Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΔΟΧΗ, ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ...

Έπιασε τελικά τόπο το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική του συνέντευξη, ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου δεν είναι θετικό για αυτόν και το κόμμα του, τότε θα μιλήσει ο λαός σε άλλες κάλπες.

Έτσι οι πρώτες καταμετρήσεις δείχνουν εφτά "πράσινες" και έξι "μπλε" περιφέρειες και τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται περίπου στο 5%, ποσοστό που το Μαξίμου χαρακτήριζε ως κόκκινη γραμμή για τη διεξαγωγή ή όχι εθνικών εκλογών.

Ιδιότυπος νικητής των εκλογών όμως είναι και η αποχή, αφού σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους δεν προσήλθαν στις κάλπες, επιλέγοντας αυτήν τη στάση απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Ακόμη κι αν κάποιοι δήθεν "αντιμνημονιακοί αγωνιστές" δεν κατάφεραν να προσωποποιήσουν την διαμαρτυρία, αυτό το έκανε το απρόσωπο κόμμα της αποχής.

Αυτός ο αστάθμητος παράγοντας άλλωστε, είναι εκείνος που δεν επιτρέπει τελικά και την εξαγωγή ασφαλών πολιτικών συμπερασμάτων από τις διάφορες αναλύσεις.

Το αποτέλεσμα όπως διαμορφώθηκε το βράδυ της Κυριακής απελευθερώνει τον πρωθυπουργό, για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, χωρίς να χρειαστεί να διακινδυνεύσει μια προσφυγή στη λαϊκή εντολή, με αμφίβολα αποτελέσματα...

Απεδείχθη πως ο κόσμος είναι μεν θυμωμένος, στεναχωρημένος, μαζεμένος, αλλά ότι δεν χρεώνει ειδικά στον Γ.Α.Π όλη αυτή την φριχτή αποτυχία της μεταπολίτευσης. Αντίθετα μοιάζει να φοβάται πως αν το τιμόνι το πάρει κάποιος άλλος από τους υπάρχοντες πολιτικούς, τα πράγματα θα χειροτερέψουνε ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση ελπίζει επίσης ότι η λευκή επιταγή που φαίνεται ότι πήρε ο πρωθυπουργός από τον λαό, θα έχει αντίκρισμα εκτός από το εσωτερικό και στο εξωτερικό και ειδικότερα στους δανειστές και τις αγορές. Η ευαισθησία σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης των αγορών έχει εξάλλου διαφανεί από την επόμενη ημέρα της διακαναλικής συνέντευξης του πρωθυπουργού και μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής με τα spread να ανεβαίνουν ξανά σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχαν προεξοφλήσει ότι σε περίπτωση επικράτησης του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είναι αναπόφευκτο ένα νέο Μνημόνιο με ακόμα πιο επίπονα μέτρα για τους πολίτες.

Φοβίζουνε τον λαό με ριπές ανέξοδου λαϊκισμού και λύση σε τίποτα δεν μπορούν να δώσουν...

Νέα μέτρα ανάπτυξης αυτή τη φορά, απολύσεις αργόσχολων, περικοπές σπαταλών, συμμάζεμα και τακτοποίηση στον δημόσιο τομέα, πάνω απ΄ όλα όμως ένα άλλο πνεύμα αγωνιστικό, αποφασιστικό και έντιμο, αυτό ζητάει ο κόσμος. Και δηλώνει με τον τρόπο του ότι θέλει η Ελλάδα να αλλάξει.

Αν έχουν κάτι διαφορετικό να προτείνουν συμβάλλοντας στην δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης για την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση της χώρας πέρα από κραυγές "συμπαράστασης" στο πόπολο, ας το κάνουν κι ας συνεργαστούν να εφαρμοστεί, τώρα που αναβλήθηκε για άλλη αιτία κι αφορμή η εκλογολογία...

Γιατί ο κάθε πολίτης που ψήφισε την Κυριακή, ζητά αλλαγές και ανατροπές εκεί που το βολεμένο κατεστημένο ανθίσταται. Δεν ζητά νέα επώδυνα μέτρα που βραχυκυκλώνουν το μέλλον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: