Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΞΙ ΒΗΜΑΤΑ...

Από την μια μεριά η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει εξαγγέλλοντας κι αποσύροντας μέτρα, από την άλλη οι λύσεις - συνθήματα που προτείνονται από τον Σαμαρά, την Παπαρήγα και τον Τσίπρα για την έξοδό μας από την κρίση προφανώς δεν πείθουν κανένα για την αποτελεσματικότητά τους, συνεπώς υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια πραγματική λύση.

Και ενώ κανένα κόμμα δεν προτείνει κάτι στέρεο, η Roland Berger, μια από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων της Ευρώπης, με ισχυρή επιρροή στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, δημοσίευσε στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune» ένα σχέδιο έξι βημάτων για την ανάνηψη της Ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτούς τα έξι βήματα είναι:

- Περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ συγκεντρώνονται σε μία εταιρεία συμμετοχών, που πουλιέται στην Ε.Ε. αντί 125 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράττει η Ελλάδα.

- Ο Οργανισμός της Ε.Ε. πουλά τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχό του έως το 2025 και τα κέρδη αποδίδονται στην Ελλάδα όπως και οι πιθανές ζημιές, αν και η Roland Berger θεωρεί το ενδεχόμενο ζημίας απίθανο.

Με τα έσοδα από την πώληση της εταιρείας η Ελλάδα ξαναγοράζει τα ομόλογά της από την Ε.Κ.Τ. και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF και το δημόσιο χρέος πέφτει από το 145% στο 88% του Α.Ε.Π. Έτσι ο κίνδυνος για την Ε.Κ.Τ. και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους από το ελληνικό χρέος εξαφανίζεται.

- Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός επενδύει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ενέργεια που αποδίδει 40 - 60 δισ. ευρώ επιπλέον.

- Εισρέουν στην ελληνική οικονομία διαρθρωτικά κονδύλια ίσα με το 8% του Ελληνικού Α.Ε.Π. τα οποία η χώρα δεν χρησιμοποιεί τώρα, που οδηγούν σε ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας από το -5% στο +5% και αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα κατά 4% του Α.Ε.Π.

- Στο έκτο βήμα, με τα επιπλέον φορολογικά έσοδα η Ελλάδα προχωρά σε επαναγορές ομολόγων ίσες περίπου με το 1% του Α.Ε.Π. της ετησίως. Η μείωση του χρέους και η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας επιτρέπουν τη μείωση του ύψους των τόκων κατά 50% τουλάχιστον. Ετσι,το χρέος πέφτει κάτω από το 60% του Α.Ε.Π. το 2018.

Οι δανειστές μας μπορούν να μας ξεκοκαλίσουν ξανά καθαρούς και φρέσκους...

Επί χάρτου το σχέδιο φαίνεται τέλειο για τους απέξω, αλλά εδώ είναι Βαλκάνια με φωνακλάδες λαοπλάνους...

Όποιος δεν το πιστεύει ας ψάξει να βρει τον Έλληνα πολιτικό που θα βάλει στο σχέδιο την υπογραφή του, πόσο μάλλον να επιτευχθεί κάποιου είδους συναίνεση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: