Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ...


Είμαστε και κοινωνία που εξακολουθεί να ζει στον κόσμο της. Που σημαίνει ότι τη βγάζει με δανεικά, δεν παράγει τίποτε, τσεπώνει τις επιδοτήσεις, είναι κατακερματισμένη σε συντεχνιακά συμφέροντα και δεν γνωρίζει τι πα να πει συνεννόηση.

Η καλλιέργεια του άκρατου ατομισμού έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό ή συντεχνιακό συμφέρον να τοποθετείται πάνω από το συλλογικό ακόμη και σε καταστάσεις σοβαρής κοινωνικής ανάγκης.

Την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες μας περνούν από κόσκινο, η οικονομία μας βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση, ουσιαστικά αποφάσεις παίρνει η Κομισιόν, έρχονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις να βάλουν ταφόπλακα στις όποιες προσπάθειες για ανάταση.

Η ΕΕ μας επιτηρεί με ασφυκτικό πρέσσιγκ και κάποιοι αγροτο-συνδικαλιστές απαντούν κόβοντας την Ελλάδα φέτες.

Δίκαιες εν πολλοίς οι αντιδράσεις, δίκαια τα αιτήματα, οι αγρότες είναι από τους πρώτους που κοροϊδεύει κάθε κυβέρνηση, αλλά κάποια θέματα πρέπει να έχουν και μια στοιχειωδώς σοβαρή αντιμετώπιση. Άλλωστε, τα ίδια τράβηξε η Ν. Δ. ως κυβέρνηση με τα μπλόκα και τα περυσινά επεισόδια στον Πειραιά που χάλασαν την εικόνα της. Τα ίδια θα πάθει και το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι σίγουρο.

Μιλάμε για έλλειμμα ανταγωνιστικότητα, η ΕΕ μας θεωρεί παρίες που δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια οικονομία έστω υποφερτή και την ίδια ώρα το κράτος βρίσκεται υπό διάλυση. Τα Τέμπη έκλεισαν από τα φουρνέλα των εργολάβων, οι υπόλοιποι δρόμοι έκλεισαν από τους αγρότες και οι νταλίκες με τα ελληνικά προϊόντα μένουν στα πάρκινγκ. Άρχισαν λοιπόν οι ίδιοι οι παραγωγοί που βγαίνουν στους δρόμους να μιλάνε για αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει δημιουργηθεί.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάτι, κάποιοι θέλουν να μην κάνει τίποτε, κάποιοι άλλοι να κάνει το δικό τους, μερικοί να συγκυβερνήσουν κι άλλοι πάλι εύχονται να μας βουλιάξει μπας και "σωθούμε" με τους ίδιους ως αυτόκλητους σωτήρες.

Και αναρωτιέται κανείς; Υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση που θα λύσει μέσα σε λίγα 24ωρα τα προβλήματα που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε τριτοκοσμική και για να κάνει κάποιος τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη χρειάζεται 12 ώρες;

Υπάρχει υπουργείο Υποδομών να αναγκάσει τον εργολάβο του αυτοκινητόδρομου να πληρώσει για τη ζημιά στα Τέμπη και να αποκαταστήσει άμεσα την κυκλοφορία;

Υπάρχει υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάτσει να συζητήσει σοβαρά με τους αγρότες για τα προβλήματά τους;

Και τέλος, υπάρχουν σοβαροί αγροτοσυνδικαλιστές που δεν θα άγονται και θα φέρονται από τα κόμματα που στηρίζουν;

Παρ΄όλα αυτά τα δικά μας κρίματα, τη μέγιστη ευθύνη για το χάλι στους δρόμους και την αναπαραγωγή αντιθεσμικών συμπεριφορών τη φέρουν διαχρονικά τα δύο μεγάλα κόμματα: και όταν κυβερνούν μην ελέγχοντας τις παρανομίες και όταν αντιπολιτεύονται - χαϊδεύοντας τους πρωταίτιους ή υποκινώντας τους.

Η λύση είναι απλή και καθόλου επώδυνη: δι(α)κομματική συνεννόηση για το πώς αποφεύγονται ή/και αντιμετωπίζονται τα μπλόκα. Χωρίς φιοριτούρες και με γενναία και άκρως εκπαιδευτική αυτοκριτική και από τους δύο!

Η τήρηση των νόμων είναι αυτονόητη προϋπόθεση (προφανώς για την Ελλάδα όχι και τόσο αυτονόητη) για την εφαρμογή οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής είτε σοσιαλιστικής είτε φιλελεύθερης. Μιλάμε όμως για σοβαρή πολιτική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: