, με το Ενετικό τοίχος να τους φυλακίζει τριγύρω, γεννιούνται, ζούνε και πεθαίνουνε οι χανσενικοί της Ελλάδος...

Η Αγία Γραφή στην παλιά διαθήκη τους υποχρέωνε να φωνάζουν στους δρόμους ότι είναι λεπροί, για να μην τους πλησιάζουν οι άλλοι άνθρωποι.

Αργότερα τον μεαίωνα τους φόρεσαν ρούχα με κουδούνια σαν τους αρλεκίνους, για να τους ακούνε οι υγιείς και να απομακρύνονται.

Τότε που γυρίστηκε η ταινία, βρίσκονταν απομονωμένοι στον ξερόβραχο αυτό ίνα πληρωθεί το ρηθέν της Γραφής:
"μόνοι θέλουσι κατοικεί έξω του στρατοπέδου, τελείσθε η κατοικία αυτών"

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΤΣΑΝΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 3...

Το τρίγωνο που φέρει δύο γωνίες λέγεται διαγώνιο.

Τρισδιάστατο είναι το αντικείμενο τριών διαστάσεων, πλάτος, φάρδος, μάκρος, ύψος, βάθος και ίσως και βάρος όπου χρειάζεται. Ολα τα άλλα είναι διάστατον ή υποκατάστατον ή άστατον.

Το δεκαδικό σύστημα είναι το σύστημα που επικράτησε, διότι μετράμε ένα-ένα (πόντους) =EAαι όχι μία-μία (ίντσες), δηλαδή από το θηλυκό στο αρσενικό, επαναφορά κανονική.

Ο γλάρος είναι αποδημητικό πουλί. Το καλοκαίρι πάει στην παραλία, το χειμώνα στις ακτές. Ενδιαμέσως σε σκουπιδότοπους και λιμάνια.

Ο κορκόδειλος είναι ζώο αμφιερπετόν, που μοιάζει με μεγάλη σαύρα. Διακρίνεται από την μεγάλη αμφίβια ουρά που έχει, μεγάλο λαίμαργο στόμα και από τις φωνές που βάζει, όταν κλαίει γοερά.

Ο κύκλος είναι στρογγυλή γραμμή χωρίς συνδέσεις, ενωμένη με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς να καταλάβεις που αρχίζει και που τελειώνει.

Το πάγκρεας είναι ένα είδος αποστειρωμένου κρέατος που το έχουν απολυμάνει.

Με τους ατμούς Ρίχταρ μετράμε τους ανέμους σε εποχή σεισμών, ενώ με του Κονφόρ μετράμε τους θαλασσινούς του Αιγαίου και του Ιονίου.

Το αυγοτάραχον είναι η κυριότερη τροφή των γλάρων. Επίσης και το πλαγκωτόν.

Ο στρατός, οι πολιτικοί και οι παπάδες δημιουργούν τις μεγάλες υστερικές στιγμές του έθνους.

Η μπανάνα στα ελληνικά γράφεται όπως και στα αγγλικά, δηλαδή με ένα μπα και δύο να.

Η Νορβηγία στο μεγαλύτερο μέρος της κατοικείται απο πληθυσμό.

Ο Οδυσσέας τράβηξε μεγάλη οδύσσεια γιά να αποφύγει την Πηνελόπη (!!!). Και αναζητώντας την ευτυχία έφτασε μέχρι την Οδυσσό.

Ο Ροβινσόνας Καρούζος ήταν ένας διάσημος Ιταλός τραγουδιστής της όπερας που προτιμούσε να ζει σε ένα ερημονήσι ολομόναχος με μιά κατσίκα, έναν παπαγάλο και έναν μαύρο Παρασκευά.

Ο Λίβανος είναι χώρα με πρωτεύουσα την Βηρυττό. Η ίδια η Βηρυττός δεν έχει ιδιαιτέρα πρωτεύουσα.

Ο Κορινθιακός κόλπος βρίσκεται εντελώς κατά μήκος.

Η Αραβία είναι πολύ μεγάλη και εκτείνεται κυρίως από τον βορρά μέχρι το τέλος του νότου.

Το όρος Εβαρεστ βρίσκεται στην Ευρώπη μετά από δικαστικό αγώνα που έγινε και το κέρδισαν οι Αλπεις.

Το Λάρνακον είναι πόλη παράλια της Κύπρου όπου στην αρχαιότητα εμφανιζόταν το Λαρναίον Υδωρ, τέρας κατά τι μικρότερο της Λερναίας Υρδας.

Ο Ειρηνικός ωκεανός εκτείνεται μεταξύ άλλων ακτών, νοτιότερον.

Ολη η δυτική ακτή της Πελοποννήσου στον Κορινθιακό είναι παράκτια, κατά μήκος, από Κόρινθο μέχρι Πάτρα και παρακάτω ακόμα.

Η τοποθεσία των Αλπεων είναι γενικώς προς τα πάνω και ψηλά.

Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται, αλλά όχι πάντοτε.

Δύο παράλληλες δεν συναντιούνται ποτέ στο άπειρο, εκτός αν επεκταθούν σε τρομακτικό μήκος απείρου. Αν είναι στο επίπεδο, τότε κάποτε συναντιούνται εκεί που καταλήγουν, αλλά τότε η δουλειά λέγεται παραλληλεπίπεδη δράση και είναι αλγεβρική υπόθεση.

Μιά παράλληλη ευθεία γραμμή είναι αυτή που και όταν δημιουργείται γιά να συναντηθεί, δεν τα καταφέρνει ποτέ.

Οι αρχαίοι μετρούσαν το χρόνο με χιλιετίες και επετηρίδες.

Οταν ο ατμός παράγεται έξι φορές ταχύτερα το λέμε εξάτμιση.

Η χιλιετηρίδα είναι ερπετό και αυτό, αλλά με χιλιάδες πόδια και κατά πολύ μεγαλύτερο από την εκατορίδα.

Στο μηρό έχουμε το μοιραίο οστό, στην κνήμη το κνημαίο, στα δάκτυλα τα δακτυλικά οστά των αποτυπωμάτων, ενώ τα σκελετικά οστά του σώματος αποτελούν το σώμα μας το κοκκαλωμένον.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΙΤΕΙΑ...

Ως τρόπος ζωής, η ζητιανιά είναι σύμφυτη με την ανημποριά και τον παρασιτισμό στις κοινωνίες μας.

Τις περισσότερες φορές είναι κατευθυνόμενη και οργανωμένη σε ομάδες. Να θυμηθούμε τον «Όλιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς, ή τις "αυλές των θαυμάτων" που ανθούσαν στο Μεσαίωνα, έφθασαν δε στο απόγειό τους στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι αυλές ως κοινωνικό περιθώριο, αναγεννιούνται σε υποβαθμισμένες περιοχές, γκέτο ή σε πόλεις με μεγάλη ανεργία σε περιόδους κρίσης.

Στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, οι ζητιάνοι ήταν μετρημένοι και ημεδαποί.

Αργότερα με την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ το 1989, πολλοί αλλοδαποί μη βρίσκοντας δουλειά στον τόπο τους και όντας ανίκανοι να ασκήσουν οτιδήποτε στις χώρες υποδοχής, επέλεξαν την επαιτεία ως επάγγελμα!

Σήμερα οι περισσότεροι ζητιάνοι των δρόμων προέρχονται από ασιατικές ή αφρικανικές χώρες. Είναι βέβαια και ορισμένοι ντόπιοι (τσιγγάνοι, απατεώνες γυρολόγοι του είδους, ψεύτικοι έρανοι, κ.λπ.) που εκ συστήματος ασκούν το επάγγελμα.

Σακατεμένοι κάθε λογής επιστρατεύονται κατά δεκάδες από επιτήδειους "μάνατζερς" και αμολιούνται σε κεντρικά σημεία πόλεων, ή θρησκευτικών λιτανειών και πανηγυριων. Παιδιά στα φανάρια για πρόχειρο πλύσιμο κι ακόλουθη αναμονή πληρωμής με επιμηνή.

Όπως και τα ντόπια εξαρτημένα άτομα που απαιτούν φορτικά τον οβολό, εκβιάζοντας ή και απειλώντας πολές φορές...

Η σημερινή όξυνση του φαινομένου οφείλεται, εκτός από την οικονομική κρίση, στην παντελή έλλειψη μιας κοινωνικής πολιτικής.

Η επιβολή του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού προκάλεσε και το γκρέμισμα του στοιχειωδέστερου κοινωνικού κράτους. Αλλά και οι χιλιάδες απολύσεις, η ανεργία, η περιθωριοποίηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι αφαιμάξεις μισθών και συντάξεων, η δραματική αύξηση των νεόπτωχων, όλα αυτά δεν συντελούν άραγε στο να οδηγούνται σήμερα στα συσσίτια ή στην επαιτεία, ακόμη και πολλοί άλλοτε αξιοπρεπείς συμπολίτες μας;

Ευνόητο είναι ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε να μην υπάρχει άτομο πεινασμένο. Και βέβαια πρέπει τα συσσίτια να παρέχονται σε πραγματικούς φτωχούς. Γι αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχος των επαιτών.

Ακόμη υπάρχει και η εμπορική επαιτεία τα καλοκαίρια ειδικά, η επαιτεία με δήθεν "μουσικούς" ενήλικες ή τα μικρά παιδιά που παίζουν ακορντεόν, ή απλά απλώνουν το χέρι με ένα πλαστικό ποτηράκι ή ένα χαρτομάντηλο, είναι συνηθισμένο θέαμα σε τουριστικές περιοχές...

Το ηθικό δίλημμα πάντα, για τον "ακάτεχο" ελεήμονα είναι αν το άτομο που έχει απέναντί του αξίζει πράγματι να βοηθηθεί ή όχι...

Διαπιστώθηκε από έρευνα πως δίνοντας χρήματα σ΄ ένα μικρό παιδί που ζητιανεύει, χωρίς να το θέλουμε το εθίζουμε στο να παραμένει στο δρόμο, μέχρι την ενηλικίωσή του. Κι αν αυτό μάθει στη ζωή του μόνο να ζητιανεύει, όταν γίνει 18 ετών τί το διαφορετικό θα κάνει; Δεν θα καταφύγει άραγε τότε σε κλοπές ή άλλα εγκλήματα, αφού μη έχοντας πάει σχολείο δεν θα έχει άλλες διεξόδους;

Εξάλλου το μεροκάματο ενός δραστήριου επαίτη μετριέται σε δεκάδες ακόμη κι εκατοντάδες ευρώ τις καλές του μέρες σε πανηγύρια ή τουριστικά μέρη, μετρητά κι αφορολόγητα!

Έτσι η βιομηχανία της επαιτείας καλά κρατεί κάτω από τα μάτια της αστυνομίας, πιθανόν και την ανοχή της.

Αναμφίβολα η επαιτεία αποτελεί πράξη μειωτική για το άτομο. Ταυτόχρονα όμως, είναι και μια δράση αντικοινωνική, διότι επιτρέπει σε κάποιο (δεν εννοούμε αυτούς που πράγματι είναι ανήμποροι) να ζει ανάμεσά μας ως παράσιτο...

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΕΘΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ...

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν μία διαρκή επιθυμία να μεταβάλλουν την κατάσταση της συνειδήσής τους λαμβάνοντας διάφορα φάρμακα.

Κάποιοι χρησιμοποιούν διεγερτικά φάρμακα για να μη νυστάζουν και να χορεύουν όλο το βράδυ. Άλλοι χρησιμοποιούν κατασταλτικά για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους. Άλλοι χρησιμοποιούν ουσίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να βιώσουν νέες μορφές συνείδησης και να ξεχάσουν τα προβλήματα της καθημερινής ζωής.

Όλα αυτά τα φάρμακα αλληλεπιδρούν με διαφορετικούς τρόπους με νευροδιαβιβαστές και άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο.

Σε πολλές περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά καταλαμβάνουν εκείνα τα εγκεφαλικά συστήματα που είναι υπεύθυνα για τις φυσιολογικές διεργασίες της ευχαρίστησης και της ανταμοιβής, ψυχολογικές διεργασίες σημαντικές και απαραίτητες για συμπεριφορές όπως αυτή της πρόσληψης τροφής, της πόσης, της γενετήσιας λειτουργίας ακόμη και αυτή της μάθησης και της μνήμης.

Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

1) Η μικρή ηλικία 14 έως 20 ετών όπου το άτομο μεγιστοποιεί τα προβλήματά του, είναι ευκολόπιστο και ψάχνει δυνατές συγκινήσεις.

2) Τα προβλήματα στη οικογένεια, που πολλές φορές είναι τέτοια που οδηγούν τα παιδιά σε αδιέξοδο, σε απόρριψη και σε φυγή από την καθημερινότητα.

3) Η ροπή των νέων για μιμητισμό, η ξενομανία και η αναζήτηση «δυνατών» συγκινήσεων μπορεί να οδηγήσουν στη χρήση ναρκωτικών.

4) Το φιλικό περιβάλλον, οι παρέες μπορούν να γίνουν αιτία για να δοκιμάσει ένα άτομο το ναρκωτικό, έτσι για «μαγκιά», χωρίς να σκεφτεί ότι εκείνη τη στιγμή αυτοκτονεί.

5) Οι δόλιοι τρόποι που οι έμποροι ναρκωτικών πλησιάζουν τα υποψήφια θύματά τους. Ένα χάπι στο ποτό ή ένα αυτοκόλλητο στο δέρμα για πιο έντονη διασκέδαση, μπορεί να οδηγήσουν τον ανύποπτο πελάτη σε οδυνηρούς δρόμους.

6) Οι τάσεις αυτοκαταστροφής πολλών ατόμων ή η θέληση, προκειμένου να πληγώσουν κάποιους άλλους (γονείς, αγαπημένα πρόσωπα), να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

7) Η άγνοια γύρω από το θέμα των ναρκωτικών είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της διάδοσής τους. Ο διαχωρισμός σκληρών και μαλακών ναρκωτικών, οι φράσεις κλισέ «κάνε ένα τσιγάρο» ή «αυτός είναι χρήστης χασίς χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα», είναι το λιγότερο ύποπτες, αφού πολύ καλά γνωρίζουμε από τους μηχανισμούς δράσης των ουσιών αυτών στη φυσιολογία και βιοχημεία του οργανισμού, ότι βλάβες προκαλούν όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΓΟΥ...

Ένα λιβερό γεγονός είναι ο θάνατος άστεγου (ένας που ποτέ δεν ενοχλούσε κανένα ούτε ζητιάνευε, όπως τον έβλεπα συχνά) στο κέντρο της πόλης των Χανίων: σε παγκάκι της πλατείας Αγοράς που είχε μετατραπεί σε προσωρινό κρεβάτι για τον άτυχο αυτό άνθρωπο. Οπως τόσα άλλα κεντρικά παγκάκια που αποτελούν καταφύγιο ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν στον δρόμο.

Κάποιοι δήθεν "ευαίσθητοι" διαδηλώνουν πάλι χωρίς νόημα και ζητούν να γίνει ξενώνας αστέγων στην πόλη, έτσι αόριστα.

Όποτε αναλάβουν το κόστος αυτοί που το προτείνουν, ας το κάνουν. Δεν μπορεί να ζητούν χωρίς να προσφέρουν τίποτα οι ίδιοι.

Τί είναι αυτοί οι ξεπεσμένοι που ξεβράστηκαν στα Χανιά; Πόσοι από αυτούς μεγάλωσαν κι έζησαν εδώ;

Ένας από τη Βέροια, άλλος απο τη Θεσσαλονίκη, ένας από το Βέλγιο, πολλοί άλλοι από διάφορες τριτοκοσμικές χώρες, τι δουλειά έχουνε όλοι οι ξεπεσμένοι να καταλήγουν να βιούν λαθρόβια στα Χανιά;

Ας γυρίσει ο καθένας στον τόπο του όπου θα έχει έναν γνωστό ή φίλο ή συγγενή να τον νετάξει, με ειδική αρωγή από τους ανησυχούντες για τα ναύλα τους, ιδίως οι αλλοδαποί νεαροί μουσουλμάνοι αδέσποτοι αληταράδες της Ασίας και της Αφρικής που κατάκλυσαν και μαγάρισαν τον τόπο επδιδόμενοι κατά κόρο σε κλοπές κινητών - laptop και διαρρήξεις αμαξιών, υποστηριζόμενοι μόνο αυτοί αποκλειστικά από το στέκι μεταναστών (που ποτέ δε νοιάστηκε για Αλβανούς ή "Ελληνοποιημένους" καυκάσιους τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχανε άφθονοι) και μετά θα κάνουμε τον λογαριασμό πόσοι Χανιώτες είχαν την ατυχία (κι όχι τα χασίσια και τα οινοπνεύματα) να καταντήσουν έτσι, να δούμε που θα τους στεγάσουμε και να τους συντηρούμε ανθρώπινα ώσπου να έχουν μια ευκαιρία να ανανήψουν.

Το να ταίζεις και να στεγάζεις έτσι αόριστα αμέτρητους νεαρούς ξένους και δικούς μας 25άρηδες που καταναλώνουν ουσίες για τη καλοπέραση τους και μόνο, πεταμένα λεφτά και κόπος, οι δήθεν φιλανθρωπίες σε τέτοιες καταστάσεις είναι σκέτη μαλακία και γρήγορα θα εκλείψουν ελλείψει πόρων κι αντοχής, γιατί να νετάσω για 10ετίες έναν άχρηστο μεθύστακα ναρκωμανή νεαρό, μήπως θα ξαναγίνει ποτέ κανονικός άνθρωπος, εγώ που πορίζω έξω στον δρόμο από 10 χρονών το ξέρω καλά πως δεν γίνεται αφού ούτε προσωπικότητα ούτε θέληση διαθέτει πια ούτε είχε ποτέ, έτσι συνήθισε και μόνο απαιτεί να πληρώνουμε εμείς τα λάθη της ζωής του...

Ας πάει για ανακύκλωση, κανείς δεν θα στενοχωρηθεί, ούτε οι οικείοι του που τον έχουν ξεγραμμένο...

Οι "συμπαραστάσεις" και τα λοιπά κούφια λόγια για τέτοια ρεμάλια είναι μπας και βρούνε δουλειά μερικοί άνεργοι παλαβογιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί, καθόλου δεν με αφορά ούτε θα χαραμίσω τα χρήματα μου για τις ουσίες κανενός, έχω ήδη λίγους πράγματι φτωχούς άστεγους να φροντίζω όποτε έχω περίσσευμα, που δεν ζητιανεύουν ούτε απαιτούν, μα δέχονται ένα φαγητό ή μια κουβέντα πότε - πότε...

Χώρια την προσωπική μου τσιγγανούλα που την ξέρω από μωρό και όσο μεγαλώνει ομορφαίνει που θέλει κι αυτή το μερίδιο της, μα αυτό δεν σημαίνει πως θα φορτωθώ όλο το πολυάριθμο γυφταριό που κουβαλήθηκε στον τόπο μου, αν δεν πλουτίσω δεν θα χορτάσει κανείς τους, δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα για κανέναν αν δεν ξεφύγει πρώτα ο ίδιος από την μιζέρια και την φτώχεια που τείνει να γίνει ανίατη αρρώστια υπό τις συνθήκες που κατάφεραν και μας επέβαλαν οι κυβερνώντες επίλεκτοι των στοών...

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...

Χρόνος που θα είναι ή του ύψους ή του βάθους, ο νέος.

Η κρίση συνεχίζεται αυξανόμενη, η ύφεση στη χώρα βαθαίνει, τα ελλείμματα κατάντησαν Λερναία Υδρα, ο λαός δεν αντέχει άλλα χαράτσια, το πολιτικό σύστημα καταρρέει και ο από μηχανής Θεός που θα μας έσωζε ο κ. Λ. Παπαδήμος υπονομεύεται συστηματικά από τους υποστηρικτές του.

Όλα δείχνουν ότι είμαστε ως λαός αδιόρθωτοι και ότι η εθνική καταστροφή είναι σχεδόν μοιραία, λόγω της ανικανότητάς μας να ομονοήσουμε.

Είναι τουλάχιστον ακατανόητοι για τον απλό πολίτη, οι πάσης φύσεως άκαιροι πολιτικαντισμοί που κυριαρχούν στα κόμματα εξουσίας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), με όλες τις συνέπειες που μας περιμένουν.

Εκτός κι αν υπάρχουν "εθνοσωτήρες" πολιτικοί που εύχονται διακαώς την καταστροφή της χώρας. Είτε λόγω του ότι έχουν φυγαδεύσει τεράστια ποσά περιμένοντας με τους φίλους τους πώς και πώς να πτωχεύσει η χώρα για να την εξαγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί, είτε για να γλιτώσουν από τη δικαιοσύνη...

Το χειρότερο παραμένει η συνεχή καταρράκωση του μέσου Ελληνα: από τη μια βρίσκεται στη μέγγενη της φτώχειας κι από την άλλη καλείται να πληρώνει συνεχώς φόρους και χαράτσια που δεν ξετελέβουν τίποτα όπως φαίνεται και συνεχώς μπαίνουν νέα.

Ολα είναι πιθανά. Όλα είναι αναμενόμενα από ένα τελείως απαξιωμένο και αναξιόπιστο παλαιοπολιτικό πολιτικό σύστημα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να μην εγγίζει καν το 35% του εκλογικού σώματος.

Κι όποτε αποφασίσουν για εκλογές που όλοι τις αποφεύγουν, θα τους μάθουμε το:

Να ξέρουμε τι θέλουμε

για τον καινούριο χρόνο

και πως να το πετύχουμε,

φτάνει αυτό και μόνο!

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. CALL OF THE MOUNTAN (MOVIE)...


Η ταινία αυτή του Στέλιου Αποστολόπουλου από το 2009, αφηγείται την ιστορία του Γιάννη ο οποίος μετά τη δολοφονία του ξάδελφου του Ηλία αφήνει τη γυναίκα του και τον 8χρονο γιό του που ζουν στην πόλη και μετακομίζει σε ένα απόκρημνο χωριό, στα Λευκά Όρη της Κρήτης.

Παίρνει την απόφαση να συνεχίσει το επάγγελμα του Ηλία, αυτό του παραδοσιακού βοσκού, τιμώντας έτσι τη μνήμη του ξάδελφου του. Ένα επάγγελμα που διατηρείται ζωντανό από ελάχιστους ανθρώπους που βρίσκονται ανάμεσα των χιονισμένων βουνών και της Λιβυκής Θάλασσας...

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΩΡΑ...

Τα ουσιατικά δώρα στη σύντομη ζωή μας είναι πολύ σημαντικότερα από τα καθιερωμένα.

Τα δεχόμαστε ή τα προσφέρουμε με την ίδια χαρά και ικανοποίηση, αφού τα περισσότερα μας τα χάρισε ο Θεός. Αρκεί να έχουμε αποβάλλει από μέσα μας τον εγωισμό και τον φθόνο...

Οι μικρές φροντίδες μας για τους άλλους μπορούν να μοιράζονται αφειδώς όλο το χρόνο: τηλεφωνήματα, ενδιαφέρον, συζητήσεις, συναντήσεις, αλληλεγγύη κάθε μορφής, έμπρακτη συμπαράσταση. Ακόμη και μια απλή επίσκεψη σε αναξιοπαθούντες ασθενείς ή υπερήλικες, θα μπορούσε να θεωρηθεί ευλογημένο δώρο...

Μερικά μικρά τίποτα στη ζωή μας είναι πιο αξιόλογα ακόμη κι από τα πιο ακριβά δώρα μας. Έτσι:

Δώρο είναι οι ευχές μας στη γέννηση ενός παιδιού,
Δώρο είναι το καθημερινό ανοιχτόκαρδο γέλιο του παιδιού στο σπίτι,
Δώρο είναι η επιτυχία σε έναν σκληρό αγώνα μας, ή η ικανοποίηση από την κατάκτηση ενός στόχου,
Δώρο είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι, έστω κι από ένα μόνο άτομο στον κόσμο,
Δώρο είναι η υγεία, αλλά και η ενσυναίσθηση στον πόνο του άλλου,
Δώρο είναι η σωστή κουβέντα την ώρα που πρέπει,
Δώρο είναι οι άδολες παιδικές φιλίες που παραμένουν έτσι αναλλοίωτες στο χρόνο,
Δώρο είναι η εντιμότητα και η συνέπεια στις σχέσεις μας,
Δώρο είναι να τα έχω καλά πρώτα με τον εαυτό μου, έπειτα με τους άλλους,
Δώρο είναι οι ομορφιές της φύσης, σε όλες τις εποχές,
Δώρο είναι να έχεις δουλειά σε καιρούς χαλεπούς σαν τους σημερινούς,
Δώρο είναι η αλληλοβοήθεια στη δύσκολη εποχή μας,
Δώρο θεϊκό είναι η ελευθερία να ζεις, και να εκφράζεσαι ελεύθερα,
Δώρο είναι η ολιγάρκεια ως τρόπος ζωής,
Δώρο είναι η υπέρβαση του εγωισμού μας,
Δώρο είναι η προσφορά οργάνων και αίματος σε όσους τα χρειάζονται,
Δώρο είναι η αξιοποίηση του ταλέντου που μας χάρισε ο Θεός,
Δώρο είναι το ΝΑΙ στη ζωή, όποια κι αν είναι αυτή, όσες δυσκολίες και να έχει...

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ...

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι στενά συνυφασμένη με την αγορά δώρων.

Η προσφορά ταυτίζεται με τις μέρες μια και αυτές κουβαλούν μνήμες, αφηγήσεις και εικόνες φροντίδας από τα παιδικά μας χρόνια. Τα δώρα αποτελούν πια μια παράδοση που δεν μπορεί καμιά οικονομική κρίση να ξεριζώσει. Το αν θα είναι ακριβά ή φτηνά, ταπεινά ή πλούσια, λίγο ενδιαφέρει αφού αυτά παραμένουν έκφραση αγάπης και καθρέφτες της ψυχοσύνθεσής μας...

Στην εποχή του ασυγκράτητου καταναλωτισμού που βιώσαμε, είχαμε μάθει να μεταφράζουμε τα πάντα σε δώρα: φακελάκι στο γιατρό, γερή μίζα στην πολεοδομία ή την εφορία, μπαχτσίσι στον βουλευτή ή τον κουμπάρο για την εξυπηρέτηση (ρουσφέτι) που έκανε κ.λπ.

Αλλά και δώρο στο παιδί του συνάδελφου που πέτυχε σε κάποια σχολή, δώρο στον προϊστάμενο που γιορτάζει, δώρο στους συγγενείς όταν πάμε ταξίδι, δώρα στους δικούς μας όταν επιστρέφουμε από ταξίδι...

Είχαμε ενθαρρυνθεί σ΄ αυτήν την τακτική του ασκόπως δανείζεσθαι, παρά το ότι τα σημάδια της οικονομικής κρίσης φαίνονταν στον ορίζοντα, από τις τράπεζες. Με το να μας χορηγούν φορτικά πιστωτικές κάρτες για δωροδάνεια, διακοποδάνεια, καταναλωτικά δάνεια, εορτοδάνεια, δωροεπιταγές κ.ά., είχαμε ανεπαισθήτως υποθηκεύσει τη ζωή μας καθιστώντας την δανειοζωή. Κανείς δεν μας είχε πει πως και οι τράπεζες δανειζόντουσαν χρήματα από δανειστές που κάποια μέρα θα μας τα ζητούσαν πίσω με απαγορευτικά επιτόκια!

Η δυσκολία επιλογής ενός δώρου αλλά και η τιμή του αποτελούν τροχοπέδη στο να ανοίξει κανείς σήμερα το σπίτι του, ή να ανταποδώσει μια επίσκεψη. Υπάρχουν δώρα πανάκριβα που η αξία τους σε βάζει σε σκέψη ακόμη και ως κίνηση υστεροβουλίας. Τα δώρα συνήθως συνοδεύονται από τυπικές αβρότητες του τύπου
- Μα, ελάτε τώρα, δεν ήταν ανάγκη να υποβληθείτε σε τόσα έξοδα!,
- Τι λέτε καλέ, χαρά στο πράμα,
- Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να το αλλάξετε, υπάρχει κάρτα αλλαγής μέσα...

Αυτά και άλλα χαρακτήριζαν μια χαρισάμενη εποχή στην οποία δε δίναμε σημασία στην αξία του δώρου, ή του προσώπου. Δίναμε όμως αξία στο δώρο για το δώρο! Το δε περιτύλιγμά του μπορούσε ακόμη κι αυτό να προξενήσει ευμενή, δυσμενή ή κακεντρεχή σχόλια στον περίγυρο μας...

Η αλήθεια είναι ότι όλοι ζούμε εκείνη τη μικρή αγωνία του ανοίγματος ενός δώρου.

Όσο κι αν μεγαλώνουμε, η συγκίνηση μάς πλημμυρίζει σε τέτοιες στιγμές και νιώθουμε πως ο άλλος έχει περικλείσει σε ένα πακέτο την αγάπη και το ενδιαφέρον του για μας. Αλλά και οι γραπτές ευχές στη συνοδευτική κάρτα, γραμμένες στο χέρι σύμφωνα με το savoir vivre, δείχνουν το πώς σκέφτονται οι άλλοι για μας. Έστω κι αν σπάνιες φορές με την υπερβολή τους προκαλούν αμφισβητήσεις για την ειλικρίνειά τους.

Ένα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι θέμα χρημάτων, αλλά μόνο καλού γούστου, εκτίμησης του άλλου και καλής διάθεσης από μέρους μας. Αποκαλύπτει κυρίως την ευαισθησία και την προσωπικότητά μας. Η χρηματική αξία ενός δώρου είναι μηδαμινή μπροστά στην κίνηση τρυφερότητας δυο ατόμων που αλληλοεκτιμούνται.

Η προσφορά δώρου είναι ιδιωτική υπόθεση. Αν και τις περισσότερες φορές, όταν δυσκολευόμαστε στην επιλογή του ή έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατές περιπτώσεις, ζητάμε εσπευσμένα και τη συμβουλή του ή της συντρόφου μας:
-Τι να του πάρουμε, αυτή τη φορά;
είναι το βασανιστικό ερώτημα. Ξέρετε, τα υποχρεωτικά δώρα είναι μάλλον ασύμβατα με την έννοια της φιλίας ή της αγάπης μας προς ένα άτομο.

Τα δώρα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο άψυχα αντικείμενα που εμείς τα περιτυλίγουμε με κάποια δόση τρυφερότητας ή και υποκρισίας (!) προς τον άλλο. Ένα δώρο εκφράζει τον συναισθηματικό μας δεσμό με τα άλλα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τους συγγενείς μας.

Βέβαια, τα συναισθήματα αποδεικνύονται ειλικρινή όταν εκφράζονται αυθόρμητα, ή εμπεριέχουν την έκπληξη στη σχέση μας με τους άλλους. Είναι και φορές όμως που ένα δώρο εύκολα προδίδει συναισθήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΛΠΙΔΑ...

Όλες οι τελετές και οι γιορτές είχαν και έχουν σαν απώτερο σκοπό το "ανέβασμα" του ανθρώπου.

Σήμερα όμως για τους περισσότερους από εμάς ισχύει άραγε αυτός ο σκοπός ή μήπως τον ισοπεδώσαμε μέσα στον καταναλωτισμό και τον υλισμό μας;

Θυμόμαστε τι γιορτάζουμε ή μετατρέψαμε τη μέρα της γιορτής αποκλειστικά σε γλέντια;

Και φυσικά οι επιθυμίες μας φανερές ή κρυφές, βγαίνουν τώρα υπό μορφή ευχών.

Όλοι θέλουμε να αλλάξει κάτι. Αλλά ούτε καν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να αλλάξει. Ούτε φυσικά πώς θα αλλάξει. Θα πρέπει όμως να βάλουμε το χεράκι μας για να αλλάξει αυτό το κάτι, για να αλλάξει η ζωή μας.

Αν δεν βρει ο καθένας μας μέσα του, την ειρήνη και τη γαλήνη, πώς θα τη μεταδώσει ή πως θα την απαιτήσει από το περιβάλλον του, από το κράτος του και από τον κόσμο ολόκληρο;

Μήπως σβήνοντας τα χρωματιστά λαμπιόνια των ημερών, θα επανενταχθούμε στη ρουτίνα και θα μείνουν οι ευχές και οι επιθυμίες μας ένα όνειρο που θα το ξαναθυμηθούμε στις επόμενες γιορτές;

Μήπως έπαψε το νέο, το καινούριο να μας προσφέρει αυτό το κάτι άλλο;

Μήπως θα πρέπει να ξαναγίνουμε παιδιά, για να μπορέσουμε να χαρούμε κάθε τι νέο; Τα παιδιά χαίρονται πραγματικά με κάθε τι καινούριο, συνήθως ξεπερνώντας την υλική αξία του.

Εμείς οι λογικοί μεγάλοι, με τι χαιρόμαστε; Μήπως με τίποτα; Μήπως μόνο με την υλική αξία κάθε πράγματος; Μήπως ο μόνιμος φόβος για το μέλλον και το άγνωστο αύριο είναι πάντα κοντά μας ή καλύτερα μέσα μας και γι' αυτό η διασκέδαση πριν την ανησυχία είναι εκτόνωση και λήθαργος;

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια μεγαλύτερη προσπάθεια αυτή τη χρονιά, ώστε να βρούμε την ειρήνη, την ευτυχία, τη χαρά και την αγάπη μέσα μας, για να έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να τα μεταφέρουμε και στους γύρω μας και στον πλανήτη ολόκληρο, βάζοντας ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο, στην κυριολεξία και όχι στα λόγια κόσμο.

Μια σταγόνα φέρνει τη βροχή. Ας γίνουμε εμείς αυτή η σταγόνα, πιστεύοντας ότι θα φέρουμε την αλλαγή και σε άλλους, ότι θα γίνουμε η αρχή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης και ας κάνουμε αυτή την αρχή με τον νέο έτος 2012, το πρώτο της νέας μας ζωής.

Μια ελπίδα ζητάει ο άνθρωπος για να ξεφύγει. Όποιος την έχει, μπορεί να τη δώσει και δίπλα...