Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ...

Mε αφορμή το θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων και τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, πλήθος αντιδράσεων έχει ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Από μαθητές, γονείς και φορείς που δεν συμφωνούν με τις επίσημες αποφάσεις. Ορισμένοι δήμαρχοι, γονείς και εκπαιδευτικοί αποφασίζουν να διακόπτουν τα μαθήματα των σχολείων για να βγάλουν τα παιδιά στους δρόμους.

Η εκπαίδευση είναι ένα "χωράφι" που η συγκομιδή των καρπών του γίνεται πολλά χρόνια μετά τη σπορά. Πάντα όμως ό,τι σπέρνεις, θερίζεις.

Μόνο που όταν η συγκομιδή βγει σκάρτη και άχρηστη, δεν έχεις και πολλά περιθώρια να επανορθώσεις, αφού πάλι θα χρειαστούν χρόνια. Εδώ και καιρό έχουμε μπει στην "αγρανάπαυση" στον τομέα της εκπαίδευσης και όλα δείχνουν ότι εσκεμμένα από τους υπευθύνους της, θα καταντήσει σύντομα το χωράφι χέρσο και άγονο.

Ο νόμος ορίζει ότι η εννεάχρονη εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων είναι υποχρεωτική. Πώς τώρα αναγκάζουν με τις συγχωνεύσεις τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, με αύξηση της μαθητικής διαρροής από τα σχολεία που θα κλείσουν και που οι μαθητές τους θα πρέπει να ταξιδέψουν 10 και 20 χιλιόμετρα να πάνε στο πλησιέστερο σχολείογιατί εκεί θα φτάσουμε.

Αφού θα είναι πολύ δύσκολο να μετακινούνται οι σημερινοί καλομαθημένοι μαθητές από το ένα χωριό στο άλλο (πριν χρόνια το κάνανε με τα πόδια από και προς τα χωριά), κάτω από άσχημες πολλές φορές καιρικές συνθήκες αλλά και με τόσους κινδύνους που απειλούν τα σημερινά άβουλα παιδιά. Βλέπετε δεν διαθέτουν όλοι οι Έλληνες οικιακές βοηθούς, για να πηγαίνουν και να φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Χώρια η σπατάλη του χρόνου στις διαδρομές και άλλα πολλά.

Αντί να πηγαίνουμε μπροστά πάμε προς τα πίσω, στα χρόνια τότε που τα παιδιά έφευγαν στα δώδεκα χρόνια τους από το σπίτι για να νοικιάσουν σπίτι στην πόλη που διάθετε Γυμνάσιο για να φοιτήσουν. Κι έστελνε ο πατέρας και η μάνα την τσάντα με τα φαγώσιμα με την τρίκυκλη μηχανή "εκτελούνται μεταφοραί" κάθε βδομάδα και γύριζε πίσω τ' άπλυτα ρούχα τους...

Φαίνεται όμως ότι γενικά όχι μόνο υπάρχει μια τάση αφελληνισμού των Ελληνοπαίδων μέσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα, άλλά επιχειρείται και η μη παροχή παιδείας σ' αυτά.

Οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα πάλι με τις "κινητοποιήσεις" και τις συνδικαλιστικές κραυγές τους. αφού προτάσσουν τους συναδέλφους που θα μείνουν χωρίς δουλειά (κι ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε άλλο για επιβίωση οι "επιστήμονες").

Ως και οι δήμαρχοι που αντέδρασαν έντονα, με τοπικιστικά όμως κριτήρια και μόνο για την έδρα του εναπομείναντος σχολείου, είναι γνωστό από προηγούμενες αντιδράσεις του σε άλλα θέματα τι θα καταφέρουν να κερδίσουν στο τέλος, το αριστερό, το δεξί ή το μακρύ...

Με αυτά και με αυτά τα παιδιά των αυτόχθονων ιθαγενών θα ασχολούνται τώρα οι επικεφαλείς του υπουργείου, που έχουν φροντίσει για άλλη εκπαίδευση των δικών τους παιδιών στα κολέγια και το εξωτερικό;

Εναν απαίδευτο λαό μπορούν ευκολότερα να τον έχουν του χεριού τους και να τον κάνουν ό,τι θέλουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: