Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΠΑΛΙ...

Το οικονομικό σύστημα αυτής της χώρας βασίστηκε στην εκμετάλλευση του κοινωνικού συνόλου από τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες.

Με τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο πλέγμα σχέσεων εκμετάλλευσης μεταξύ μας, όπου ο καθένας από μας πληρώνει την προστασία και το νταβατζιλίκι σε φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς, αρτοποιούς, κτηνοτρόφους, αγρότες, βιοτέχνες, συλλόγους, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, δημοσίους υπαλλήλους κλπ μέσω "ρυθμίσεων", "προστασιών", φόρων υπέρ τρίτων κλπ

Και συγχρόνως εμείς μέσω της δικής μας επαγγελματικής ομάδας εκμεταλλευόμαστε αν μπορούμε κι όποτε μπορούμε με τη σειρά μας τους υπόλοιπους..

Συντεχνίες εδώ συντεχνίες εκεί συντεχνίες παραπέρα...

Κάποιες συντεχνίες με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, ικανά για πολιτικές πιέσεις, είχαν αποκτήσει κι εξουσία επί νόμων.

Όλες αυτές οι "μικρές δικτατορίες" καθότανε χρόνια τώρα στο σβέρκο του πολίτη και τώρα που βάλλονται αντιδρούν...

Ήρθε όμως η ώρα τους και δεν πρόκειται να τις σώσει κανένα τέχνασμα και καμιά " βουλευτική αντίδραση" της αρπαχτής..

Καρτέλ το γάλα, καρτέλ η λαχαναγορά, καρτέλ τα καύσιμα, καρτέλ τα σούπερ μάρκετ, καρτέλ οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, καρτέλ εδώ, καρτέλ εκεί κι από πάνω 5-6 βαρόνοι (εργολάβοι - "προμηθευτές" δημοσίου - εκδότες - καναλάρχες)...

Απαιτούν συνέχεια να μην πληγούν από τα μέτρα και απειλούν να προκαλέσουν έμφραγμα στην αγορά, μη δίνοντας δεκαρα για τους υπόλοιπους.

Αυτή η ωραία ιστορία είχε φθάσει σε ένα σημείο "ισορροπίας" όπου (ας πούμε) ότι όλοι ήταν ευχαριστημένοι, μέχρι που χρεοκοπήσαμε και καταλάβαμε (;) ότι η ισορροπία ήταν του ακροβάτη πάνω στο σχοινί.

Ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν ώστε αυτό το σύστημα να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα άλλο πιο ορθολογικό και απλούστερο και δικαιότερο, είναι αναμφισβήτητο (εκτός κι αν κάποιος είναι ή αισθάνεται βολεμένος με τα ισχύοντα), το θέμα είναι:

Υπάρχουν καθαρά μυαλά και τολμηροί -  ικανοί άνθρωποι για να δημιουργήσουν το νέο σύστημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: