Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ...


Η κηδεία του Ευγένιου Σπαθάρη, της πιο γνωστής φωνής του Καραγκιόζη, του δασκάλου του θεάτρου σκιών, του λαικού καλλιτέχνη για δεκαετίες που έφυγε στα 85 χρόνια του, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Γεννημένος στην Κηφισιά το 1924, ο Ευγένιος Σπαθάρης κατατάσσεται στους πιο σημαντικούς καραγκιοζοπαίχτες της χώρας μας, καθώς ανήγαγε το θέατρο σκιών σε ξεχωριστό είδος της ζωγραφικής τέχνης.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου ήταν ο πατέρας του.

Στη διάρκεια της κατοχής ξεκίνησε να δίνει ο ίδιος παραστάσεις σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α..Από τότε έχει δώσει πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια για το Θέατρο Σκιών.

Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη, τόσο ως άψυχο υλικό (φιγούρες ηρώων), όσο και σε παραστάσεις με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο "Ελληνικό Χορόδραμα", στο Θέατρο Χατζώκου, στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α.. Χαρακτηριστικά έργα του ήταν "Το ταξίδι", "Το καταραμένο φίδι", "Ο δικτάτoρας", "Ο Αλέκος με τα κυδώνια"...

Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 ο Καραγκιόζης του βρήκε τηλεοπτική στέγη στην κρατική τηλεόραση.

Ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές σε Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου της UNESCO, ενώ είχε τιμηθεί - μεταξύ άλλων -με το Βραβείο Ρώμης (1962), το Α΄ Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, με το Α΄ Βραβείο Πολωνίας (1978), το Α΄ Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία, 1978).

Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996.

Το 2007 είχε τιμηθεί από το Υπουγείο Πολιτισμού για τη σπουδαία προσφορά του και του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου του Θεάτρου Σκιών.


Στο παρακάτω βίντεο δείτε μια παράσταση που σκηνοθέτησε, όπου έπαιξαν ηθοποιοί τον "Καραγκιόζη Προφήτη":


Δεν υπάρχουν σχόλια: