Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΡΤ...

H αλήθεια για την ΕΡΤ μέσα σε λίγες φράσεις:

Το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ ανερχεται περί τα 300.000.000 ετησίως και απασχολεί περί τους 3,000 Υπαλλήλους. Δεν θα σταθώ στην εύκολη σύγκριση της με τα ιδιωτικά κανάλια γιατί κατι τέτοιο το θεωρώ άτοπο. Και τούτο γιατί απο την φύση του ως δημόσιο κανάλι ενημέρωσης έχει και πρέπει να έχει άλλη αποστολή, αυτό επουδενί δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να λειτουργεί εκτός ιδιωτικο-οικονομικών κριτήριων.

Κάποιοι εργαζόμενοι τη τώρα γίνονται θύματα μιας πνιγηρής κατάστασης που δημιουργήθηκε στη Ραδιοτηλεόραση, ενός καθεστώτος που βόλεψε λαμόγια, παρατρεχάμενους και μπλε, πράσινους αλλά και κόκκινους - ρόζ ψηφοφόρους. Πολλοί από τους εργαζόμενους αυτούς δουλεύουν σκληρά για λίγα χρήματα και αξίζουν του σεβασμού μας.

Δεν ξέρω ποιος τους διόρισε, ξέρω όμως ποιος τους προστατεύει. Δεδομένου δε ότι αυτοί που τους προστατεύουν, τους προστατεύουν με τεράστιο πολιτικό κόστος, θα έκανα λάθος εάν έβγαζα το συμπέρασμα ότι αυτοί που τους προστατεύουν τους διόρισαν; Ή ότι αυτοί μεσολάβησαν για να διοριστούν;

Η ΕΡΤ όμως δεν ανήκει ούτε στους αδίκως διορισθέντες ούτε στους αδίκως μεσολαβούντες αλλά μέσω όσων κάνουν καλά την δουλειά τους εξυπηρετεί τον Ελληνικό λαό, του οποίου περιουσία είναι...

Kανείς δεν έβλεπε την ΕΡΤ μέχρι χθές...το ποσοστό θεατών ήταν μεταξύ 1.5 και 3%! Ξαφνικά όλοι αναζητούν την ΕΡΤ, ξιφουλκούν και κόπτονται υπερ της δημόσιας τηλεόρασης. Ολοι οι "προοδευτικοί" της παρακουλτούρας αναφέρονται σε ιδεολογικά τσιτάτα, σκίζουν (κι εδώ) τα ιμάτια τους και λένε ότι ήλθε το τέλος του κόσμου! Το γεγονός ότι η ΕΡΤ τελευταία είχε απεργία μία μέρα παρά άλλη και οι συνδικαλιστές της την απαξίωσαν σε βαθμό κατάντιας, δεν τους λέει τίποτα; 

Ωστόσο αυτό που έχει στηθεί εδώ και μερικές ώρες στην ΕΡΤ έχει φτάσει στα όρια του γραφικού. Ο ένας μιλά για τη σημασία της ΕΡΤ επειδή μεταδίδει την θεία λειτουργία, ο άλλος γιατί μεταδίδει κλασική μουσική, ο τρίτος γιατί δε μεταδίδει ό,τι τα άλλα κανάλια. Βγαίνουν οι ίδιοι επαγγελματίες συνδικαλιστές (της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Σταματόπουλος από τα λεωφορεία, ο Μπαλασόπουλος από τους ΟΤΑ, όλοι εκείνοι οι συνδικαλισταράδες που βολεύτηκαν τόσα χρόνια στο δημόσιο τομέα και τον απομυζούν ακόμη ως σήμερα) και ζητούν να γίνει επανάσταση, να γίνει εδώ κια τώρα το νέο Πολυτεχνείο, να μπει λουκέτο σε όλη την ενημέρωση για να «μάθει» η ανάλγητη κυβέρνηση.

Βγαίνουν διάφοροι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και ζητούν να συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς και αν είναι δυνατόν να προσληφθούν κι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ζητούν ελεύθερη τηλεόραση ποιοι, αυτοί που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ελευθερία. Ο Περισσός και η Κουμουνδούρου που απολύουν όποτε γουστάρουν και που έχουν να πληρώσουν μήνες τους υπαλλήλους τους.

Κανείς θα μιλήσει για την ταμπακιέρα;

Θα πει γιατί έπρεπε η ΕΡΤ να έχει τόσα κανάλια και τόσους εργαζόμενους που δεν έχει ούτε το CNN;
Θα πει γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να πληρώνει 250 εκατ. ευρώ το χρόνο;
Θα πει γιατί πρέπει να συνεχιστεί το καθεστώς της ασυδοσίας;
Θα πει γιατί πρέπει να είναι η ΕΡΤ μαγαζάκι της εκάστοτε κυβέρνησης;
Θα κοπεί επιτέλους το χαράτσι που εδώ και χρόνια πληρώνουμε μέσω ΔΕΗ  για την ΕΡΤ; Και αν ναί, που θα ξαναβρεί ο κάθε "σύντροφος" 2.000.000 ευρώ για εκπομπές; Ή o μαο-αγωνιστής της καρπαζιάς  Σπύρο Παπαδόπουλος που θα ξαναγλεντήσει με τους ξεπεσμένους καλεσμένους του και τις προκλητικές αμοιβές; Πόσο στοίχησαν εκπομπές όπως: "Στην υγειά μας", "Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη" και κάτι προπαγανδιατικά - αντιρατσιστικά σκουπίδια της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ;
Που θα πάνε μετά οι διάφοροι κομματικοί κηφήνες;

Κι επιτέλους, θα καταθέσει κάποιος μια συγκεκριμένη πρόταση για το τι πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ;

Απολύτως τίποτε πάλι, παρά μόνο οι συνήθεις κραυγές...

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ύβρεις σε κάποιους τίμιους εργαζόμενους που μένουν άνεργοι.
Είναι όμως πραγματικά ερωτήματα που έχουν όλοι οι γνωστικοί πολίτες. Και ειδικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους αλλά που κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους.

Δεν θα πρέπει να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Θα πρόσθετα πως δεν μπορεί να λειτουργεί στο όνομα της όποιας κομματικής λογικής γιατί ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τον έλεγχο της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Φυσικά και υπήρξε σημαντική η συμβολή της σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής ζωής.Φυσικά και διέθετε πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όλοι έχουμε αναμνήσεις από εκπομπές που μας έμαθαν κάτι κάποτε. Φυσικά και της οφείλουμε πολλά. Δεν μπορεί όμως αυτό να αποτελεί άλλοθι.

Πρέπει να διδαχθούμε απο την διεθνή εμπειρεία και δυστυχώς είναι αμείλικτη.

Χρειάζεται ένας διαφορετικός από ότι συνηθίσαμε ως τώρα Δημόσιος φορέας Ενημέρωσης και η όποια λογική άρνησης του γεγονότος αυτού δεν έχει ουσία.

Με αντικειμενική ενημέρωση, κινηματιγραφικές ταινίες σύγχρονες και παλαιότερες που έχουν χρόναι να προβληθούν κι όμως θα σημειώσουν ανέλπιστη θέαση αν κάποιος τολμήσει, μεγάλες αθλητικές μεταδόσεις και πέρα από την μπάλα, ποιοτικές μουσικές εκπομπές, θέατρο, ντοκυμαντέρ για σύγχρονα θέματα που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο (κι όχι κάποια απολιθώματα που είδα σχετικά πρόσφατα κι ανάφεραν τους ληστοσυμμορίτες του 46 - 49 ως δημοκρατικό στρατό κι από την άλλη πλευρά έδειχναν μόνο έναν πρώην ταγματάρχη της Μακρονήσου που τα είχε χαμένα και δεν ήξερε να μιλήσει για την πραγματικότητα της εποχής), το μεγάλο αρχείο της ΕΡΤ που δημιουργήθηκε από τα τόσα χρόνια ύπαρξης της, το καλό ραδιόφωνο που μάθαμε χρόνια τώρα, ελπίζω να επανέλθουν σύντομα.

Να περάσουν από κνισάρα αξολόγησης το λεφούσι των υπαλλήλων της να παραμείνουν οι άξιοι και ικανοί να στελεχώσουν το νέο σχήμα που θα προκύψει. Με μερικούς ακόμη συνεργάτες αν απαιτηθεί εκ των πραγμάτων... 

Από την ιδιωτική τηλεοραση (χωρίς άδεια λειτουργίας όλα τα κανάλια!) δεν περιμένω κάτι καλό πέρα από κάποιες ταινίες. Και από προσωπική εμπειρία, από προτάσεις μου σαν παραγωγός, όταν νόμιζα πως κάποιοι θα διέφεραν από ότι μας συνήθισαν οι δήθεν "μεγάλοι" του χώρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: