Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ...


Η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει στην συνείδηση των εταίρων της που διστακτικά την βοηθούν μόνο και μόνο για δικά τους συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Τρία τουλάχιστον ζητήματα ανακύπτουν, μετά την αδιαμφισβήτητη παραπάνω διαπίστωση.


1. Τι κάνουμε τώρα;
2. Πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αργότερα;
3. Πώς φτάσαμε σ' αυτή την κατάσταση;


1. Δεν θέλει φιλοσοφική σκέψη για να καταλάβουμε ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και ότι πρέπει να κάνουμε αυτά που μας ζητούν αυτοί που μας δανείζουν. Εκτός αν προτιμούμε στάση πληρωμών των μισθών και των συντάξεων, τη επαναφορά στη παλιά μας δραχμή κατά πολύ υποτιμημένη και την ηρωική μας έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Η τήρηση των σκληρών κανόνων και τα μέτρα λιτότητας μας πονάνε αλλά οι μαγκιές και τα βολέματα ορισμένων πρωταγωνιστών του παρελθόντος μας οδήγησαν στο σήμερα και σήμερα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελιγμών, το αδιέξοδο υψώνεται τοίχος αδιαπέραστος. Βραχυπρόθεσμα οι επιλογές μας είναι απελπιστικά περιορισμένες και μένει να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τη φτώχεια και τη λιτότητα καλύτερα από τα πακέτα Ντελόρ, ΕΣΠΑ κ.λπ.

2. Μεσοπρόθεσμα πρέπει να πετύχουμε. Η προσπάθεια θα είναι τεράστια, στα δύο επόμενα χρόνια πρέπει να καταφέρουμε όσα άλλες χώρες επεδίωξαν και υλοποίησαν σε πολλά περισσότερα. Να σφίξουμε τα δόντια, ν' αλλάξουμε πολλά για να έχουμε αποτελέσματα.

Όταν θα έχουμε ορατά και πραγματικά αποτελέσματα τότε και μόνο τότε να συζητήσουμε και να ζητήσουμε αναδιάρθρωση του χρέους μας, όπως προτείνουν έγκριτοι οικονομολόγοι, ώστε να κερδίσουμε χρόνο αποπληρωμής και σταδιακή βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας. Μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει εκτός από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Τώρα θα πυροδοτήσει την καχυποψία και την κερδοσκοπία χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα.

3. Μακροπρόθεσμα αλλά όχι αορίστως και ασαφώς, πρέπει να εξετάσουμε και να συζητήσουμε με ψυχραιμία, αυστηρότητα και δικαιοσύνη τις αιτίες και τους υπαίτιους για τη σημερινή μας θέση και κατάσταση. Πρέπει να δούμε ποιος ήξερε τι συμβαίνει στη χώρα και που οδηγούμαστε, ποιος δεν πήρε είδηση, ποιος προέβλεψε, ποιος μίλησε και ποιος όχι , γιατί δε μίλησαν όσοι προέβλεπαν γιατί δεν ακούσαμε όσους μίλησαν εγκαίρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: