Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ...


Η κρίση σημαδεύει τον κάθε μας. Σήμερα η δυσπραγία κτυπά ιδιαίτερα τους αδύναμους, πιθανό αυριανό θύμα η κοινωνική συνοχή.

Οι καταναλωτές στέλνουν ένα μοναδικό μήνυμα σε επαγγελματίες, επιστήμονες, και εμπόρους της χώρας: "Μειώστε τις τιμές και τις αμοιβές σας". Οι μειώσεις βοηθούν τους αδύναμους να επιβιώσουν, την κίνηση της αγοράς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την κοινωνική μας συνοχή και ειρήνη.

Η πρόταση δεν είναι πρωτότυπη, αλλά είναι η μόνη άμεσα υλοποιήσιμη και εφικτή.

Να μειώσουμε τις (πολύ τσιμπημένες για χρόνια) τιμές σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελληνική επικράτεια!

Ακόμη και σε αυτές που παρέχονται ανταποδοτικά από τους ΟΤΑ.

Το αίτημα των καταναλωτών ανάγκασε τη δραστηριοποίηση του Υπουργείου και ήδη ξεκίνησε μια Πανελλήνια εκστρατεία για αυτό τον σκοπό. Η μείωση των τιμών και των αμοιβών θα διατηρήσει τη αγορά ζωντανή. Το σύνθημα των μειώσεων πρέπει να δοθεί από όλους μας - ατομικά και συλλογικά.

Αν προχωρήσουμε σε μειώσεις σήμερα οι επισκέπτες μας τουρίστες θα είναι οι καλοί πρεσβευτές της περιοχής μας στην δύσκολη καλοκαιρινή σαιζόν. Διαφορετικά όσοι έλθουν δεν θα ξοδεύουν ούτε 1 ευρώ έξω από τα ξενοδοχεία τους. Δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν να τιμολογούν υπερβολικά σαν να μη ζουν σε κρίση, προφανώς για να χρηματοδοτούν δαπανηρές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Αρκετοί επιχειρηματίες όχι μόνο μείωσαν τις τιμές τους. Ο ανταγωνισμός υποχρέωσε τις αλυσίδες του λιανεμπορίου τροφίμων και τις ναυτιλιακές εταιρείες να ακολουθήσουν πολιτική προσφορών και μειώσεων. Αντίθετα όσοι επιμένουν στις περυσινές τιμές όπως κάποια καταστήματα εστίασης και μικρά μπακάλικα βλέπουν την πελατεία τους να αραιώνει ή να χάνεται. Χαμηλότερες τιμές υπάρχουν σε καφετέριες που είναι σε πολυσύχναστες πιάτσες, εστιατόρια, πολυεθνικές αλυσίδες μα και εμπορικά καταστήματα που πιάνουν τον παλμό της εποχής.

Μειωμένες τιμές διανυκτέρευσης προσφέρουν μικρά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Καθημερινή καμπάνια για μειώσεις τιμών στη βιομηχανία τουρισμού κάνει δημοφιλής εκπομπή της ΝΕΤ. Αρκετοί τοπικοί σύλλογοι ανταποκρίνονται και διαφημίζουν τα μειωμένα τους τιμολόγια μέσω της συγκεκριμένης εκπομπής. Μειωμένες τιμές θα έχουν μετά από 1 - 2 εβδομάδες πολλά φάρμακα.

Kάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει και αυτή η συζήτηση με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που έστησαν κολοσσούς με κρατικές επιδοτήσεις. Που τόσα χρόνια ζητούσαν την προστασία της πολιτικής εξουσίας, για να ασκούν εναρμονισμένες πολιτικές.

Να στήνουν καρτέλ και μονοπώλια.

Να αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές.

Πως γίνεται και εν μέσω κρίσης έχουμε πληθωρισμό 4.8%; Τι κάνανε για να μειώσουν τις τιμές και να περιορίσουν τα υπερκέρδη τους;

Γιατί δεν κάνετε μια γενναία μείωση των τιμών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης;

Η βίαιη μείωση των μισθών κι οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα προκαλούν αλλαγές στις πρόσφατα αποκτηθείσες καταναλωτικές συνήθειες. Τα οικογενειακά επιτελεία κάνουν περικοπές από παντού. Περικοπές ορατές σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Για παράδειγμα πολλοί σταμάτησαν να αγοράζουν καθημερινές αθηναϊκές εφημερίδες, κάποιοι έκοψαν το τσιγάρο μαχαίρι (κι άλλοι οδύρονται για τη τιμή του πακέτου), όλο και περισσότερα ποδήλατα βγαίνουν στους δρόμους και συνειδητοποιημένοι καταναλωτές δεν αγοράζουν προϊόντα με τσιμπημένες τιμές. Επίσης αναβάλλουν αγορές, δεν επενδύουν, ούτε κτίζουν.

Οι καπάτσοι της πιάτσας ανταποκρίθηκαν άμεσα. Οι λαϊκές αγορές προσφέρουν μεγαλύτερη γκάμα ειδών. Τα νοικοκυριά εφαρμόζουν άμεσα και αποτελεσματικά τη μόνη λύση που έχουν για να επιβιώσουν, ελαχιστοποιούν τις δαπάνες τους.

Οφείλουν να τα συνδράμουν οι έμποροι, επαγγελματίες και επιστήμονες μειώνοντας τις αμοιβές τους. Ποιοι φορείς θα μπουν μπροστάρηδες σε αυτή την πρωτοβουλία;

Θα κάνουν κάτι οι πολιτικοί για αυτό; Εκείνοι που τα τελευταία 30 χρόνια ρήμαξαν την Ελληνική οικονομία, το δημόσιο χρήμα και οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το χάλι, τρώγοντας τα χρήματα του λαού...

Αλλιώς ας σκάσουν μπροστά στο δράμα των ανέργων, των συνταξιούχων, των πολυτέκνων, των χαμηλόμισθων, της μεσαίας τάξης που διαλύουν...

Δεν έχει βρεθεί ούτε ένας να υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, αποδεχόμενος ότι τόσα χρόνια υπηρετούσε ένα σύστημα που απέτυχε παταγωδώς και ότι πλέον είναι καιρός να πάει σπίτι του. Αντιθέτως, νέες προτάσεις προς την ίδια πάντα κατεύθυνση: να ηρεμήσουν προσωρινά τα πράγματα, να ικανοποιηθεί ο κόσμος και από αύριο θα δούμε...

Ας κάνουμε για αρχή μαζικό μποϋκοτάζ στις εφημερίδες εκείνες των νταβατζήδων (καθημερινές- κυριακάτικες- εβδομαδιαίες) που στηρίζουν το λόμπι του ΔΝΤ και της νέας Κατοχής. Στη φόρα τα περιουσιακά τους στοιχεία και τη σχέση τους με το δημόσιο χρήμα.

Δεν είναι μόνο η Siemens αλλά και το Χρηματιστήριο, τα χαμένα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, που επενδύθηκαν οι επιδοτήσεις που λάβαιναν κάποιοι, πως πήραν τα δημόσια έργα οι εργολάβοι των ΜΜΕ κλπ, πως έπαιρναν τους διαγωνισμούς και ποιος φταίει για τα μαύρα χάλια των ελληνικών δρόμων, καιρός να αποκαλυφθούν και ν' αποδοθούν ευθύνες...

Μαύρο σε αυτούς που μας έχουν μαυρίσει τη ψυχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: