Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ένα ηφαίστειο ενεργοποιήθηκε στην Ισλανδία, χωρίς ιδιαίτερες καταστροφές, χωρίς ευτυχώς απώλειες ζωών, και όμως η παγκόσμια κοινότητα κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή, από την τέφρα που δεν αφήνει τα αεροπλάνα να πετάξουν σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο να κλείνουν οι αιθέρες από την έκρηξη ενός ηφαιστείου. Και πριν από 150 χρόνια είχε εκραγεί πάλι το ισλανδικό ηφαίστειο αλλά τότε δεν υπήρχαν αεροπλάνα.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι απλά κοινωνικό, δεν είναι ότι καθυστέρησαν κάποιοι να κάνουν τα ταξίδια τους, ή τις διακοπές τους, ή εγκλωβίστηκαν σε κάποιο αεροδρόμιο. Το πρόβλημα είναι βαθύτατα οικονομικό κι αν συνεχιστεί για πολλές ημέρες θα μπούμε σε βαθιά ευρωπαϊκή ύφεση εξαιτίας ενός...ηφαιστείου.


Περισσότερα από 300 αεροδρόμια παγκοσμίως έχουν κλείσει εξαιτίας του νέφους, τουλάχιστον 63.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί μόνο στους ευρωπαϊκούς αιθέρες. Πάνω από 6 εκατ. πολίτες έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 200 εκατ. ευρώ είναι οι ζημιές στις αερομεταφορές κάθε ημέρα που περνά.

Το θέμα πλέον που τίθεται είναι τι θα γίνει αν διαρκέσει μήνες αυτή η κατάσταση. Άλλωστε σε προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου επί μήνες η τέφρα ήταν πάνω στον ευρωπαϊκό ουρανό.

Ταυτόχρονα θα σημάνει κατάρρευση της ευρωπαϊκής αεροπορικής αγοράς και οι εταιρείες θα γίνουν έρμαιο των Αμερικανών που δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα.

Ανυπολόγιστες θα είναι οι ζημιές στον τουρισμό, θέμα που επηρεάζει και τη χώρα μας. Τι θα γίνει αν για παράδειγμα το νέφος επηρεάσει και την Ελλάδα και ανοιγοκλείνουν αεροδρόμια; Θα ρισκάρουν οι ξένοι τουρίστες να μετακινούνται για να κάνουν διακοπές;

Κάτι τέτοιες στιγμές φαίνεται πόσο μικρό και αδύναμο είναι το ανθρώπινο είδος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: