Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΕΛΛΕΙΜΜΑ...


Η δυσπιστία της Ε.Ε. για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών επιλογών της Ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν φαίνεται να διαλύθηκε από την επίσκεψη των ειδικών εμπειρογνωμόνων που ήρθαν και ξεσκόνισαν τα στοιχεία και τις προτεινόμενες πολιτικές.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να πειστούν οι αγορές να άρουν τις επιφυλάξεις τους για να δανείσουν την Ελλάδα, άρνηση η οποία θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την οικονομία μας.

Η κυβέρνηση υπό την πίεση αγορών και έχοντας πια μια καταδεκτική κοινή γνώμη ανακοινώνει τα σκληρά μέτρα που αναμένουν οι Βρυξέλλες. Παράλληλα προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές και ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Yπάρχει μεγάλη αγωνία για το περιεχόμενο του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όλοι οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να συμβάλουν ώστε όλα να πάνε κατ΄ ευχήν και ότι η κυβέρνηση θα κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές και η ελληνική οικονομία να ξανακερδίσει την χαμένη αξιοπιστία της.

Η αγωνία βέβαια δεν επαρκεί, ιδιαίτερα όταν είναι διαπιστωμένο ότι σημαντική μερίδα του πολιτικού προσωπικού δεν έχει κατανοήσει την φύση και το χαρακτήρα του οικονομικού προβλήματος της χώρας.

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση μισθών στο Δημόσιο ζητά μεταξύ άλλων η Κομισιόν από την κυβέρνηση, με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στην Αθήνα πριν αφιχθεί το κλιμάκιο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για έλεγχο στα Ελληνικά κιτάπια.

Η πραγματικότητα είναι μία και μοναδική. Αν δεν μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου τομέα, κανένα απολύτως φορολογικό μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει και το έλλειμμα μονίμως θα διογκώνεται. Με ποιο τρόπο και ποιές ακριβώς δαπάνες θα μειωθούν, αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η εκλεγμένη κυβέρνηση.

Αλλά βλέπεις, την ορθή λύση, δηλαδή το διώξιμο όσων κάθονται και παράγουν λίγο ή καθόλου, τη μετακίνηση δημόσιων υπαλλήλων εκεί όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού, καθώς και την ανταμοιβή ανάλογα με την ποιότητα της εργασίας, που θα αύξανε και την παραγωγικότητα, δεν την προτείνει καμιά ελληνική κυβέρνηση γιατί θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από τους βολεψάκηδες, που έχουν γίνει ολόκληρο κοινωνικό στρώμα με μεγάλη επιρροή και φυσικά πολλές χιλιάδες ψήφων.

Οι πολιτικοί όμως δεν θέλουν να αγγίξουν τα "κεκτημένα" λόγω του πολιτικού κόστους, σε βάρος βέβαια των οικονομικών της χώρας.

Η κακή μας διαχείριση μας έφταιγε και τότε η κακή μας διαχείριση μας φταίει και σήμερα. Οι πολιτικοί μας έχουν κάνει κουλτούρα την αδιαφάνεια και εμείς έχουμε κάνει κουλτούρα το "δεν βαριέσαι, ας φάμε σήμερα και αύριο βλέπουμε".

Γι αυτό είναι καιρός οι βουλευτές να διαβάσουν κάποιες σχετικές αναλύσεις για να προσαρμόσουν την σκέψη τους στην αδήριτη πραγματικότητα και να αποφεύγουν στο εξής να μοιράζουν από σακούλι το οποίο είναι άδειο.

Η δραματική επιδείνωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας διευκολύνει την κυβέρνηση να αθετήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, χωρίς πολιτικό κόστος.


Και για τους λίγους καπάτσους και τολμώντες ιδιώτες που θέλουν να επωφεληθούν, το χρηματιστήριο προσφέρει την ευκαιρία σε νέους παίκτες να τοποθετηθούν πολύ χαμηλά για να κερδίζουν μεγαλύτερες υπεραξίες όταν ληφθούν τα μέτρα και η εικόνα αρχίσει να βελτιώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: