Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ...

Με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, δύο θεαματικά γεγονότα θα λάβουν χώρα τη Μεγάλη Τρίτη στον ουρανό.

Ειδικότερα θα υπάρξει μία ολική σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας, ενώ το βράδυ της Τρίτης θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία.

Τα ξημερώματα προηγήθηκε το «πλησίασμα» του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας εδώ και χρόνια, φαινόμενο το οποίο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα. Ο Άρης έφθασε σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη και το βράδυ της Δευτέρας αφού έφυγαν τα σύννεφα της μέρας φάνηκε τόσο φωτεινός όσο ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού. 

Πρόκειται για την κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη μετά το 2008, αν και πιο παλιά, το 2003, είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα.

Το φεγγάρι θα πάρει ένα εντυπωσιακό βαθυκόκκινο χρώμα κατά τη διάρκεια της έκλειψης, καθώς θα περνά μέσα από τη σκιά της Γης.

«Ματωμένο φεγγάρι» ονομάζεται το εν λόγω φαινόμενο καθώς η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης και η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στο φεγγάρι και το χρωματίζει με μία παράξενη κεραμιδί απόχρωση που κάνει το φεγγάρι μας να φαίνεται «ματωμένος».

Σχετικά με την «Πασχαλινή» πανσέληνο, η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσελήνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι' αυτό είναι κινητή γιορτή.

Φέτος τόσο η Γρηγοριανή Πασχαλινή πανσέληνος όσο και η Ιουλιανή Πασχαλινή πανσέληνος, πέφτουν μέσα στην ίδια εβδομάδα, οπότε υπάρχει κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών Χριστιανών στις 20 Απριλίου.

 Οι κάτοικοι της Βόρειας και Νότιας Αμερικής θα μπορέσουν να δουν ολόκληρη την έκλειψη. Στην Ευρώπη και την Αφρική, το φαινόμενο δεν θα είναι ιδιαίτερα ορατό.
Η NASA πάντως έχει φροντίσει όσους είναι θαυμαστές αυτών των φαινομένων στην ιστοσελίδα της (http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/watchtheskies/lunar-eclipse-2014.html#.U0qZ2VeIjQA).

Δεν υπάρχουν σχόλια: