Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"ΚΙΝΗΜΑ" ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ...

Δεν είναι σπάνιο να χρωστά κανείς (στον γείτονα, στην τράπεζα, στο κράτος, οπουδήποτε τέλος πάντων) και να αδυνατεί να πληρώσει, λόγω της οικονομικής συγκυρίας ή άλλων προτεραιοτήτων που έχει.

Λέγεται τότε οφειλέτης, ιδιότητα που τον τελευταίο καιρό αποκτούν με εντεινόμενους ρυθμούς όλο και περισσότεροι πολίτες για τους οποίους όμως κανείς άλλος δεν θα κληθεί να πληρώσει το χρέος τους παρά μόνο οι ίδιοι και μάλιστα φουσκωμένο με τόκους.

Αντίθετα οι τσαμπατζήδες του "δεν πληρώνω" δεν αναγνωρίζουν κανένα χρέος και προσπαθούν να παρουσιάσουν τις δημόσιες υποδομές, νοσοκομεία, δρόμους, διόδια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ως υποχρεώσεις του κράτους που πρέπει να τους παρασχεθούν δωρεάν.

Οχυρούμενοι πίσω από δήθεν ανιδιοτελή και απολιτικά τάχα κινήματα (που ούτε ανιδιοτελή είναι ούτε όπως αποδεικνύεται απολιτικά) ανήκουν κατά πλειοψηφία σε μια κατηγορία ευτελών επιτήδειων που εξαπατούν το πόπολο, υπηρετώντας αλλότρια από τα δηλούμενα συμφέροντα, κάνοντας περιστασιακά πως υποστηρίζουν τους αφελείς πολίτες- χρήστες των υπηρεσιών αυτών, που έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τιμές κι αυξήσεις (λόγω δικής τους φτώχειας κι ανεπάρκειας μόνο).

Καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι υπηρεσίες, χωρίς να πληρώσει κανείς από τους συνήθεις χρήστες, που δεν είναι ούτε το Κεφάλαιο ούτε η Ολιγαρχία. Ο πολύς λάος στριμώχνεται σε τέτοιες ουρές πάντα, ποτέ όποιος έχει εναλλακτικούς και καλύτερους τρόπους να έχει τις υπηρεσίες αυτές...

Οι επικεφαλής της ανυπακοής αποκρύπτουν ότι τα ελλείμματα που δημιουργεί η διόγκωση του κινήματος τους, θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις χρήστες που δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, μέσω της φορολογίας του ισχνού τους εισοδήματος και δεν εξηγούν από πού θα προκύψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3 - 4% που απαιτείται για την δωρεάν χρήση από όλους αυτών των υπηρεσιών.

Nα προσθέσω εδώ από ένα άρθρο του οικονομολόγου Αρίστου Δοξιάδη στο Βήμα ότι "Υπάρχει γνήσια και δίκαιη οργή σε πολλές πράξεις ανυπακοής. Οι μισθωτοί και μεροκαματιάρηδες του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται. Αλλά η οργή χωρίς στρατηγική δεν φέρνει δικαιοσύνη, φέρνει φασισμό"...

Ειδικά στις συγκοινωνίες ξηράς, θαλάσσης κι αέρος, οι μόνοι που πραγμαιτκά δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση είναι οι στρατευμένοι που υπηρετούν τη θητεία τους κι αυτό για ορισμένες δικαιολογημένες μετακινήσεις τους λόγω υπηρεσίας.

Οι υπόλοιποι ωφείλουν να καταβάλλουν ένα ορισμένο αντίτιμο που θ' αναλογεί στο κόστος μεταφοράς και την απόσταση, που θα είναι τόσο μικρότερο όσο συντομότερα καταργηθούν οι αδικαιολόγητες "κρατήσεις υπέρ τρίτων" σε όλα τα εισιτήρια και αφετέρου οι "νόμιμες" στρατιές των τζαμπατζήδων.

Ποτέ δεν είδα να πληρώνει εισιτήριο η κολλητή του οδηγού λεωφορείου, ο κουμπάρος του καπετάνιου του πλοίου της γραμμής, οι χορηγούμενοι "καλλιτέχνες" που τα έργα τους δεν τα ξέρει κανείς, όλοι οι συγγενείς ακόμη και των κλητήρων μιας ναυτιλιακής εταιρείας, ο καραβανάς που έχει μισθό κι επιδόματα (ως και μετακίνησης!), ο φοιτητής κάθε ηλικίας που μετακινείται άσκοπα λόγω "πάσου", ο κάθε παζαβός περιθωριακός με τρελόχαρτο, ο κάθε μαιμού ανάπηρος με πλήρη σύνταξη στα 40 του, κάποιοι άλλοι πονηροί που κι εδώ επωφελούνται από ευτελές ρουσφέτι, κλπ πραγματικά περιστατικά που συμβαίνουν και πληρώνουμε οι υπόλοιποι το κόστος ΤΟΥΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: