Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΜΕΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...


Με τραγούδια σαν το παρακάτω και πολύ - πολύ πάθος, η Ελλάδα πανηγύριζε πριν 35 χρόνια το τέλος της "Στρατιωτικής Επανάστασης" και την "Αποκατάσταση της Δημοκρατίας", με δοκιμασμένες από το παρελθόν λύσεις και πρόσωπα.


Ακούμε τα τελευταία τόσα χρόνια ότι η Μεταπολίτευση που ξεκίνησε τότε, έχει φτάσει στο τέλος της...

Είναι γεγονός αφού η δημοκρατικότητα της χώρας αλλά και το πολίτευμα της είναι σταθερά και μη αμφισβητήσιμα.

Είναι άλλωστε ιδιαίτερα δύσκολο στις μέρες μας να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα φέρουν τόση αποσταθεροποίηση ώστε να αλλάξει κάτι...

Όμως αφού έκλεισε η εποχή της Μεταπολίτευσης, τότε σε ποια εποχή βρισκόμαστε; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να το ορίσει, αλλά ακόμα δυσκολότερα, ποιος είναι αυτός που έχει την δύναμη, την θέληση και τα προσόντα να ορίσει μία νέα εποχή;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία, δεν λύνονται με τα ημίμετρα της κυβέρνησης, απλά τα μεταθέτουν στο απώτερο μέλλον.

Αυτό που χρειάζεται η πολιτική, είναι να εμπνεύσει στους πολίτες, τη θέλησή της για μία επαναδιάταξη αρχών, αξιών και κανόνων, είτε αυτό επιτευχθεί με μεταρρύθμιση είτε με αναρρύθμιση είτε με διαρρύθμιση.

Εάν αποκτηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην πολιτική, τα καθημερινά προβλήματα θα πάρουν άλλη διάσταση σαφώς μικρότερη από την ισχύουσα. Δεν μιλάμε πλέον για Αριστερά και Δεξιά αλλά για βολεμένους και μη.

Οι ευθύνες λοιπόν του θεσμού του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αντιπολίτευσης είναι τεράστιες. Μένει να δούμε εάν έχουν το ανθρώπινο και πολιτικό ανάστημα που χρειάζεται, για να επαναφέρουν το εκτροχιασμένο τραίνο στις ράγες του.

Εάν η κοινωνία αντιληφθεί μία τέτοια προσπάθεια, θα παραμερίσει την καθημερινή της μιζέρια και αυτοτύφλωση, και θα στηρίξει την όποια προσπάθεια για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον. Μια "νέα Μεταπολίτευση", με αλλαγή των συσχετισμών και των θεσμών και των ιδεολογικών προταγμάτων και των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Αυτή η αλλαγή φαίνεται ήδη να ωριμάζει μέσα στην κοινωνία....

Δεν υπάρχουν σχόλια: