Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ...


Το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει τις αποφάσεις του με βάση τις εντολές της τρόικας, τις οποίες και εκτελεί κατά γράμμα ασχέτως το φιλολαϊκό δούλεμα που ρίχνει με την βοήθεια των καναλιών.

Μια παλαιότερη φράση του Πάγκαλου που προκάλεσε αντιδράσεις ολόκληρη ήταν: "Το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο. Όχι για την κακή πλευρά του αλλά γιατί μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ριζική αναδιάρθρωση".

Όλα τα υπόλοιπα πέρα από αυτή την διαπίστωση είναι για εσωτερική κατανάλωση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από δημαγωγική συνήθεια και αντιπολιτευτικές μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο ορθολογικώς σκεπτόμενος θα 'πρεπε να συμφωνήσει με την παραπάνω φράση αλλά δεν τον αφήνουν. Τον οδηγούν αγεληδόν στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων και κρίσεων περί τον χαρακτήρα του Πάγκαλου ότι δεν έχει καλούς τρόπους, ότι προσβάλλει, ότι παραδοξολογεί, ενώ πάνω στον αυθορμητισμό του έχει και κάποιο δίκιο.

Τη ζητούσε την τρόικα ο οργανισμός μας. Και ο τρόπος που λειτουργούσε ευκαιριακά - πελατειακά κράτος και δημόσια διοίκηση...

Μας έφερε το βασανιστικό μνημόνιο, που για κάθε ρευστοποίηση μέρους του δανείου πρέπει να επικαιροποιείται. Με μεγάλες αλλαγές στα ως τώρα δεδομένα και τον τρόπο που λειτουργούσαμε ως κράτος.

Ήταν αναγκαία λοιπόν η τρόικα για να μας μάθει τους κανόνες, πώς θα επιβάλλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και πώς θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια, αυτό που λέμε με το καλό, δεν έφερε αποτελέσματα και η φαύλη κερδοσκοπία οργίαζε.

Τη θέλαμε την τρόικα για να μας πουν πώς θα μειώσουμε τις δαπάνες στην Υγεία χωρίς να βλαφτούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες και πώς θα αναδιαρθρώσουμε τη χώρα για να εξασφαλίσουμε οικονομικά οφέλη.

Μας έπρεπε η τρόικα για ν' απλοποιηθεί η αδειοδότηση της επιχειρηματικότητας και να πάψουν να εμποδίζουν τις επενδύσεις οι πολυδαίδαλες προϋποθέσεις, που χρειάζονται στο επιχειρείν.

Τη ζητούσαμε την τρόικα για να σταματήσουν οι συνδικαλιστικοί εκβιασμοί και οι πολυθεσίτες προνομιούχοι του δημοσίου τομέα να καταλάβουν ότι πρέπει να τελειώσει το πάρτυ, που έτρωγαν τόσο καλά τα προηγούμενα χρόνια, δικτυωμένοι και προφυλαγμένοι απ' την ανοχή των αμαρτωλών Διοικήσεων. Αυτοί επέμεναν στις απανωτές απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς αντίκρισμα πολλές φορές.

Χρειαζόταν η τρόικα για να σφίξουν τα ζωνάρια, ώστε ν' αποφασίσουμε ν' αξιοποιήσουμε την περιουσία του Δημοσίου, την οποία λυμαίνονται οι επιτήδειοι και να κινηθούν με μεγαλύτερες ταχύτητες τα Υπουργεία, για την αποτελεσματική λειτουργία της κρατικής μηχανής χωρίς προχειρότητες, λοβιτούρες και ασυνεννοησίες των συναρμόδιων υπουργών.

Ήταν απαραίτητη η παρουσία της τρόικας, να μας αφυπνίσει, επισημαίνοντας όλα όσα συνέβαιναν από την κακοδαιμονία και ότι ξεπερνώντας τα μπορεί να είμαστε αύριο καλύτερα απ' όσο είμαστε σήμερα.

Για το αμέσως προσεχές διάστημα η Τρόικα θέτει ως προτεραιότητες, την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη μείωση της σπατάλης και την πάταξη της διαφθοράς στην Υγεία, την καλύτερη στόχευση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Αν και όλοι οι πολίτες άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, κρίνουν ως αναγκαίες τις περισσότερες από τις παραπάνω ενέργειες, (με τις περισσότερες αντιρρήσεις στις δυο τελευταίες) ο τρόπος και η ταχύτητα εφαρμογής των μέτρων που νομοθετούνται δεν συμβαδίζουν με την αντοχή των πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί κανείς δεν τους ρωτάει πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: