Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ...

Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα στενάχωρα οικονομικά, φαίνεται ότι οι εγχώριοι κερδοσκόποι βάλανε στο μάτι το ψωμί που θα πληρώνουμε ακριβότερα αν περάσουν τα σχέδια τους...

Για ακόμη μία φορά φαίνεται η οικονομία να πέφτει θύμα στις κερδοσκοπικές ορέξεις ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, καθώς δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών (μόλις την Κυριακή ξεκίνησε), και ήδη οι αλευροβιομηχανίες αποφάσισαν να αυξήσουν τις τιμές των αλεύρων. Ακόμη και οι σχετιζόμενοι κλάδοι, όπως αυτοί της αρτοποιίας, δήλωσαν έκπληξη με την αστραπιαία αυτή αντίδραση των αλευροβιομηχανιών, αφού από χτες κιόλας οι αρτοποιοί έλαβαν τιμολόγια με ανατιμήσεις από τους προμηθευτές τους.

Το πρόβλημα αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, δεκάδες που σχετίζονται με τα δημητριακά και την αύξηση των τιμών. Τα νέα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από Καναδά και ΗΠΑ όπου οι παραγωγές θα είναι περιορισμένες.

Ωστόσο για ακόμη μια φορά το πρόβλημα το διογκώνουν οι κερδοσκόποι οι οποίοι φιλοδοξούν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την ευκαιρία που δημιουργείται. Ηδη οι αλευροβιομήχανοι προαναγγέλλουν αυξήσεις έως 30% ενώ μεγάλες ανατιμήσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σε ψωμί, δημητριακά, είδη ζαχαροπλαστικής, κλπ.

Πρώτη φορά είναι ή η τελευταία που συμβαίνει αυτό με τους κερδοσκόπους;

Μετά την ανακοίνωση για αυξηση στην τιμη του αλευριού, βγήκε κανείς "αρμοδιος" να τους την πεί και άσχημα μάλιστα απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα, γιατί ενώ ακόμη δεν σβήσανε οι φωτιές καλά καλά στα ρώσικα στάρια, πότε πρόλαβε και τελείωσε το απόθεμα αλεύρων που αυτοί έχουν στις αποθηκες τους από προηγούμενες παραγωγές;

Ακόμη από τους βιομηχάνους δε μας λέει πόσο οι εταιρείες εξαρτώνται από τα σιτηρά άλλων χωρών. Διότι απ' ότι μαθαίνουμε η παραγωγή στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη και καλή και μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών χωρίς απαραίτητα να υπάρξουν υψηλές αυξήσεις.

Όμως κανείς δε μπορεί να βάλει χαλινάρι στους κερδοσκόπους, ειδικά όταν οι αρμόδιοι φορείς είναι απόντες από αυτό το τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Το θέμα είναι ότι από τις ανατιμήσεις θα πάρει φωτιά εκ νέου και ο πληθωρισμός ο οποίος δεν αποκλείεται να κλείσει υψηλότερα απ' ότι αναμενόταν, ροκανίζοντας τα ισχνά εισοδήματα των Ελλήνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: