Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ...

Σχεδόν κάθε χρόνο μερικά άτομα χάνουν τη ζωή τους από την ανοησία της κρητικής «λεβεντιάς» με τις μπαλωθιές. Άλλοι μερικοί κάθε χρόνο στις γιορτές του Πάσχα χάνουν χέρια, μάτια και πόδια, σακατεύονται μικρά παιδιά από την ανοησία της ελληνικής «λεβεντιάς» με τα βεγγαλικά.

Στην Κρήτη στο Ρέθυμνο, μια οικογένεια, ένα σόι ολόκληρο δεν ολοκλήρωσε τους εορτασμούς της Ανάστασης, επέστρεψε στον θρήνο της Μεγάλης Παρασκευής, όταν ένας νέος 25 ετών είναι νεκρός και τον αποχαιρέτησαν φίλοι και συγγενείς . Από αδέσποτη μπαλωθιά. Ένας άλλος, δύο χρόνια μικρότερος, βρίσκεται στο νοσοκομείο. Τραυματισμένος από αδέσποτη σφαίρα κι αυτός.

Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα άλλοι μπαλώταραν τα τζάμια του σχολείου του χωριού τους. Άλλος εδω κοντά ξάπλωσε για λίγο στο κρεββάτι στο δωμάτιο του γιού του και είδε σφαίρα πολεμικού τουφεκιού να έρχεται από το παράθυρο και να καρφώνεται 30 πόντους παραπάνω από το μαξιλάρι του...

Μια αμερικανίδα τουρίστρια χαροπαλεύει στο νοσοκομείο από αυτοσχέδιο βαρελότο και άλλοι δύο - τρεις τραυματίστηκαν. Στο Αγρίνιο ένα 25χρονο παιδί έχει τραυματιστεί σοβαρά, μαζί και το αδερφάκι του 12 ετών. Κάποιοι από τους φετινούς τραυματίες του άτυπου «πολέμου» των βεγγαλικών μπορεί να μείνουν παράλυτοι ή να χάσουν τα μάτια τους.

Για πιο λόγο όλα αυτά; Για το έθιμο; Για την παράδοση; Για να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού δίνοντας θυσία νέα παιδιά;

Παρά τα θύματα και παρά τις εκκλήσεις των αρχών, τόσο η οπλοκατοχή και χρήση, κυρίως στην Κρήτη, όσο και το έθιμο των βεγγαλικών αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Εσείς που λέτε ότι είναι μόνο θέμα παιδείας, απλά το βλέπετε με βάση την υποκειμενική εικόνα που εσείς έχετε στο μυαλό σας, δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό το θέμα οπλοκατοχή στην Κρήτη και χρίζει επιστημονικής ανάλυσης. Ενδεικτικό,ότι οι κάτοικοι του χωριού και οι συγγενείς όλοι, για κακιά ώρα μίλησαν. Κανένας δεν καταδίκασε τους άσκοπους πυροβολισμούς.

Η οπλοκατοχή και οπλοχρησία είναι εξαπλωμένη σε τεράστιες διαστάσεις εδώ και πάνω από 100 χρόνια, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που νομίζουν οι πολλοί...

Επίσης συναντάται και σε άτομα με ανώτερη πανεπιστημιακή μόρφωση ή αξιώματα, είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA του Κρητικού και κυρίως του δυτικοΚρητικού. Δυστυχώς όταν υπάρχει έλλειψη παιδείας, το φαινόμενο μπορεί να γίνει 10 φορές πιό επικίνδυνο, διότι δεν υπάρχει αυτοσυγκράτηση και αίσθηση του κινδύνου. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς που βλέπουν συχνότατα να το κάνουν, γιατι ειναι μαγκιά βλέπεις να διασκεδάζεις με πιστόλια, στις γιορτές.και να πίνεις κούπες δίνοντας και σε 10 χρονών παιδιά και να μεθάνε και να χάνουν τις ζωές τους,όπως βλέπεις και να παίρνουν τα μεγάλα 4χ4 αυτοκίνητα χωρίς διπλώματα να οδηγούν στους δρόμους των χωριών και παραπέρα, γιατι και αυτό ειναι μαγκιά λένε και καμαρώνουν οι πατεράδες τους. Με το μαύρο ποκάμισο ανοιχτό ως την κοιλιά σχεδόν, ίδιοι κι απαράλλαχτοι αναμεταξύ τους...

Να δηλώσω εκ των προτέρων πως είμαι υπέρ της οπλοκατοχής. Τόσο για λόγους αυτοάμυνας ή αθλητισμού ή κυνηγιού.

Μία ριζοσπαστική λύση θα ήταν η νομιμοποίηση της οπλοφορίας και οπλοχρησίας με τους ανάλογους φόρους και εκπαίδευση. Επιστημονικά σίγουρο είναι ότι τα ατυχήματα και η εξάπλωση θα μειώνονταν!!

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για την οπλοκατοχή δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί απλώς καταφέρνουμε ο κάθε ηλιθιος να λαδώνει και να έχει όπλο χωρίς καν να παίρνει τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Και τελικά τι νόημα έχει η παράδοση όταν βάφεται στο αίμα; Θα διατηρήσουμε την παράδοση με ασφάλεια ή θα συνεχίσουμε να κλαίμε για τους νέους που χάνονται; Κάποτε πρέπει να καταλάβουν όλοι πως αν θέλουν να συνεχίσουν παραδόσεις που κρατάνε χρόνια, οφείλουν πρώτα απ' όλα να προστατέψουν τους ίδιους και τους γύρω τους. Μπαλωθιές μέσα στον κόσμο εκτός από τεράστια ανοησία είναι και δολοφονική ενέργεια. Αυτοσχέδια βαρελότα που μάλιστα ρίχνονται στα προαύλια των εκκλησιών που είναι γεμάτα κόσμο, ασφαλώς δεν τιμούν τους χριστιανούς και δεν υμνούν την Ανάσταση. Φτάνει πια με τις βλακώδεις πράξεις που μόνο κακό κάνουν.

Κι αν ορισμένοι ασχολήθηκαν κάποτε με το σπορ της μπαλωθιάς ή των βεγγαλικών και την γλίτωσαν παρά τρίχα, καιρός είναι να διδάξουν στους νέους ότι τα όπλα σκοτώνουν ή τραυματίζουν.

 Ενα έθιμο που λόγω τής αδιαφορίας της πολιτείας εξελίχθηκε σε εφιάλτη.Ειναι απαραίτητο να απαγορευθεί η χρήση βεγγαλικών απο άσχετους και να επιτρέπεται μόνο απο εκπαιδευμένα άτομα και μακρυά απο κόσμο. Να νομοθετηθεί επισης η οπλοφορία με εξετάσεις ικανότητας , σκοπευτήρια ,σχολές κλπ,γιατί δέν σκοτώνουν τα όπλα αλλα η άγνοια της χρήσης τους.

Όποιος θέλει όπλο για να ρίχνει μπαλωθιές και να κάνει "φασαρία" σε γιορτές και σε γάμους, ας πάρει ένα όπλο κρότου λάμψης που κάνει εξίσου ωραίο "μπουμ"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: