Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΞΩ ΚΑΙ Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ...

Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός μεταλλουργικός όμιλος της χώρας φεύγει.

Την ώρα που γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, οι Έλληνες επιχειρηματίες, τα λεγόμενα παλαιά τζάκια του επιχειρείν δίνουν στην πατρίδα τη χαριστική βολή. Μετά τη ΦΑΓΕ και την 3Ε άλλος ένας μεγάλος όμιλος η Βιοχάλκο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Με επίσημη ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο η εταιρεία ανακοινώνει τη φυγή της για το Βέλγιο, με το τρικ της συγχώνευσης με άλλη εταιρεία, την Viohalco S.A., εταιρεία συμμετοχών θυγατρική του ομίλου με έδρα το Βέλγιο.

Ουσιαστικά η Ελληνική εταιρεία κάνει αυτή την κίνηση αφενός για φορολογικούς λόγους και αφετέρου για να μπορεί να έχει ευκολότερη χρηματοδότηση, αλλά οι θυγατρικές παραγωγικές εταιρείες παραμένουν στην Ελλάδα.

Τώρα το ποιες είναι οι απώλειες για την ελληνική οικονομία και για το πόσοι θα χάσουν τις δουλειές τους, αυτό θα το δούμε σύντομα.

Ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι θα ακολουθήσουν και οι θυγατρικές της σταδιακά.
Ποιος εξέτασε το κόστος της ενέργειας; Ποιος τη φορολόγηση;

Να κάθεται ο κάθε σοβαρός επιχειρηματίας προσοχή μπροστά σε άσχετους και μπουρδολόγους σωτήρες της Οικονομίας μας, που επαγγέλλονται "ανάπτυξη" εδώ και 5 χρόνια, αλλά ακόμα δεν κατόρθωσαν ούτε μια έκθεση ιδεών για την επίτευξή της να συγγράψουν; Και να παρακαλάει για ρευστότητα το τραπεζικό μας σύστημα, που "ολοκληρώθηκε η επανακεφαλαιοποίηση του προ μηνών", αλλά οι αναμενόμενοι "κρουνοί ρευστότητας" αποδείχτηκαν ένα ακόμα ψέμμα;

Οι εταιρείες είναι δυναμικοί οργανισμοί και το χρήμα τρέχει ταχύτερα από τις αποφάσεις (και τα λάθη που αυτές κάποτε προκαλούν) των πολιτικών. Προφανώς μπίζνες με το στανιό και με έκτακτες εισφορές που διαλύουν κάθε έννοια οικονομικού προγραμματισμού και υπολογισμού απόδοσης επένδυσης, δεν γίνονται...

Η αποχώρηση των μεγάλων βιομηχανιών (και των μικρότερων ή πολύ μικρών που δεν γνωστοποιούνται ποτέ) δυστυχώς δεν φαίνεται να σταματάει. Είναι η αρνητική δυναμική και οι εντυπώσεις σε εξωτερικό και εσωτερικό που παράγουν τέτοιες κινήσεις.

Ποια μεγάλη βιομηχανία θα έλθει, όταν οι ντόπιοι βιομηχανικοί κολοσσοί συνωστίζονται στην έξοδο; Πιθανώς να έλθουν επιχειρήσεις που ασχολούνται με υπηρεσίες, πρώτες ύλες, τουρισμό και ενέργεια, αλλά όχι βιομηχανίες. Αλλά αυτές οι νέες που θα έλθουν (αν έλθουν) δεν επαρκούν για την μείωση της τρομακτικής ανεργίας.

Φεύγουνε οι υγιής επιχειρήσεις. Φεύγουνε οι επιχειρηματίες. Φεύγουνε οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ξέρουνε μια τέχνη. Φεύγουνε οι επιστήμονες. Μένουνε οι συνταξιούχοι. Μένουνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μένουνε τα "συνδικάτα". Μένουνε οι αιώνιοι φοιτητές. Μένουνε οι λαθρομετανάστες ...

Δεν πειράζει, εμείς θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με οικεία θέματα που κατέχουμε εδώ και έτη: με τον Φ.Π.Α. του φραπέ και της μπουγάτσας, την τιμή της χωριάτικης στη Μύκονο και την Κρήτη, με τον Φ.Α.Π. των μη προσοδοφόρων ακινήτων, με 45άρηδες συνταξιούχους, με μαγειρέματα του εκλογικού νόμου, με διαγκωνισμούς υποψηφίων που δεν θα προαφέρουν τίποτα αν εκλεγούν, με τη φορολόγηση σκαφών και οχημάτων 1928 κυβ. εκατοστών ως τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης, τα φαληρημένα κανάλια των νταβατζήδων, με την πρόσληψη χιλιάδων υπαλλήλων της πρώην Ε.Ρ.Τ. (με σκανδαλώδη πριμοδότηση για να ξαναεισαχθούν) στη νέα υποτίθεται απαλλαγμένη από την ευνοιοκρατία του παρελθόντος Ε.Ρ.Τ. και με το βόλεμα ημετέρων συζύγων, τέκνων και εσχάτως και φιλενάδων στη βουλή και τα υπουργεία, κλπ μίζερα.

Πού να μείνει καιρός για τίποτε άλλο στους πολυάσχολους τού τίποτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: