Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...

Με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης και έπειτα, ακολουθήσαμε μια εντελώς διαφορετική πορεία από αυτή που ακολούθησαν οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, καθιστώντας την Ελλάδα ως τη μόνη εξαίρεση.

Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά υποσχέθηκε πολλά και κάποιοι το πίστεψαν και το ψήφισαν, στη συνέχεια τα εγκατέλειψε όλα για να ταυτιστεί με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό που βρίσκεται σε αντίθεση με την ιστορική τους διαδρομή και την ιδεολογική τους οριοθέτηση. [μπροστά στα μέτρα που πήρε η σημερινή κυβέρνηση, η προηγούμενη πρέπει να κατηγορηθεί για "σοσιαλμανία".

Παρά ταύτα, ορισμένοι δεν έπαψαν ποτέ να ισχυρίζονται ότι η μέσα σε μια νύχτα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού ιστού της χώρας έγινε για να σωθεί η Ελλάδα.

Πρέπει να είναι κάποιος πολύ αδαής αν νομίζει ότι μπορεί να είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μια βίαιη ανακατανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω;
Η υπερφορολόγηση της κατανάλωσης ενίσχυσε τις πληθωριστικές πιέσεις, εξασθένισε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Eλληνικής οικονομίας και έκανε βαθύτερη την οικονομική ύφεση. Το χειρότερο είναι ότι δεν συνέβαλε στην ουσιαστική αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Οι φόροι που επέβαλε η κυβέρνηση παρά τις αντιρρήσεις κάποιων υπουργών, πλήττουν κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα, πνίγουν την αγορά και η μη εισροή χρήματος στα ταμεία υποχρεώνει την κυβέρνηση να εφαρμόσει εξαιρετικά αυστηρή εισοδηματική πολιτική με αυταρχικό τρόπο.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει μια πιο ήπια φορολογική πολιτική, που δεν θα στεκόταν εμπόδιο στη σωστή λειτουργία της οικονομίας και θα οδηγούσε σε συνδυασμό με την πάταξη της φοροδιαφυγής σε μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Και κάποια χρόνια πρωτύτερα το μεγαλύτερο φορτίο της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ το είχαν σηκώσει οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, γενικότερα οι αδύνατοι, οι δεσμεύσεις για "ισχυρή Ελλάδα" αποδείχθηκαν κενό γράμμα και οι θυσίες του λαού δεν έπιασαν τόπο...

Θα μπει στον κόπο κάποιος υπεύθυνος να εξηγήσει πώς οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης θα οδηγήσουν τους πολίτες της χώρας με ασφάλεια στο μέλλον, όταν όσοι ξέρουν από μέσα λένε ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και η οικονομική δύναμη της χώρας θα μειώνεται;

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.

Γίνεται φανερό ότι στην κυβέρνηση έχουν μόνο μεσοπρόθεσμους στόχους ελέγχου των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα μέσω της αλλαγής του κλίματος και της ψυχολογίας, για τα υπόλοιπα δεινά θα φταίνε οι...διεθνείς κερδοσκόποι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: