Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ...


Κάποιοι και μάλιστα αρκετοί εκμεταλευόμενοι την ιστορία και τα έθιμα των παλιών Κρητικών κάνουν του κόσμου τα αίσχη στο όνομα της Κρητικής παράδοσης και λεβεντιάς.

ΠΙστεύω όμως ότι δεν πρέπει να στρογγυλεύομε τα πράγματα. Γιατί συνήθως τα κατηγορητήρια για όπλα συνδυάζονται με ζωοκλοπές, ναρκωτικά και αρχαιοκαπηλεία...Δεν μπορούμε να δεχόμαστε τους οπλοφορούντες χασισοκαλιεργιτές και τους κάθε λογής κακοποιούς η και τους διάφορους φιγουρατζήδες που ξεκουμπουρώνουν στα πανηγύρια και κοινωνικές εκδηλώσεις και τρομοκρατούν τον κόσμο με τους άσκοπους πυροβολισμούς, σαν μέρος της Κρητικής παράδοσης.

Ουδεμία σχέση μεν τα κρητικά έθιμα έχουν οι άσκοποι πυροβολισμοί. Οι πυροβολισμοί στην παράδοση της Κρήτης είχαν πάντα κάποιο
σκοπό.

Για παράδειγμα όταν έφευγε η νύφη από το σπίτι του πατέρα της την αποχαιρετούσαν με κάποιους πυροβολισμούς (κάποιους, όχι πόλεμο) η όταν έπιανε τον χορό η νύφη η οι κουμπάροι, αλλά πάντα είχαν συμβολικό χαρακτήρα και όχι συναγωνισμό ποιός θα ρίξει τις περισσότερες η ποιός θα δείξη ότι έχει το καλύτερο πιστόλι.

Η φανερή και επιδεικτική οπλοφορία ήταν πάντα κατακριτέα στην παλιά Κρήτη. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να βάνουμε στο ίδιο τσουβάλι όποιον έχει ένα όπλο στο σπίτι του η κρυμένο κάπου χωρίς να το επιδεικνύει και κάποια στιγμή, μόνος του η με φίλους του πηγαίνει σε κάποιο βουνό και κάνει σκοποβολή, η το χρησιμοποιήσει πέντε φορές στην ζωή του σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μια φορά οι άνθρωποι είχαν τα όπλα, τα φύλαγαν καλά και τα χρησιμοποιούσαν στις επαναστάσεις. Δεν τα κουβαλούσαν όπου πήγαιναν, δε βάραγαν στο γάμο του Καραγκιόζη, δε σκότωναν τους συνανθρώπους τους για πλάκα στα γλέντια, δεν τρομοκρατούσαν τους άλλους, δε χαλούσαν τα γλέντια, δεν στήνανε ενέδρα στους "εχθρούς" τους, δεν μέθαγαν πίνοντας κρασί από κούπες του 1 λίτρου κι όποιον πάρει ο Χάρος...

Η οπλοκατοχή έπρεπε να επιτρέπεται, όμως να τιμωρείται με παραδειγματικό τρόπο η κακή χρήση των όπλων και η επιδεικτική οπλοφορία. Δεν πιστεύω ότι είναι επικίνδυνα τα όπλα αλλά ο λάθος τρόπος σκέψης του κάθε ανθρώπου και ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει επικίνδυνος με το αυτοκίνητο, με τσεκούρι, με μαχαίρι και με χιλιάδες άλλους τρόπους, αλλά και με τα κυνηγετικά όπλα που επιτρέπονται από το νόμο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αγάπη των Κρητικών για τα όπλα και η γνώση και εξεικοίωση τους με αυτά προκαλούσε και προκαλεί τρόμο στους εχθρούς της Κρήτης και του Ελληνισμού. Γιαυτό με κάθε τρόπο επιζητούν να την αφοπλίσουν πάλι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: