Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ (Η ΚΑΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΑΠΟΨΗ)...


Οταν το αποτέλεσμα είχε επιβεβαιωθεί και από τα πρώτα exit poll και από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα η κουβέντα που άνοιξε ανάμεσα στα τοπικά στελέχη της ΝΔ, μικρομεσαία τα περισσότερα, είχε το ενδιαφέρον της.

Τα βασικά αίτια της ήττας ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ότι "δεν έγιναν πολλές εξυπηρετήσεις", κοινώς ρουσφέτια, και η ανάλυση τους συνοδεύονταν από δεκάδες παραδείγματα που ψηφοφόροι εστάλησαν συστημένοι σε διάφορες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν, χωρίς όμως τελικά να γίνει αυτό, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι (δυσαρεστημένοι) να μιλήσουν στη συνέχεια στην κάλπη. Τα στελέχη ήταν έξω φρενών με διάφορους προϊστάμενους υπηρεσιών, διευθυντές κ.λπ. γιατί δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα, από τα πιο παράλογα μέχρι τα πιο λογικά.

Δυστυχώς αποτελεί τον κανόνα ειδικά για τα δύο κόμματα εξουσίας που έχουν εθίσει τον κόσμο στις πελατειακές σχέσεις. Ενα ποσοστό που μπορεί να φτάνει το 60% και το 70% των ψηφοφόρων ψηφίζει αποκλειστικά με κριτήρια προσωπικού βολέματος και δεν έχει κανένα πρόβλημα να μεταπηδήσει από το ένα κόμμα στο άλλο αν "ευεργετηθεί" αναλόγως.

Από τον επιχειρηματία που ψάχνει να εισαχθεί στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, να του μειώσουν τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ και του ΙΚΑ, να κλείσουν τα μάτια στις πολεοδομικές παραβάσεις. Τον νέο εργαζόμενο και τον φοιτητή που αναζητούν εργασία και υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και γίνονται μόνιμα όμηροι, τον πατέρα που θέλει ο κανακάρης του να υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα δίπλα στο σπίτι του και όχι στην παραμεθόριο...

Δεκάδες τα παραδείγματα και για όποιον έχει αμφιβολίες ας κάνει μια βόλτα από τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών και των πολιτευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κυρίως και θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις τραγελαφικές καταστάσεις που επικρατούν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Είναι τόσο ισχυρή η πελατειακή αντίληψη για κόμματα και ψηφοφόρους, που ακόμα και αν η αριστερά που κατά τεκμήριον έχει ένα μεγάλο ποσοστό φίλων και οπαδών της που τη στηρίζουν σε καθαρά ιδεολογική βάση έπαιρνε ποτέ την εξουσία σε αυτόν τον τόπο αμφιβάλλω πολύ κατά πόσο θα ήταν σε θέση να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση, στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η κακή κατάσταση της χώρας σε πολλούς τομείς. Μάλλον θα μετετρεπόταν άμεσα κι αυτή σε φορέα εξυπηρέτησης οπαδών και "ανιδιοτελών" αφισοκολλητάδων της...

Δυστυχώς η όποια ενίσχυση κάποιων διαφορετικών φωνών είναι καταδικασμένη να "πνίγεται" στη θάλασσα του προσωπικού συμφέροντος, του ίδιου οφέλους και των πάσης φύσης εξυπηρετήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: