Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

20.000 ΒΟΥΓΙΑ...


Πήγε κάποτε ένας νεο-εκλεγμένος βουλευτής που τότε ήταν και νέος στα χρόνια, να ζητήσει σε γάμο την καλή του.

Παρουσιάστηκε στον πλούσιο πατέρα της και για αρκετή εξέθετε τις επιστημονικές περγαμηνές που είχε αποκτήσει με σπουδές, την οικογενειακή περιουσία που είχε κληρονομήσει, τα σχέδια του για κοινή ζωή με την κόρη του...

Αφού τον άφησε να μιλήσει, ο πλούσιος και διαπρεπής επιχειρηματίας μέλλων πεθερός του, έγειρε προς τα πίσω αναπαυτικά στην πολυθρόνα που καθόταν και ρώτησε τον νέο τι παραπάνω έχει που δεν έχει αυτός, να προσφέρει στην (καλομαθημένη) κόρη του.

Κι εκείνος προετοιμασμένος από καιρό, απάντησε:

- Έχω και περίπου 20.000 βούγια κάτω στην Κρήτη...

Να με ψηφίζουνε εφ όρου ζωής...θα συνέχιζε, μα ο πλούσιος ήξερε καλά τι εννοούσε ο φέρελπις βουλευτής, αφού στο νησί τους δεν ευδοκίμησαν ποτέ τέτοια βοοειδή σε τέτοιες ποσότητες...

Όλη την υπόλοιπη ζωή του αυτός και οι (αρκετοί, σαν πολύτεκνος που ήταν) επίγονοι του απολάμβαναν και συνεχίζουν ν' απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση παντού λόγω του εξ αγχιστείας συγγενή τους, ο οποίος εκτός από την προίκα που πήρε είχε επιπλέον απολαβές όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του:

Βουλευτική αποζήμιωσή: 6.190 ευρώ μεικτά. Το 2009 ίσχυσε περικοπή κατά 5%, ενώ από το 1974 έως τότε είχαν δοθεί αυξήσεις 64 φορές!

Οι συνολικές αποδοχές του φορολογούνται αυτοτελώς κατά το 50% και υπόκεινται μόνο σε κρατήσεις κατά 6,67% για τον κλάδο σύνταξης και περίπου 2,5% για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης του Δημοσίου. Οι βουλευτές λαμβάνουν επίσης κανονικά δώρα Χριστουγέννων και πάσχα και επίδομα αδείας, όπως και τα οικογενειακά επιδόματα (10% επίδομα γάμου και 5% για κάθε παιδί).

Κάθε κόμμα ορίζει το ποσοστό της αποζημίωσης που εισφέρουν οι βουλευτές στο ταμείο του. πασοκ και ΝΔ το έχουν ορίσει στο 10%, ο Συριζα στο 20%, το ΚΚΕ στο 100%. Αποζήμιωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές: 300 ευρώ ανά συνεδρίαση (το ποσό φτάνει συνήθως τα 1.500-2.000 ευρώ το μήνα ή παραπάνω, αν συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό, στις οποίες καλύπτονται όλα τα οδοιπορικά).

Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 2.000 -2.500 ευρώ, ανάλογα αν εκλέγονται στην Αθήνα ή στην επαρχία.

Έξοδα κίνησης - οδοιπορικά: 450 -1.000 ευρώ, ανάλογα αν εκλέγονται στην Αθήνα ή στην επαρχία.

Συγκοινωνιακή ατέλεια: δωρεάν μετακινήσεις με ΟΣΕ, ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (για όλους) και έως 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως (εάν εκλέγονται στην επαρχία).

Βουλευτικό αυτοκίνητο (μέσω leasing), με εξασφαλισμένη θέση parking στη Βουλή.
Ταχυδρομική ατελεια: έως 1.000 επιστολές δωρεάν μηνιαίως (το ποσό διπλασιάζεται στις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα).

Τηλεφωνική ατελεια: έως επτά τηλεφωνικές γραμμές για όσους εκλέγονται στην Αθήνα, έως οκτώ για όσους εκλέγονται στην επαρχία. σε αυτές αντιστοιχεί ποσό 13.500 ευρώ μηνιαίως (καλύπτεται και το internet και δίνεται σε καθέναν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής).

Ατέλεια κινητής τηλεφωνίας: έως 250 ευρώ το μήνα συν το πάγιο.

Επίδομα στέγασης: έως 1.500 ευρώ για τους βουλευτές της επαρχίας που διαμένουν σε ξενοδοχείο ή σε ενοίκιο και όχι σε μόνιμο ιδιόκτητο κατάλυμα στην Αθήνα.

Επιστημονικοί συνεργάτες - αποσπασμένοι: έως δυο επιστημονικοί συνεργάτες (αμείβονται από τη Βουλή) και έως τέσσερις αποσπασμένοι υπάλληλοι από το Δημόσιο (αμείβονται από τις υπηρεσίες τους). Δεν μπορούν να είναι συνολικά παραπάνω από πέντε (π.χ. ένας επιστημονικός συνεργάτης και τέσσερις αποσπασμένοι ή δύο επιστημονικοί συνεργάτες και τρεις αποσπασμένοι).

Φρουροί: ένας αστυνομικός για κάθε βουλευτή (σ.σ.: δεν έχουν όλοι) και έως δύο για κάθε νυν ή πρώην υπουργό.

Σύνταξη: οι Έλληνες βουλευτές συνταξιοδοτούνται μετά από δύο πλήρεις θητείες (η σχετική διάταξη άλλαξε το 2008), οπότε αυτομάτως δικαιούνται σύνταξη περί τα 1.600 ευρώ μηνιαίως. το ποσό αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια θητείας και μπορεί να φτάσει ως το 80% της μηνιαίας αποζημίωσης (εκτός από τους πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι δικαιούνται το 100%).

Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2007, η Βουλή έπαψε να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών για όσο χρόνο ανέστειλαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (λόγω της κατάργησης του επαγγελματικού ασυμβίβαστου). Ε και τι έγινε, αφού με τα υπόλοιπα καλύπτονται πολλαπλώς!

Καλό αντάλλαγμα, για να κολαντρίζει κανείς κάθε 4 χρόνια μερικές χιλιάδες βούγια.

Ο τόπος βέβαια δεν είδε τίποτα καλό από τη μακροχρόνια ενασχόληση του εν λόγω βουλευτή και υπουργού με τα κοινά. Μόνο η "οικογένεια του" νετσούλωσε και γιγαντώθηκε από τα αμέτρητα ρουσφέτια που πάντα ικανοποιούνταν πάραυτα επί τη απαιτήσει τους, φέρνοντας τους σε υπέρτερη θέση είτε στις προσωπικές τους δουλειές, είτε σε συγκρούσεις συμφερόντων με άλλους εθνικούς νταβατζήδες που έχουν άλλους βουλευτές στην λίστα τους με τα έξοδα...

Τόσο που άρχισαν να έχουν κι αποσχιστικές τάσεις, να δούμε κι αυτοκράτειρες τις σαβουρόγριες τους ή τις ερωμένες τους...

Αν και δεν μου προτείνανε να με αγοράσουνε ακόμη να τους στηρίξω, τα βούγια τους που κληρονομούνται σύσσωμα από γενιά σε γενιά, είναι διαθέσιμα για τα σχέδια τους, χωρίς ιδιαίτερα ανταλλάγματα για τα ίδια (κάποια μπορεί να προαχθούν σε μαντρόσκυλα), γιατί "βούγια είναι κι ετσά μάθανε"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: