Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ "ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ" ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...

Πολλές φορές η ανθρωπότητα αντιμετώπισε το κατά φαντασία φάσμα της ολικής καταστροφής του κόσμου. Παρόμοιο φαινόμενο επιβιώνει και πάλι στις μέρες μας.

Κατά τους Μάγια, μια φυλή που ζει στην Κεντρική Αμερική, στη χερσόνησο του Γιουκατάν, στην Ονδούρα και τη Γουατεμάλα κ.α., η συντέλεια του αιώνος είναι "επί θύραις" στις 21 του μήνα που διανύουμε, ο κόσμος θα καταστραφεί ολοκληρωτικά και μόνο ένα μικρό χωριό στη Γαλλία θα παραμείνει αλώβητο από τον όλεθρο και την τέλεια καταστροφή.

Οι νέες αυτές καταστροφολογικές προφητείες διατείνονται ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει την 21η Δεκεμβρίου 2012, στη διάρκεια της οποίας θα συμβούν πράγματα και θαύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: μία σειρά μεγάλων σεισμών με μέγεθος13 και άνω βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, η βίαιη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών της Γης, η μετακίνηση του παγωμένου φλοιού των πόλων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε ύψος από 30 - 100 m, η δημιουργία τεραστίων παλιρροϊκών κυμάτων (των επονομαζόμενων τσουνάμι), η δημιουργία ανέμων με ταχύτητα 800 έως 3.200 km/h, ο καταποντισμός όλων των παράλιων ακτών της Γης, η μετακίνηση του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη μας και πολλά άλλα συναφή καταστροφολογικά γεγονότα...

Οι καταστροφολογικές προβλέψεις δεν είναι φαινόμενο καινούργιο. Η ιστορία έχει να μας επιδείξει χιλιάδες περιπτώσεις πανικού, που προκλήθηκαν από απλά και πλήρως κατανοητά, στις μέρες μας, αστρονομικά φαινόμενα. Εκλείψεις ηλίου, εμφάνιση λαμπρών κομητών, θεαματικές, αλλά ακίνδυνες, βροχές μετεώρων, αποτέλεσαν στο παρελθόν αιτία για τη διασπορά τρομακτικών προφητειών και ασύδοτης κινδυνολογίας. Αυτή η εντελώς αδικαιολόγητη κινδυνολογία, πολλές φορές είχε ως αποτέλεσμα ανυπολόγιστες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που οδήγησαν πολλούς ανθρώπους ακόμη και στην αυτοκτονία.

Ακόμη και σήμερα στις αρχές του 21ου αιώνα, του αιώνα της λογικής, της επιστήμης και της ανεπτυγμένης τεχνολογίας, πολλές φορές οι κινδυνολόγοι και οι προφήτες της συντέλειας του κόσμου κατορθώνουν να τρομοκρατούν αδικαιολόγητα τον κόσμο, σπέρνοντας τις ψεύτικες δεισιδαίμονες προκαταλήψεις τους.

Τον Μάιο του 1910 η εμφάνιση του πασίγνωστου κομήτη του Χάλεϊ, αναστάτωσε παρά τις διαβεβαιώσεις των αστρονόμων της εποχής, ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι ξενύχτησαν στους δρόμους και στις πλατείες περιμένοντας το μοιραίο, που τελικά δεν συνέβη.
Ακόμη πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο του 1962, ένα νέο κύμα πανικού κατέλαβε την ανθρωπότητα, όταν Ινδοί αστρολόγοι είχαν προβλέψει τη συντέλεια του κόσμου. Την ψευδοπροφητεία τους αυτή τη βάσισαν σ' έναν συνδυασμό της θέσης των πλανητών και μιας ολικής έκλειψης του Ηλίου, που θα ήταν ορατή από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ετσι στην Ινδία χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν για να εξαγνιστούν. Στην Αγγλία, μερικοί οπαδοί των UFO κατέφυγαν στους λόφους για να ζητήσουν βοήθεια από τους φίλους τους στον Αρη και στην Αφροδίτη, ενώ στην Αριζόνα τα μέλη μιας θρησκευτικής αίρεσης κατέφυγαν σ' ένα μικρό χωριό που όπως πίστευαν θα ήταν το μοναδικό που θα γλύτωνε από την καταστροφή.

Οι εφημερίδες και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δέχτηκαν καταιγισμό τηλεφωνημάτων για πληροφορίες σχετικά με τη συντέλεια του κόσμου. Όταν έφτασε η αναμενόμενη ημέρα της καταστροφής στις 4 Φεβρουαρίου 1962, τίποτε το ασυνήθιστο δεν συνέβη. Ούτε πλημμύρες, ούτε πυρκαγιές, ούτε σεισμοί, ούτε παλιρροϊκά κύματα, ούτε πυρηνικός πόλεμος έγινε. Το τέλος του κόσμου είχε αναβληθεί!

Θα περίμενε λοιπόν, κάποιος ότι οι διάφορες αυτόκλητες Κασσάνδρες θα είχαν λάβει το μάθημά τους. Κι όμως, το 1982 ξαναχτύπησαν. Οι εφημερίδες της εποχής ανακοίνωναν και πάλι νέες προφητείες για νέες καταστροφές και τη συντέλεια του κόσμου, που θα συνέβαινε στις 10 Μαρτίου 1982. Το κύμα της νέας κινδυνολογίας πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις του στις αρχές του 1982, με την επανέκδοση ενός βιβλίου που είχε γραφτεί το 1974 με τίτλο: Η Επίδραση του Δία. Στο βιβλίο αυτό, οι δύο συγγραφείς του προειδοποιούσαν τους Καλιφορνέζους κυρίως, ότι το 1982 το Λος Αντζελες θα καταστραφεί από έναν ισχυρότατο σεισμό, ενώ παρόμοιες δονήσεις θα συνταράξουν και άλλα μέρη του πλανήτη μας. Κατά την άποψή τους όλοι οι πλανήτες θα ευθυγραμμίζονταν στην ίδια πλευρά του Ηλιου στις 10 Μαρτίου 1982.

Αυτή η σπάνια συγκέντρωση των πλανητών υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε τεράστιες βαρυτικές και παλιρροϊκές δυνάμεις, που θα επιδρούσαν στον Ηλιο και ο οποίος θα εξέπεμπε τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων στο διάστημα. Μερικά απ' τα σωματίδια αυτά θα συγκρούονταν με την ατμόσφαιρα της Γης μας, προκαλώντας ασυνήθιστες καταιγίδες και ανέμους. Η τριβή των ανέμων με την επιφάνεια της Γης θα προκαλούσε διαταραχές στην ομαλή περιστροφή του πλανήτη μας, οι οποίες θα ενεργοποιούσαν τις σεισμικές ζώνες, μία από τις οποίες είναι και το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στη Νότια Καλιφόρνια. Το ρήγμα αυτό έχει μήκος 1.350 km και το 1906 αποτέλεσε την αιτία του μεγάλου σεισμού του Σαν Φρανσίσκο. Στον σεισμό εκείνο και στη φωτιά που επακολούθησε, έχασαν τη ζωή τους 700 άτομα, ενώ χιλιάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις ο αναμενόμενος σεισμός το 1982 θα σήμαινε την καταστροφή του Λος Αντζελες.

Τα διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν τις πληροφορίες'αυτές και χιλιάδες εφημερίδες σ' όλο τον κόσμο τις δημοσίευσαν στην πρώτη τους σελίδα. Αυτό ήταν! Αστρολόγοι, θρησκομανείς και κάθε είδους προφήτες και κινδυνολόγοι είχαν την τιμητική τους. Και τι δεν προβλέφθηκε. Λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί και κάθε είδους βιβλική καταστροφή. Παρά τις επανειλημμένες επίσημες και υπεύθυνες διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που λαχτάρησαν. Τα τηλεφωνήματα έδιναν κι έπαιρναν. Και τι δεν ακούστηκε τις μέρες εκείνες.Τελικά όπως ήταν φυσικό δεν έγινε τίποτα. Καμιά καταστροφή δεν συνέβη και πάλι.

Με την επικείμενη έλευση του 2000, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Ιδιαίτερα μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που λανθασμένα θεώρησαν το έτος 2000 ως την απαρχή ενός νέου αιώνα (του 21ου) και μιας νέας χιλιετίας (της τρίτης). Οσο μάλιστα πλησιάζαμε στην περίφημη αυτή ημερομηνία, οι μύθοι και οι παράξενες ιστορίες που ακούγονταν όλο και πλήθαιναν. Και τι δεν είχαμε ακούσει για το περίφημο εκείνο ορόσημο. Από τους κάθε είδους εσχατολογικούς αφορισμούς που διαπλέκουν τον μύθο με την πραγματικότητα, μέχρι και την έλευση εξωγήινων από μηχανής θεών και τον περίφημο μηδενισμό των υπολογιστών...

Ενας τρόπος με τον οποίο οι καταστροφολόγοι προφητεύουν την ολική καταστροφή του κόσμου είναι η σύγκρουση του πλανήτη μας με άλλα ουράνια σώματα. Η τελευταία φορά που οι αστρολόγοι είχαν μιλήσει για ολική καταστροφή της γης ήταν το 1910. Ο κομήτης του Χάλεϊ θα συγκρουόταν με τη γη, αυτή θα εκτροχιαζόταν και θα διαλυόταν στο διάστημα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Παρόλα αυτά η εμπλοκή ενός πραγματικού γεγονότος με την καταστροφολογία δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αμέτοχους. Τι υποστήριζαν λοιπόν το 2000 οι διάφορες Κασσάνδρες για την επικείμενη συντέλεια του κόσμου; Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς είχαν γραφτεί για το θέμα αυτό, οι διάφοροι αγύρτες, ψευδοπροφήτες και αστρολόγοι προέβλεπαν ότι στις 5 Μαΐου του 2000 οι 5 ορατοί με γυμνό μάτι πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Αρης, Δίας και Κρόνος) καθώς επίσης ο Ηλιος και η Σελήνη, θα βρίσκονταν ευθυγραμμισμένοι με τη Γη, ασκώντας έτσι τεράστιες βαρυτικές και παλιρροϊκές δυνάμεις στον πλανήτη μας.

Σ' όλες όμως τις περιπτώσεις οι προφητείες αυτές αποβαίνουν ψευδείς και ανεπαλήθευτες. Η εσχάτη των ημερών παραμένει στον άνθρωπο απροσδιόριστη και οι εκάστοτε προφήτες συνήθως διαψεύδονται πανηγυρικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι' αυτού του είδους την παραφιλολογία.
 Στις 22 Δεκεμβρίου οι Μάγια θα διαψευσθούν και θα αποδειχθούν κακοί προφήτες.

Ο πλανήτης μας είναι μια χαρά για περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, και όσοι αξιόπιστοι επιστήμονες γνωρίζουμε σε όλο τον κόσμο δεν ξέρουν καμιά απειλή που να σχετίζεται με το 2012, γράφει η ιστοσελίδα της NASA. Ανάλογες προσπάθειες για να σταματήσει η φρενίτιδα περί τέλους κάνει και το αστεροσκοπείο Griffith. Σήμερα το βράδυ μάλιστα θα παραμείνει ανοιχτό ως και λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, για να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με το ημερολόγιο των Μάγια, τις πλανητικές ευθυγραμμίσεις, τους επικίνδυνους πλανήτες και άλλα συναφή φαινόμενα δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα.

Εκτός ίσως από μία: οι επιτήδειοι βρίσκουν εύκολα θύματα για να πουλήσουν  τουριστικά πακέτα και άλλα συναφή. Φέτος αναμένεται αριθμός ρεκόρ επισκεπτών στις πυραμίδες των Μάγιας στο Γιουκατάν, αφού για πολλούς «ήταν η τελευταία ευκαιρία να τις δουν», ενώ στο γαλλικό χωριό Μπουγκαράς, το μόνο μέρος επί Γης που θα σωθεί υπάρχει κοσμοσυρροή. Όσο για τα πολυτελή καταφύγια που χτίζονται ανά τον κόσμο, με τιμές που φτάνουν και τα 50.000 ευρώ ανά άτομο, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι παρέχουν αυτονομία ενός έτους. Μετά, το χάος ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: