Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...


Την ώρα, που το πανελλήνιο ασχολείται με τις ετεροχρονισμένες εξεταστικές των περασμένων σκανδάλων για τις μίζες, τα μικρά και χονδρά λαδώματα και το εργασιακό να ισοπεδώνεται, πηγαίνοντας απ' το κακό στο χειρότερο, βρήκαν την ευκαιρία οι δυνάστες ν' απαιτήσουν εκβιαστικά την παράδοση στους άρπαγες ημεδαπούς και αλλοδαπούς της ελληνικής γης.

Της γης που δεν είναι των κυβερνώντων αλλά απλώς τη διαχειρίζονται βάζοντάς τους να περιβάλλουν τις ρυθμίσεις με το ένδυμα του νόμου, όσο μπορεί να είναι νόμιμη μια πράξη ενός κατακτητή σε μια χώρα που κατέχει.

Κανείς δεν ξεπουλάει ό,τι έχει αν δεν τον στριμώξουν στη γωνία οι επιτήδειοι. Βλάπτεται η κυβέρνηση Παπανδρέου περισσότερο απ' όσο επιτρέπεται, εκτός και αν οι άνθρωποί του δεν μπορούν να κοντρολάρουν τα έξοδα ή τα έσοδά τους, έχουν διαψεύσει τις ελπίδες τους από εκείνα που υπολόγιζαν.

Και έρχεται η "τρόικα" αυτό τον καιρό, που βρισκόμαστε σε μειωμένη αντίσταση, να μας τρίζει τα δόντια της επιβάλλοντας μας εργασιακή ισοπέδωση και μη υπάρχοντος κανενός διαπραγματευτικού χαρτιού, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στον τομέα των εθνικών θεμάτων, να μας αναγκάζει, ν' απαλλαγεί το κράτος από κάθε ιδιοκτησιακή σχέση με τον τόπο, με τη γη του, που εκμεταλλεύεται. Πωλείται, λοιπόν ο τόπος, ο αέρας, το νερό, οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα τρένα, τα δάση, οι εθνικοί δρυμοί, τα σπήλαια, ό,τι έχει αξία και ό,τι παράγει πλούτο. Απαξιώνεται κάθε παραγωγική μονάδα για να εκποιηθεί ή φτιάχνονται με δημόσιους πόρους, έργα ζωτικής σημασίας στο κέντρο και στην περιφέρεια για να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Μας λένε ότι εναντιώνονται σθεναρώς και κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις για να μην αναγκασθούμε να δηλώσουμε πτώχευση επισήμως. Όμως πίσω απ' τους ανθρώπους της διοίκησης είναι το "σύστημα" που άλλοτε τους κατευθύνει να κατακεραυνώνουν και να ξεσηκώνουν τον κόσμο στο ποδάρι, όπως τότε που ο Μητσοτάκης θέλησε να ξεπουλήσει κάτι βραχονήσια και άλλοτε να βαφτίζουν το ξεπούλημα "αναδιάρθωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων".

Έτσι κατάντησε το κράτος ανίκανο να διαχειριστεί τις πλουτοπαραγωγικές μονάδες, που γίναν με στερήσεις και κόπους τον πατεράδων μας και αφέθηκαν να γίνουν ζημιογόνες. Με το φτιάξιμο ενός νέου κράτους μακριά απ' τη σπατάλη και τη διαφθορά θα μπορούσε ν' αποφεύγετο το εθνικό έγκλημα. Αλλά χρειάζονται άνθρωποι ηθικοί, που τα καταφέρνουν τα "ελληνικά ακίνητα" να μην γίνονται "κινητά" και να περνούν σε ξένα χέρια με ιδιωτικοποιήσεις, μακροχρόνιες μισθώσεις και πακέτα ακόμη και από off shore εταιρείες. Και όλα γίνονται πιο εύκολα, όταν η διαπλοκή έχει εισχωρήσει στο κατεστημένο και δύσκολα προσβάλλονται απ' τον δημόσιο έλεγχο.

Πωλούνται σήμερα τα "φιλέτα", ό,τι απέμεινε απ' αυτά. Ποιοι θα επαγρυπνήσουν και θα σταθούν απέναντι; Αν και η ανησυχία κορυφώνεται, οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες όλο και γίνονται ασθενέστερες. Και άλλοτε το δημόσιο ιδιωτικοποιούσε εταιρείες με στρατηγική σημασία αλλά διατηρούσε υψηλό ποσοστό μετοχών. Τώρα στην αγωνία του να βάλει κάτι στα ταμεία του, ξεπουλάει σε εκπτώσεις και την πλειοψηφία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: