Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΝΕΟΙ ΚΙ ΑΛΛΑΓΗ...


Η τωρινή κυβέρνηση υπόσχεται αλλαγή σε όλα, στην νοοτροπία, στο ρουσφέτι, στην καρέκλα, στις μεγάλες και μικρές εξυπηρετήσεις. Υπόσχεται πως θα βάλει τάξη στο χάος των διαπλεκόμενων κομματικών σχέσεων και στην φοροδιαφυγή, πως θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά το καρκίνωμα που αποκαλείται "Δημόσιο".

Μα αυτό προϋποθέτει την διαφάνεια στις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, τα επιμορφωτικά σεμινάρια και σαφώς την μεταβολή ολόκληρης της κοινωνίας μιας και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι απλά ένα μικρό κομμάτι της.

Τι θα γίνει λοιπόν με την υπόλοιπη κοινωνία;

Το πρόβλημα με την διαφθορά στην Ελλάδα είναι βαθύτατα κοινωνικό. Ξεκινά από την οικογένεια, το σχολείο, την εύρεση εργασίας και καταλήγει στο ίδιο το κράτος και τις υπηρεσίες του...

Η κυβέρνηση λοιπόν και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, όταν μιλά για καταλυτικές αλλαγές θα πρέπει να έχει υπόψη του όλα αυτά που προϋποθέτουν ριζικές κοινωνικές τομές.

Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να δεχθεί τέτοιου είδους αλλαγές;

Μπορεί το κράτος να εμφυσήσει στον πολίτη την εμπιστοσύνη στους θεσμούς με την διαφάνεια και την αξιοκρατία;

Ή απλά όλα αυτά περί «άλλης σελίδας» στα πολιτικά πράγματα της χώρας δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο παρά κινήσεις εντυπωσιασμού;

Σίγουρα η νοοτροπία δεν αλλάζει από την μια στιγμή στην άλλη. Σε αυτό όμως τεράστια ευθύνη έχουν και τα κόμματα που δημιουργούν στρατιές ψηφοφόρων και οι οποίοι κάποια στιγμή ζητούν την εξαργύρωση της ψήφου.

Η μόνη λύση για ένα κράτος που θέλει να λέγεται δημοκρατικό όπως η Ελλάδα και θέλει να έχει κι ομαλή συνέχεια,, είναι να ξηλωθεί και να δημιουργηθεί από την αρχή.

Και αυτό προϋποθέτει καλλιέργεια κοινωνικής μόρφωσης από τα πολύ μικρά χρόνια.
Η αλλαγή της κοινωνίας προϋποθέτει μια άλλους είδους Παιδεία, βασισμένη στην μόρφωση και όχι στην ευκαιριακή μάθηση, προϋποθέτει βιβλία που να καλλιεργούν την ερευνητική διάθεση των μαθητών για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

Και όλα αυτά τα θέματα είναι βαθύτατα κοινωνικά. Και έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια ελεύθερου πνεύματος στα σχολεία που διαπλάθονται οι νέοι.

Από αυτούς πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή και όχι από του βολεμένους που απλά θέλουν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους από την όποια αλλαγή κυβέρνησης.

Οι παλιοί δεν αλλάζουνε τώρα πια, όπως συνήθισαν θα λαλούνε...

Με καθαρές κουβέντες και απλά λόγια να απευθυνθεί πρωτίστως στους νέους, παρέχοντάς τους πρώτα όλα όσα τους στέρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Και με αυτό τον τρόπο ίσως κάποτε, όταν οι νέοι ωριμάσουν και βγουν στη ζωή αλλάξει και η νοοτροπία και δεν έχουμε τα φαινόμενα του σήμερα.

Γιατί ο Έλληνας αυτό που του έλλειψε ήταν οι ευκαιρίες που δεν του πρόσφεραν ποτέ ούτε οι πολιτικοί αλλά ούτε και τα κόμματα που απλά ποτέ δεν έκαναν την δουλειά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: