ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΒΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΟΤΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ / ΣΥΓΚΙΝΕΙ /ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ / ΑΡΕΣΕΙ / ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ
Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010
ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ;
Ακόμη και σήμερα λίγοι αμφιβάλλουν για την αναγκαιότητα των πολύ σκληρών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση. Αυτό που εξοργίζει πιθανόν είναι ότι δεν εγγίζουν ακόμη όλους. Όμως η πλειονότητα κάνει υπομονή (ως πότε;) και αισιοδοξεί ότι κάτι καλό θα προκύψει στο τέλος...
Πολύς κόσμος αρχίζει και ανησυχεί πραγματικά για το τι πρόκειται να γίνει με την οικονομία μας. Οι φήμες για πτώχευση, κατάρρευση, έξοδο από την ΟΝΕ, υποτίμηση κλπ. δίνουν και παίρνουν. Το φάντασμα της φτώχιας κρέμεται απειλητικό πάνω από τα κεφάλια μας.
Πού πάμε; Ποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος μας; Τι είναι οι περίφημοι "οίκοι αξιολόγησης" που με μια τους απόφαση καταβαραθρώνουν μια χώρα; Θα επιστρέψουμε στη δραχμή; Θα χάσουμε τις καταθέσεις μας; Θα χρεοκοπήσει το τραπεζικό σύστημα; Θα έχουμε στάση πληρωμών; Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι;
Ως και σενάρια για επιστροφή στην παλιά μας δραχμή, μα τώρα κατά πολύ υποτιμημένη ακούγονται...
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι η επιστροφή μας στη δραχμή κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι το ισχυρίζονται...
Την εποχή της δραχμής στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας ζούσαν ένα καθημερινό δράμα. Καθήκον τους η υπεράσπιση της δραχμής με τη δημιουργία αποθεμάτων σε σκληρά νομίσματα (δολάρια, μάρκα, λίρες). Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα ίσα που έφθαναν για να καλύψουμε εισαγωγές 1 - 3 μηνών ανάλογα με τις συγκυρίες.
Το αποτέλεσμα, η δραχμή μας να είναι ανυπεράσπιστη στις επιθέσεις των κερδοσκόπων, και να υποτιμάται. Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα αβγάτιζαν αν τηρούσαμε με ευλάβεια την αυστηρή νομοθεσία της τότε πανίσχυρης Νομισματικής Επιτροπής. Τοποτηρητές της οι υπηρεσίες της ΤτΕ.
Η άνοδος του επιπέδου ζωής στη δεκαετία του 1980 δεν ήταν ανάλογη με το ύψος των αποθεμάτων μας. Οι απαιτήσεις για ταξίδια, εισαγωγές, σπουδές στο εξωτερικό αυξήθηκαν, έτσι οι έλεγχοι συναλλάγματος συστηματοποιήθηκαν αφού δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις καταναλωτικές μας δαπάνες. Πολλοί εισαγωγείς, επαγγελματίες, γονείς και φοιτητές ζούσαν στο πετσί τους την έλλειψη συναλλάγματος.
Όποιος εισήγαγε συνάλλαγμα ναυτικός, εργαζόμενος εξωτερικού, ομογενής είχε προνομιακή μεταχείριση. Απαλλαγή από τον φόρο αγοράς ακινήτων, ατέλειες κ,λπ. είχαν οι κατέχοντες νόμιμα ροζ βεβαιώσεις αγοράς συναλλάγματος, τις γνωστές Β.Α.Σ. που δινόταν μετά από αυστηρό έλεγχο.
Οι εξαγωγείς ενίσχυαν τα συναλλαγματικά μας αποθέματα κι ήταν αυτοί που λάβαιναν επιδοτήσεις. Από την Ελλάδα κάναμε εξαγωγές λαδιού, κρασιού, πορτοκαλιών, ρούχων φασόν, δερμάτινα είδη, γενικά προϊόντα μικρής αξίας. Οι επιδοτήσεις τους υπολογιζόταν από την ΤτΕ μετά από αυστηρό έλεγχο. Την ίδια περίοδο καμιά εισαγωγή δεν γινόταν χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση της Τ.τ.Ε.
Τα ταξίδια περιορισμένα, πού να φθάσουν τα 250 δολάρια που δικαιούταν ο Έλληνας ταξιδιώτης μια φορά το χρόνο. Μεγάλα συναλλαγματοβόρα ταξίδια έκαναν οι κατέχοντες λογαριασμούς συναλλάγματος στο εξωτερικό, κι αυτοί που είχαν πρόσβαση σε λογαριασμούς ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Αυστηροί και εξευτελιστικοί ήταν οι σωματικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Χιλιάδες πολίτες που σπούδασαν στο εξωτερικό βίωσαν τους συναλλαγματικούς περιορισμούς. Για να πάρουν το μηνιαίο δικαιούμενο ποσό συναλλάγματος αποδείκνυαν με έγγραφα ότι φοιτούν κι ότι προοδεύουν στις σπουδές τους. Οι γονείς τους γινόταν λαθρέμποροι για λίγα δολάρια. Κάποιοι έραβαν ξένα χαρτονομίσματα στις φόδρες των ρούχων τους. Αγρότες κι αστοί εκλιπαρούσαν για την έγκριση εμβάσματος 50 ή 100 δολαρίων. Έλεγχοι γινόταν στα συστημένα φάκελα προς το εξωτερικό και φυσικά η κατοχή συναλλάγματος στο σπίτι ή στην επιχείρηση ήταν παράνομη.
Συνθήκες αδιανόητες σήμερα που θεωρείται φυσιολογικό να μεταφέρονται βαλίτσες τα ευρώ στη Λευκωσία.
Η έξοδος από το Ευρώ και η υποτίμηση της δραχμής είναι μια λύση μόνο για την επόμενη μέρα χωρίς να κοιτάει τα μακροχρόνια προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η επιλογή. Εάν βγούμε από το Ευρω θα γίνουμε απευθείας 30 - 40% φτωχότεροι από ότι θα είμαστε αφού τα σκληρά μέτρα κάνουν την επέλασή τους! Και άσε που το δημόσιο χρέος θα έχει αυξηθεί επίσης κατά 30-40% και θα πρέπει να επέλθουν ξανά νέα μέτρα.
Ποιος νομίζετε ότι θα ξεπληρώσει τα χρέη της Ελλάδας; Εμείς θα τα ξεπληρώσουμε κι αυτά. Άσε που βγαίνοντας βάζουμε σε κίνδυνο την ύπαρξη όλης Ευρωζώνης. Ξέχωρα τη ζημιά που θα κάνουμε στην εικόνα της χώρας μας.
Η δραχμή θα μας οδηγήσει σε πλήρη Αργεντινοποίηση, θέλει προσοχή ποιοι και για ποιους λόγους προτείνουν τέτοια σενάρια.
Αν γυρίζουμε το νόμισμα σε δραχμή απλά θα έχουμε ένα νόμισμα που αξία τους θα είναι ίση με ενός χαρτιού υγείας.
Η κρίση είναι κάτι που σε μερικά χρόνια θα ξεχαστεί. Ο συμβολισμός του να βγούμε από το Ευρώ είναι κάτι που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου