Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ...


Πυροσβέστες, εθελοντές και οργανώσεις προστασίας των δασών κάνουν ήδη από τις πρώτες πυρκαγιές σοβαρές καταγγελίες για ανοχύρωτη χώρα η οποία θα χάσει και φέτος χιλιάδες στρέμματα δάσους, δεκάδες πνεύμονες πρασίνου.

Δυστυχώς ο μισός Ιούλιος και ολόκληρος ο Αύγουστος θα είναι η χαρά των εμπρηστών και οι πυροσβέστες θα κάνουν το σταυρό τους περιμένοντας θεία παρέμβαση.

Μιλώντας σε κανάλια όλοι κάνουν λόγο για μεγάλη έλλειψη κονδυλίων, περικοπές σε χρήματα και υλικό που είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι φωτιές.

Προσλήψεις ούτε λόγος φυσικά σε Πυροσβεστική και δήμους, περίσσευμα για επιπλέον οχήματα δεν υπάρχουν και όλοι ελπίζουμε σε καμιά χορηγία πλούσιου αφενικού.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, στο "και πέντε" είναι να αξιοποιήσει η Π.Υ. τις δυνάμεις εθελοντών και οσα τεχνικά μέσα διαθέτουν πρός πλήρωση των κενών.

Η νοοτροπία "οχι πολίτες στα πόδια μας" και η απομόνωση των ομάδων εθελοντών είναι τελειωμένη, κάποιοι πολίτες ενίοτε διαθέτουν εκπαίδευση, οχήματα και έχουν οργανώσει υποδομές ισάξιες με της Π.Υ. και οπωσδήποτε εκείνων των εποχιακών πυροσβεστών.

Στο παρελθόν με ελάχιστα μέσα αλλά με τους πολίτες σε εγρήγορση είχαμε λιγότερεs πυρκαγιές. Τώρα τα κλιμάκια της πυροσβεστικής που είναι διασκορπισμένα κάνουν πρωταθλητισμό στο τάβλι όλο το χρόνο.

Οι πολίτες έχουν η δεν έχουν υποχρέωση να έχουν αποψιλωμένα τα κτηματά τους που βρίσκονται δίπλα σε δρόμους;Τους έγινε καμιά σύσταση ή έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

Στην Ευρώπη εως και 50 - 60 % των πυροσβεστών είναι εκπαιδευμένοι εθελοντές και δεν είναι δυνατόν σε καιρούς μνημονίου και περικοπών να περιμένωμε προσλήψεις και προμήθειες υλικού.

Πέραν τούτου, η διάθεση μεικτών περιπολιών στρατού και Π.Υ. σε επικίνδυνες περιοχές πρέπει να γίνει τώρα, οχι οταν ξεκινήσει το κύμα πυρκαιών ως συνήθως. Τα τελευταία χρόνια, τα περίπολα βγαίνουν αφού εκδηλωθούν μείζονα περιστατικά οπως της ΒΑ Αττικής.

Φυσικά και υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, φυσικά και η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Όμως υπάρχουν και κάποιες προτεραιότητες εθνικής σημασίας που πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε το δασικό πλούτο που απέμεινε στη χώρα αυτή να γίνει έρμαιο των εμπρηστών επειδή το μνημόνιο δεν αφήνει να γίνουν προσλήψεις και να δοθούν κονδύλια για εργασίες απαραίτητες προκειμένου να μην καούν τα δάση.

Ακόμη η κατάσταση είναι ελέγξιμη, αφού λόγω βροχών η χαμηλή βλάστηση είναι ακόμη χλωρή, κάτι που δεν θα ισχύει μετά απο μια εβδομάδα μελτέμι και υγρασία 30 - 40 %. Περιφρούρηση, οργάνωση, αναγνώριση και ανάθεση τομέων ευθύνης τώρα που είναι καιρός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: