Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΣΩΣΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ...

Ήταν γύρω  στο 1960.

Τότε που γύρισε ένας Καστελιανός, ο Γ. Αννουσάκης από την Αμερική όπου είχε πετύχει να πλουτίσει, πήγε στον επίσκοπο Ειρηναίο και του λέει:

- Θεοφιλέστατε, ο άγιος Σπυρίδωνας με βοήθησε πολύ στην ζωή μου και θέλω να επιχρυσώσω την εικόνα του...

Ο Ειρηναίος του απάντησε:

- Μα οι άγιοι ήταν φτωχικά ντυμένοι γιατί βοηθούσαν τους φτωχούς, ούτε ο Θεός ούτε οι άγιοι θέλουν χρυσάφια, οι άνθρωποι έχουν τις ανάγκες. Να βάλεις τα χρήματα που θέλεις λοιπόν, να βάλω κι εγώ μερικά να κάνουμε ένα γηροκομείο...

Κι έτσι χτίστηκε κι εξοπλίστηκε τελικά μετά από χρόνια το "Αννουσάκειο" θεραπευτήριο στο Καστέλι Κισσάμου, που ως σήμερα παρέχει στέγη, τροφή και περίθαλψη σε ηλικιωμένους μα και αναξιοπαθούντες από όλα τα χωριά της περιοχής..

Παρομοίως, με δικές του ιδέες, πρωτοβουλίες και προσπάθειες έγιναν πράξη οικοτροφεία μαθητών σε ορεινά σχολεία που κόντευαν να ερημώσουν, η Ορδόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αγία Σοφία», η ΑΝΕΚ, η ΕΤΑΝΑΠ, κ.α. που συνέβαλλαν στην υλική και πνευματική ανάπτυξη της Κρήτης...

Στο Καστέλι Κισάμου δημιούργησε Κατώτερες Τεχνικές Σχολές με δωρεάν ή συμβολικό τίμημα για τα άπορα παιδιά. Τις Σχολές αυτές αργότερα τις παρεχώρησε στο Κράτος και λειτουργούν σήμερα.

Παράλληλα προς εξοικονόμηση των αναγκαίων πόρων συντήρησης Οικοτροφείων και Σχολών, δημιούργησε στο Κολυμπάρι - περιοχής του πτηνοτροφεία και βουστάσια, χοιροτροφεία και μεγάλες καλλιέργειες και έτσι έδωσε συν τοις άλλοις εργασία στους ανέργους της περιοχής του, προς δε τόνωση των περιοχών αυτών.

Έχοντας στο εξωτερικό τεράστιες γνωριμίες προκάλεσε το ενδιαφέρον οργανώσεων, ώστε προσπορίστηκε και άλλους πόρους (του δώρισαν μοσχάρια για αναπαραγωγή από τον Καναδά και την Αμερική, στόλο φορτηγών αυτοκινήτων και ανάλογα χρηματικά ποσά σε έμβασμα).

Πολλές φορές με φορτηγά μετέφερε στους ορεινούς πληθυσμούς της Επαρχίας Σελίνου ρουχισμό και υπόδηση των πτωχών οικογενειών (Ομαλό, Αγία Ειρήνη, Επανωχώρι, Τεμένια, Κουστογέρακο κ.λπ.)

Με το ναυάγιο του επιβατικού πλοίου ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ (8-12-1965) που θύματα υπήρξαν και από τις δύο Επαρχίες, ο Ειρηναίος ανέλαβε σταυροφορία στις Επαρχίες του, αλλά και στον Νομό Χανίων γενικότερα για να συγκεντρωθεί χρηματικό ποσό ίδρυσης Εταιρείας Λαϊκής βάσεως, λέγοντας χαρακτηριστικά:
- Γιατί ο Ευθυμιάδης (ιδιώτης πλοιοκτήτης της εποχής) να έχει τόσα καράβια και εμείς ολόκληρο νησί κανένα; Γιατί να μην εργάζονται σε αυτά τα παιδιά μας και να καταναλώνονται τα δικά μας προϊόντα;

Με την κίνηση αυτή κατατέθηκαν 90.000.000 δραχμές στη Τράπεζα ως μετοχές. Επακολούθησε η στρατιωτική επέμβαση 21-4-1967, αλλά ο Ιεράρχης αυτός κατόρθωσε να αποδεσμεύσει τα χρήματα αυτά και περιφερόμενος στα Ναυπηγεία Ιαπωνίας - Σουηδίας κ.λπ. επικεφαλής Επιτροπής αγόρασε τελικά το πρώτο καράβι το 'ΚΥΔΩΝ', ιδρύοντας την ΑΝΕΚ.

Πέρα απ' αυτό, για να συγκρατήσει τον πληθυσμό στις εστίες του διακήρυσσε σε συγκεντρώσεις των χωριών προς τη νεολαία:

- Παιδιά μου μείνατε στο χωριό σας για να θάψετε τους γονείς σας, που σημαίνει οριστική παραμονή στο χωριό.

Αφιερωμένο στον  μεγάλο Παππού της Κρήτης Ειρηναίο, που σήμερα του αγίου Ειρηναίου επισκόπου Λουγδούνων, γιορτάζει  κι αυτός το καλογερικό του όνομα, που πήρε στα 36 του χρόνια όταν πραγματοποίησε το παιδικό τάξιμο του κι εκάρη μοναχός της μονής Τσαγκαρόλων, αφού πέρασε μερικά χρόνια ως θεολόγος - εκπαιδευτικός.

Ο ίδιος απλός και καλοκάγαθος δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν επαρχιώτη φτωχό ιερέα, αλλά οι γνωρίζοντες την ευστροφία του πνεύματος και τη δημιουργική του πνοή, τον περιβάλλουν με αφάνταστη αγάπη, σεβασμό και κατανόηση στα λεγόμενα του.

Και οι ευχές δεν είναι να τα εκατοστίσει, αφού ήδη διάγει ευρισκόμενος μεταξύ ουρανού και γης όπως λέει ο ανιψιός του ο Μιχάλης, το 102ο έτος της ηλικίας του, αλλά να τα εκατοπενηνταρίσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: