Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΠΡΩΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"...


Το σχέδιο "Καλλικράτης" με το πρώτο ανακοινωθέντα χωροταξικό των νέων Δήμων (αναμένονται οι συνήθεις αντιδράσεις από θιγόμενους, συμφέροντα, τοπικισμούς), έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί μεγάλη μεταρρύθμιση.

Η υπόθεση με την μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, τον γνωστό σε όλους Καλλικράτη έχει πολλά πλεονεκτήματα και πολλά μειονεκτήματα. Το πιο βασικό πρόβλημά του είναι ότι το ΠΑΣΟΚ τον δημοσιοποιεί και επιχειρεί να τον εφαρμόσει έτσι στα πεταχτά, χωρίς μεγάλη επεξεργασία και το κυριότερο χωρίς να πει που θα βρεθούν τα χρήματα για να το κάνει.

Το μεγάλο αναμφισβήτητο πλεονέκτημά του είναι η συλλογιστική του. Λιγότερη δήμοι, λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότεροι βολεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, τοπικοί άρχοντες, κομματάρχες και λαμόγια στις τοπικές κοινωνίες.

Η οποία θα φέρει ακόμη πιο κοντά στον πολίτη βελτιωμένες τις βασικές εξυπηρετήσεις που εθιμικά αποτελούν το αντικείμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία στα πλαίσια του νέου νόμου αποκτά και αρμοδιότητες που απλουστεύουν, αν δεν καταργούν, την γραφειοκρατία που βασανίζει τους πολίτες και δίνουν παραπέρα νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Για εκείνους τους πολίτες που εντυπωσιάζονται από τα ποσοτικά μεγέθη (εν προκειμένω από τον πληθυσμό κάθε Δήμου) το σχέδιο ευτυχώς αγνόησε τις αντιρρήσεις τους και συνένωσε Δήμους με παρόμοια κοινωνικά, ιστορικά και γεωμορφολογικά δεδομένα και κοντινές αναπτυξιακές δυνατότητες, χωρίς να βάζει σε πρώτη σειρά το πληθυσμιακό κριτήριο.

Το σπουδαιότερο για τους νέους δημοτικούς άρχοντες δεν είναι να ζητήσουν δύναμη από το μέγεθος του Δήμου τους αλλά να του δώσουν μέγεθος με τις ιδέες και τις πρακτικές δράσεις τους.

Να καταγράψουν τις δυνατότητες και τις αναγκαιότητες των περιοχών που εκλεγόμενοι θα εκπροσωπήσουν και στη συνέχεια να συνεργαστούν και με τους όμορους Δήμους για την ανάπτυξη υπηρεσιών και εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων που θα δώσουν στα σύνορά τους, χαρακτήρα γραμμών που διευκολύνουν την προσέγγιση των κοινών στόχων και την εκτέλεση έργων, χωρίς να αποτελούν δεσμά απομόνωσης και αντιπαλότητας.

Η Δημόσια Διοίκηση αρκείται στα σαφή όρια που θέτει ο νόμος, η Αυτοδιοίκηση όμως προφανώς μέσα στα όρια των νόμων, πρέπει να στηρίζεται στην συνεννόηση, την συνεργασία και την Δημοκρατική συνύπαρξη για να εξυπηρετήσει όσο περισσότερο γίνεται το συμφέρον των δημοτών της.

Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να εκπλήξουν με τις επιλογές τους και να ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές όχι με βάση τις πολιτικές προτιμήσεις αλλά με βάση την αξιοσύνη των υποψηφίων και το όραμα που έχουν για τη νέα εποχή που έχει μπει η Ελλάδα.

Το βασικότερο όλων είναι, όμως, να απομονωθούν όλοι εκείνοι που θα αντιδράσουν φοβούμενοι ότι χάνουν τι βιλαέτι τους, την μικροεξουσία τους και ότι αυτό συνεπάγεται.

Το να υπάρχουν πικρίες ή και λάθη για τις συνενώσεις είναι σίγουρο όταν όλα γίνονται στο πόδι. Όπως, όμως, ο Καποδίστριας ήταν μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση έτσι και ο Καλλικράτης πρέπει να εφαρμοστεί.

Κι αν υποθέσουμε πως η τωρινή κυβέρνηση κατά βάθος έχει και άλλους στόχους, όπως να ελέγξει καλύτερα την περιφέρεια, να βγάλει για μια 5ετία τους δικούς ανθρώπους και να κυβερνά σε όλα τα επίπεδα...

Τα υπόλοιπα κόμματα κατά κύριο λόγο αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να σκεφτούν πως το μεγάλο στοίχημα είναι ο "Καλλικράτης" και πρέπει να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες διορθώσεις αλλά να στηρίξει έναν θεσμό που ίσως βοηθήσει στο μέλλον τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, όχι με το αζημίωτο εντέλει και για αυτούς, που προσδοκούν μελλοντικά την εξουσία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: