Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΒΟΥΡ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...


Θετικά αντιμετωπίζουν οι πολίτες το νέο μέτρο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με τη συλλογή αποδείξεων αν και υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί σχετικά με την εφαρμογή του. Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι συμφωνούν με το μέτρο και έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύουν αποδείξεις από τις αρχές του χρόνου.

Οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι θα αφορούν όλες τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και την παροχή υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και μια σειρά επαγγελματίες που βρίσκονται στην πρώτη λίστα των περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Το κίνητρο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις είναι διπλό: αφενός θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ύψους του αφορολογήτου ορίου και αφετέρου θα μπορεί ο φορολογούμενος να έχει επιπλέον έκπτωση φόρου, ιδιαίτερα για εκείνους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα που έχουν και την υψηλότερη φορολογία.

Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί σε τι ποσοστό θα εκπίπτουν αλλά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στόχος είναι η επιστροφή του φόρου για τους πολίτες-καταναλωτές να καλύπτει τουλάχιστον τον ΦΠΑ που έχει καταβληθεί. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορεί ο κάθε επαγγελματίας ή ο έμπορος να υποκλέψει τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα αλλά και τις προσθήκες που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, στη λίστα των δαπανών με αποδείξεις που θα εκπίπτουν από το εισόδημα, οι πολίτες θα πρέπει από σήμερα να μαζεύουν ανελλιπώς αποδείξεις από σουπερμάρκετ, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές- φοροτέχνες, ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές, εμπόρους ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών και ποδηλάτων.

Επίσης θα προστεθούν τα συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι αποδείξεις από κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθώς και από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πλακάδες, πατωματζήδες κ.ά., ενώ θα προστεθούν τα καθαριστήρια, τα βιβλιοπωλεία, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία και οι καντίνες (σήμερα ισχύει για εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης).

Ακόμη θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδείξεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες κτλ. Παράλληλα θα περιληφθούν και οι αποδείξεις από ταξί, λαϊκές αγορές και άλλες δραστηριότητες που σήμερα δεν υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων.

Όλα αυτά άγνωστο για πόσο καιρό, στο κυνήγι της μικρο - φοροδιαφυγής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: