Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ...

Το περασμένο Σάββατο ήταν η παγκόσμια μέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων συμμετείχε στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία της αγοράς, μάλιστα έκλεψε την παράσταση με μιά πρωτότυπη κατασκευή των ενήλικων μαθητών του, στα πλαίσια του μαθήματος "Στοιχεία Τεχνολογίας - Φυσικές Επιστήμες" με υπεύθυνο καθηγητή τον Νίκο Βερναδάκη Μηχ/γο - Ηλ/κο Μηχανικό, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, σαν μιά εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι ίδιοι το ονόμασαν "το ποδήλατο του ήλιου" και είναι ακριβώς αυτό: ένα κοινό ποδήλατο μετασκευασμένο να λειτουργεί αυτόνομα, με ηλιακή ενέργεια. Μέσω ενός φωτοβολταϊκού συλλέκτη, μιάς συστοιχίας επαναφορτιζόμενων μπαταριών, ενός ειδικού κινητήρα προσαρμοσμένου στην πίσω ρόδα κι ενός συστήματος αυτοματισμού που συνδέει μεταξύ τους τα παραπάνω και φροντίζει για την ομαλή λειτουργία τους.

Η λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του περιληπτικά:

Το φωτοβολταϊκό πάνελ τροφοδοτεί τις μέρες με ηλιοφάνεια δυό 12βολτες μπαταρίες, που με την σειρά τους τροφοδοτούν με ισχύ τον κινητήρα που κινεί την πίσω ρόδα και φυσικά το όχημα. Με πλήρως φορτισμένες τις μπαταρίες το ποδήλατο διάνυσε στις δοκιμές απόσταση 27 χλμ περίπου μεικτής διαδρομής, με ταχύτητα 17,5 χλμ σε οριζόντιο επίπεδο και 10 χλμ σε επίπεδο με κλιση 10%, χωρίς πετάλια.
Ένας μέσος ποδηλάτης που το χρησιμοποιεί ορθολογικά, κάνοντας πετάλι και υποβοηθούμενος μόνο σε ανηφορικές διαδρομές, διανύει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, ως 96 χλμ σχετικά ξεκούραστα . Σε κατηφορικά τμήματα της διαδρομής, ο κινητήρας αυτομάτως μετατρέπεται σε γεννήτρια και φορτίζει τις μπαταρίες, αναπληρώνοντας το απόθεμα ενέργειας τους. Δεν χρειάζεται καμιά φόρτιση από το δίκτυο της ΔΕΗ, λειτουργεί αυτόνομα μόνο με ηλιακή ενέργεια, κυκλοφορεί και νύχτα με φωτιστικά σώματα σε μικρότερες βέβαια αποστάσεις, μόνο με την αποθηκευμένη ισχύ στην συστοιχία.

Μιά εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μιά εφικτή πρόταση για εναλλακτικές περιαστικές μετακινήσεις, που ελπίζω να έχει και συνέχεια, με την συνεργασία κάποιων κατασκευαστών.

Το ποδήλατο του ήλιου.


Ο συλλέκτης με τα φωτοβολταϊκά σοιχεία και το βολτόμετρο που δείχνει τα 12 βόλτ που παράγει.



Οι συντελεστές της μελέτης και κατασκευής του ηλιακού ποδηλάτου.



Παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργειας, με χρήση ανανεώσιμων πηγών.


Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε με την χορηγία του καταστήματος "ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ" Κωσταριδάκης Κων/νος, που πρόσφερε ΔΩΡΕΑΝ το φωτοβολταϊκό πάνελ και τα λοιπά εξαρτήματα.

Προσεχώς σε αυτό το Blog, ένα αφιέρωμα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαρίας Χανίων, τον σκοπό ίδρυσης των ΣΔΕ και οι μαθητές να μιλούν σε video για τις εμπειρίες απο την φοίτηση τους σε αυτό, για 2ο χρόνο τώρα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα το να συνδυάζονται τα ποδήλατα με τα φωτοβολταικα.