ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...


Η ανατροφή των παιδιών μέσα από σωστά πρότυπα και φόρμες επικοινωνίας, έχει γίνει ένα δύσκολο εγχείρημα για όλους τους γονείς...

Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα για τη δημιουργική ανατροφή των παιδιών είναι η σωστή χρησιμοποίηση της γλώσσας σε μερικές εκφράσεις που καλό θα ήταν μην άκουγαν τα παιδιά:


OTAN HMOYN ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ ...


Δεν έχει σημασία τι θα πείτε μετά από αυτή την έκφραση γιατί το παιδί σας έχει ήδη «κλειδώσει» απέξω. Η ηλικία σας του είναι απόμακρη, ομιχλώδης, άγνωστη και αδιάφορη. Η πλειοψηφία των παιδιών δεν ζουν με το «ανάθεμα του παρελθόντους» ούτε με τις ανασφάλειες του μέλλοντος. Απλά, ζούν στο «τώρα». Η παιδική σας ηλικία είναι έξω από αυτό. Μην μπαίνετε κάν στον κόπο να τους εξηγήσετε. Αλλωστε, θυμηθείτε ότι όταν ήσαστε στην ηλικία τους ο κόσμος και οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικοί...


ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ/ΑΚΟΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ...


Ποτέ μην μαθαίνετε τα παιδιά σας να εξαρτώνται από το τι θα πει ο κόσμος. Αυτό είναι κάτι που μειώνει την αυτοεκτίμηση και την προοπτική για τη δημιουργία ενός ατόμου με αυτοπεποίθηση.


AΦΗΣΕ ΤΟ, ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ...


Όσο και να θέλει να το ακούσει αυτό το παιδί, όσο και να θέλετε με αγάπη να το κάνετε, ΠΡΟΣΟΧΗ!


Μέρος της διαδικασίας της ενηλικίωσης συμπεριλαμβάνει τό ότι πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους μέσα από πράξεις που θα κάνουν τα ίδια και μέσα από συγκεκριμένες μαθησιακές διαδικασίες καθημερινής φροντίδας.


ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ...


Ακόμα κι αν αυτό είναι αλήθεια. Ποτέ, μα ποτέ, μην εμφυσήσετε στο παιδί τη νοοτροπία της φτώχειας και της στέρησης! Να το μάθετε να σέβεται το χρήμα. Να του μάθετε ότι το χρήμα είναι άλλη μια μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούμε συνετά σ΄αυτή τη ζωή. Ποτέ, μα ποτέ, μην εμφυσήσετε στο παιδί το «σύνδρομο της κατωτερότητας, της αναξιότητας και της φτώχειας».


Ακόμα κι αν δεν έχετε τα χρήματα να του αγοράσετε το παιχνίδι που σας ζητά, εξηγείστε του ότι αυτή τη στιγμή τα χρήματα που έχετε φυλάξει γι΄αυτό δεν είναι αρκετά και ότι θα πρέπει να κάνει λίγη υπομονή να συγκεντρώσετε τα χρήματα και να του το αγοράσετε αφού το θέλει τόσο πολύ...


ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΥΑΛΟ ...


Πρώτον, το παιδί δεν το καταλαβαίνει και δεύτερον, ξέρετε και οι ίδιοι ότι αυτό δεν ισχύει. Το παιδί έχει μυαλό και μάλιστα, είναι κατά πολύ διαισθητικότερο από έναν ενήλικα.


«Ας δούμε τι πήγε στραβά και πως μπορούμε μαζί να το διορθώσουμε» είναι μια σωστότερη και θετικά δημιουργική έκφραση, που ταυτόχρονα βοηθάει το παιδί να ανακαλύψει τα λάθη του και να μάθει από αυτά.


Η εφηβική ηλικία είναι μια ηλικία ορμονικών αλλαγών και ψυχολογικών ασταθειών. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά μπορεί να νοιώσουν ότι κανείς δεν τα καταλαβαίνει και ότι δεν έχουν τον παραμικρό έλεγχο στη ζωή τους. Μην τα κάνετε να αισθανθούν ανεπάρκεια και ενοχή με τέτοιου είδους εκφράσεις. Θυμηθείτε: Ποτέ μην καταστρέφετε με τα λόγια σας τη διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού σε μιά ευαίσθητη ηλικία.


Ο/Η ΤΑΔΕ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ...ΣΩΘΗΚΕ


Υπάρχουν γονείς που λένε στα παιδιά τους «Μάθε γράμματα παιδί μου για να δουλέψεις σε μια μεγάλη εταιρία όταν μεγαλώσεις»


Κάποιοι άλλοι γονείς λένε «Μάθε γράμματα παιδί μου για να αγοράσεις μια μεγάλη εταιρία όταν μεγαλώσεις».


Προσέξτε τί λέτε και πως το λέτε. Τα λόγια σας είναι «βδέλες ζωής» που θα κολλήσουν επάνω στον ψυχισμό του παιδιού και θα το ακολουθούν ολόκληρη τη ζωή του...


ΑΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ...


Εσείς θα κάνετε αυτό που απειλείτε ότι θα του κάνετε αν ξανακάνει αυτό που έκανε; Αν ναι, τότε ίσως έχει μια λογική η παραπάνω απειλή. Αν όχι, τότε χάσατε! Χάσατε γιατί έτσι δείχνετε ασυνέπεια και το παιδί με τη σειρά του χάνει σεβασμό στα όσα του λέτε. Με μια τέτοια λογική, γιατί να μην το ξανακάνει;


ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ...


Με άλλα λόγια, ο μπαμπάς αυτεπάγγελτα επωμίζεται τον απρόσκλητο ρόλο του τιμωρού. Και μάλιστα ενός τιμωρού που έχει άγνοια για το... «έγκλημα.» Με μια τέτοια λογική αναμονής τιμωρίας, το παιδί μαθαίνει να ζει στο φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία. Αν έκανε κάτι για το οποίο θα πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο, η καλύτερη στιγμή είναι τώρα και όχι μετά, ούτε από κάποιον άλλον που στο κάτω - κάτω της γραφής δεν ήταν παρών...

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ...


Το παιδί δεν καταλαβαίνει αυτή την έκφραση αν πρώτα δεν του εξηγήσετε γιατί «έτσι είναι το σωστό». Μιά «λεκτική μπαλωθιά» σαν την παραπάνω μόνο μεγαλύτερη απόσταση άγνοιας και απορίας δημιουργεί ανάμεσά σας.


ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ - ΕΙΣΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ - ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ/ΑΔΕΡΦΗ ΣΟΥ


Και οι τρεις πιό πάνω είναι απαίσιες και αντιπαρακινητικές εκφράσεις. Να είστε σίγουροι ότι μόνο θυμό και αναξιότητα γεμίζουν το μυαλό του παιδιού.Αντικαταστείστε τις με τις εκφράσεις:


«Είμαι σίγουρος/η ότι θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς, γιατί μπορείς!»


«Τί έμαθες από αυτή την περιπέτεια;»


3..................................


Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την τρίτη έκφραση. Απλά, δεν πρέπει ποτέ να λέγεται...


Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ


Στην εποχή των προβληματικών σχέσεων και των αυξανόμενων διαζυγίων είναι αρκετά δύσκολο να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν αυτό που συμβαίνει, άσχετα με την ηλικία τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να λέτε ψέμματα, ή να υποκρίνεστε. Οσο σκληρό κι αν είναι, είναι προτιμότερο να τους λέτε την αλήθεια. Μην γίνεστε υποστηρικτές της άποψης: «Κερδίζω βραχυπρόθεσμα για να υποφέρω μακροχρόνια», αλλά της άποψης «Υποφέρω βραχυπρόθεσμα για να κερδίζω μακροχρόνια».