Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΔΙΠΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ...

Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Τον φετινό Αύγουστο το φεγγάρι θέλησε με διπλές τις πανσέληνες νύχτες, διπλές ομορφιές για τους απανταχού ρομαντικούς να προσφέρει...

Την πρώτη πανσέληνο θα την απολαύσουμε απόψε όσοι βρεθούμε έξω τη νύχτα της 2ας Αυγούστου και τη δεύτερη την 31η του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά και επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μία νύχτα, αλλά για χρόνια. Φυσικά ας μην περιμένουμε να δούμε γαλάζιο τον φυσικό μας δορυφόρο όπως κάποτε έγινε. Το 1883 η πανσέληνος φόρεσε πράγματι τα γαλάζια της και κανένας δεν πίστευε στα μάτια του με το θέαμα που έβλεπε. Η σελήνη από λευκή έγινε μπλε. Αιτία μια έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας που ακούστηκε από 600 χλμ. μακρυά, υψώνοντας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ηφαιστειακή σκόνη.

Το φως της σελήνης διασχίζοντας αυτό το στρώμα της σκόνης με διάμετρο ανά σωματίδιο 0,7 εκατομ. του μέτρου, δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από του μήκους κύματος του ερυθρού φωτός, γινόταν μπλε. Αυτό το μπλε "μακιγιάζ" της σελήνης κράτησε για χρόνια, αφού η σκόνη παρέμενε αιωρούμενη στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Αυτή η ονομασία της μπλε (διπλής) τον ίδιο μήνα πανσέληνου καθιερώθηκε το 1932.

Η διπλή πανσέληνος τον ίδιο μήνα εμφανίζεται σπάνια με μια συχνότητα 7 φορές κάθε 19 χρόνια.
Ακόμη πιο σπάνια είναι να έχουμε διπλή - διπλή σελήνη, δηλαδή το ίδιο φαινόμενο δύο φορές τον χρόνο σε δύο διαφορετικούς μήνες. Η προηγούμενη διπλή - διπλή έγινε το 1999 και η επόμενη θα γίνει το 2018.

Ακόμα πιο σπάνιο να έχουμε "μπλε" σελήνη τον Αύγουστο όπως θα συμβεί φέτος.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει διότι η σελήνη εκτελεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε 29,53059 ημέρες, δηλαδή λιγότερο από έναν ημερολογιακό μήνα των 30 ή 31 ημερών. Αμέσως λοιπόν φαίνεται ότι κάποτε θα φέρει η συγκυρία των ημερομηνιών να χωρέσουν δύο πανσέληνες νύχτες σε έναν μήνα...

Η τελευταία διπλή σελήνη που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έγινε τον Δεκέμβριο του 2009 (2/12 και 31/12).

Όποιο χρώμα κι αν έχει η σελήνη μας, όμορφη θα είναι όπως κάθε φορά κοιτάζοντας την (καθώς και τους λοιπούς αστερισμούς που εμφανίζονται τον Αύγουστο), από έναν καθαρό ουρανό σαν αυτόν της χώρας μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: