Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΟΛΑ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ) ΕΞΟΥΣΙΑ...

Δημοτικές εκλογές και πάλι, αυτή τη φορά για νέας μορφής αυτοδιοικητική εξουσία, μια υποτονική για τους περισσότερους πολίτες προεκλογική περίοδος όπου όμως θα διαπιστώσουμε ότι επικρατεί στους περισσότερους πολιτευόμενους ως επί το πλείστον (+150 άτομα αριθμεί ο κάθε συνδυασμός), ο κομματισμός, ο ανταγωνισμός, η φιλαρχία, η ιδιοτέλεια και η αλαζονεία.

Τα υψηλά ιδανικά, όπως η φιλοπατρία, η ανιδιοτέλεια και η αυταπάρνηση για τον λαό και το έθνος, απουσιάζουν στο μεγαλύτερο βαθμό και από τους τωρινούς συνδυασμούς υποψηφίων.

Όπου η φιλοδοξία για εξουσία μεταμφιέζεται σε ψευδεπίγραφο όραμα και η φιλαυτία σε πλαστή φιλοπατρία. Τα κίνητρα πολλές φορές, είναι ποταπά και τα μέσα και οι μέθοδοι επίτευξης εκλογικής νίκης χαμερπή. Το μεταμφιεσμένο ψέμα μπορεί να είναι μάλιστα τόσο επιτυχημένα πειστικό, που να πείσει και τους ίδιους σε βαθμό που να τους παραπλανήσει σε μια αναληθή αυτογνωσία.

Η επιδίωξη της εξουσίας και προπαντός η απόκτησή της μπορούν να εντείνουν την αλαζονεία του και να θρέψουν την ματαιοδοξία του, αν εκείνος που θέτει υποψηφιότητα και εκλέγεται δεν διαπνέεται από μεγαλοψυχία, ανιδιοτέλεια, φιλοπατρία και δεν διαθέτει πολιτική βούληση, όραμα και, πάνω απ' όλα, σεμνότητα.

Κατάλαβαν ότι με τις νέες αρμοδιότητες του "Καλλικράτη" είναι πολλά τα λεφτά, ότι έχει μερίδιο για όλους αρκεί να τρέξουν, αυτό τους ενδιαφέρει. Ο χορτάτος δεν νοιάζεται του νηστικού· όλο τα βλέπει με το μέτρο της αλαζονείας της καλοπέρασής του.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για το καλό του λαού και του έθνους είναι η ενότητα, η συνεργασία και η συναίνεση σ' ένα κλίμα σεμνότητας και καλοπροαίρετης συνεννόησης. Η Ελληνική ιστορία έχει επανειλημμένα δείξει τα ύψη των επιτευγμάτων μας στο πεδίο της μάχης και του πνεύματος, όταν δίνουμε τα χέρια και ο πατριωτικός παλμός έχει εγκατασταθεί στην καρδιά μας και ριζώσει στην ψυχή μας.

Γιατί μια από τις χρησιμότητες της ιστορικής γνώσης είναι ακριβώς να μας υπενθυμίζει και να μας παραδειγματίζει.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν να υπηρετήσουν τον λαό οι εκλεγμένοι, που πρέπει να είναι και η κυρία, αν όχι η μοναδική αποστολή και έγνοια τους. Τουλάχιστον για να μην ρεζιλευτούν κατά την διάρκεια της θητείας τους, αν διαθέτουν έστω και ελάχιστο φιλότιμο...

Αφού οι νικητές θα έχουν προκύψει από την βούληση των πολιτών, που θα διαλέξουν εκείνον τον δήμαρχο ή τον σύμβουλο με τον οποίο θα μπορούν να συνεννοηθούν και να μιλήσουν σε γλώσσα απλή. Με εκείνο που θα θεωρούν και θα νιώθουν δικό τους άνθρωπο. Διότι έχουν μπουχτίσει πια από τις περιδιαγραμμάτου πομφόλυγες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: