Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

ΤΟ ΠΑΛΙΟ TELEFUNKEN...


Ένα παλιό ραδιόφωνο με διαστάσεις τηλεόρασης 20''.

Με ακριβό ξύλο και πολλά διακοσμητικά απέξω, με λυχνίες μονταρισμένες πάνω σε αλουμινένιο σασί από μέσα.

Το ανακάλυψα τα χρόνια της εφηβείας, κάτω από ένα στρώμα σκόνες κι αράχνες, σ' ένα υπόγειο που μια γριά ήθελε να το αδειάσει. Κουβάλησα τα 30 περίπου κιλά του σε απόσταση 2 χιλιομέτρων να το φέρω στο σπίτι όταν μου το χάρισε.

Ευτυχώς ήταν σε άψογη κατάσταση και λειτουργούσε. Μετά από ένα καλό καθάρισμα και αναζωογόνηση των κολλήσεων του, ήταν έτοιμο να ξαναδουλέψει ύστερα από παραμονή στο υπόγειο αρκετών χρόνων.

Το να πάρει μπροστά απαιτούσε μια ειδική ιεροτελεστία:
Πρώτα έπρεπε να θερμανθούν τα νήματα των λυχνιών, να φωταγωγηθεί με τον κρυφό φωτισμό του το καντράν, να συντονίσω μετά αργά τα μεγάλα πηνία και τους ανοιχτούς πυκνωτές αέρος του κυκλώματος RF καθοδηγούμενος από τις αποχρώσεις του πράσινου της ειδικής λυχνίας - μάτι που γίνονταν πιο έντονες όταν έπιανε ένα σταθμό καθαρά, φεγγοβολώντας στο παραθυράκι της και δίνοντας άλλη διάσταση στον ήχο που έβγαινε από το τεράστιο μοναδικό ηχείο που είχε..

Απαιτούσε και κεραία για να πιάνει καλύτερα, μα ένα μεγάλο και χοντρό ατσαλόσυρμα που είχε η μάνα μου τεντωμένο σε γάντζους για απλώστρα, την αντικαθιστούσε ικανοποιητικά.

Το ραδιόφωνο έπιανε σταθμούς που λειτουργούσαν στα μακρά, τα μεσαία και τα βραχέα, από όλο τον κόσμο, λίγο πριν κυριαρχήσουν τα FM.

Πολλές Κυριακές το άνοιγα από νωρίς, την ώρα που ετοιμαζόταν το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο, να έχει χρόνο το παλιό ραδιόφωνο TELEFUNKEN να είναι πανέτοιμο στις 12.00 μμ που άρχιζε το "Έτσι, χωρίς Πρόγραμμα" με τη χαρακτηριστική φωνή της Μαρία Ρεζάν και το "Μουσικό Σεργιάνι" αμέσως μετά...

Ή "Τα τραγούδια της παρέας" τα απογεύματα και αραβικές μελωδίες κι αμανέδες τα βράδια στα βραχέα, τα χρόνια που η κρατική μόνο τηλεόραση που υπήρχε διέθετε 2 κανάλια και οι θεατές δυο επιλογές θεάματος.

Με το ραδιόφωνο φωταγωγημένο και με τον ήχο του να γεμίζει το δωμάτιο, η ανυπαρξία εικόνας προσήλωνε την προσοχή στον ομιλητή, στη μουσική, τους στίχους...

Όπως στο επιλεγμένο δείγμα χωρίς video, όπως ακουγότανε τότε:



Δεν υπάρχουν σχόλια: