Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...

Μέσα στο γενικό αλαλούμ πού επικρατεί ως προς το τι είναι αναγκαίο για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στά πόδια της, μέ δεδομένο το γεγονός, ότι όχι μόνο μπήκαμε σε κρίση, αλλά καί ότι αυτή θά είναι πολύ μακράς διάρκειας, όλες οι ισχυρές συντεχνιακές ομάδες προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από τα προνόμιά τους, σε βάρος φυσικά των υπόλοιπων πολιτών.

Έτσι βλέπουμε ν' αντιδρούν λυσσαλέα οι ωφελημένοι επιστήμονες νομικοί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, μα και άλλοι επαγγελματίες όπως οι φορτηγατζήδες πριν λίγο καιρό...

Εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα ήταν ένας ιδανικά μοναδικός τόπος για να είναι κάποιος δικηγόρος, φαρμακοποιός, αρχιτέκτονας, ή ακόμη και φορτηγατζής. Όλα αυτά τα επαγγέλματα προστατεύονταν από ένα πολύπλοκο δίκτυο νόμων, που τα απομόνωναν από οποιονδήποτε ντόπιο ή ξένο ανταγωνισμό. Οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας έχουν εγγυημένο ελάχιστο κέρδος στις πωλήσεις τους, και χρεώνουν τις πιο ακριβές τιμές στην Ευρώπη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους 40.000 δικηγόρους της χώρας, που κερδίζουν αναλογικά πολύ περισσότερα από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιός χρηματοδοτεί αυτή την σχετική ευμάρεια των συγκεκριμένων επαγγελμάτων με βάσει νομοθετημάτων ( πολλών δέ εξ αυτών μή αναγκαίων γιά μιά ευνομούμενη πολιτεία ) και των ταμείων τους γενικά με απόδοση κρατήσεων πού καταβάλλονται υπέρ τρίτων υποχρεωτικώς. Η απάντηση είναι αρκετά εύκολη: Ο υπόλοιπος πληθυσμός γενικώς.

Το δεύτερο ερώτημα πού τίθεται είναι αν η προωθούμενη απελευθέρωση θα απαλλάξει τους υπόλοιπους από την επιβεβλημένη υποχρέωση τους να συντηρούν την μεσαία τάξη τους ή θα τους υποχρεώσει να συντηρήσουν στο μέλλον μια άλλη τάξη μεγαλοαστών πια και έναν αριθμό αλλοδαπών πολυεθνικών εταιρειών με ανάλογες ορέξεις.

Με τις ρυθμίσεις τους όπως ψηφίστηκαν θα εξακολουθήσει να πληρώνει η κοινωνία τις ασφαλιστικές εισφορές μηχανικών και δικηγόρων! Είναι το μόνο που διατηρείται από τα "κλειστά" επαγγέλματα τους που υποτίθεται πως ανοίγουν επιτέλους.
Σέ πολλές διοικητικές πράξεις ο πολίτης πληρώνει διάφορα τέλη ( χαρτόσημο κ.λ.π.). Αν δείτε που πάνε τα χρήματα θα απορήσετε: Υπέρ ταμείων νομικών, δικαστών, τελωνειακών κ.ο.κ (και μάλιστα σέ δοιηκητικές πράξεις απολύτως άσχετες με τήν ενδεχόμενη συνάφεια τού συγκεκριμένου ταμείου). Δείτε μάλιστα και έναν λογαριασμό τής ΔΕΗ πού δέν έχει χαρτόσημο αλλά αντίστοιχες κρατήσεις. Τό αποτέλεσμα είναι να έχουμε συγκεκριμένα ταμεία "εύρωστα" μέ τήν ευγενή συμπαράσταση άλλων καί ανάλογες μεγάλες συντάξεις σε ορισμένους κλάδους.

Πέρα από τα χρέη και τα ελλείμματα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον, αν δεν μπορέσει να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Το ΠΑΣΟΚ όπως πράττει δεν ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και δεν εφαρμόζει τη κοινοτική νομοθεσία. Να ξεγλιστρήσει πάει. Ημίμετρα και μπλα μπλα, όπως πάντα.

Ο λαός αντιλήφθηκε τα τελευταία δυο περίπου χρόνια οτι ζούσε τα προηγούμενα με δανεικά .Οτι ο παράδεισος της Ευρωζώνης και της ΕΕ, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια εξουθενωτική κρατική και όχι μόνο υπερχρέωση, η οποία δεν δινόταν ως "φιλοδώρημα".

Ήταν δανεική, άρα υπόκειται στην διαδικασία της αποπληρωμής. Και εκεί κάπου ξεκινάνε τα δύσκολα, αν δεν μπορέσει να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες....

Δεν υπάρχουν σχόλια: