Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ...


Όπως όλοι γνωρίζουμε σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας την επόμενη πενταετή θητεία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δηλαδή, θα συνεδριάζουν, θα συζητούν και θα ψηφίζουν εξ ονόματος της χώρας μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ως γνωστό, βασικές αρχές της δημοκρατίας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία του κυβερνήτη απέναντι στον κυβερνώμενο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ευρωβουλευτές μέσω των εκλογών του Ιουνίου θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό τόσο για όσα έκαναν, όσο και για όσα δεν έκαναν, κατά πολλούς όμως το σύστημα λήψης των αποφάσεων της ΕΕ είναι υπερβολικά απομακρυσμένο από τους απλούς πολίτες.

Αν τώρα κάνουμε μια μικρή έρευνα θα δούμε ότι ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν τα ονόματα των Ελλήνων ευρωβουλευτών και τη δράση τους.

Άγνωστη είναι επίσης στο ευρύ κοινό και η διαδικασία μέσα από την οποία επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Η λειτουργία όμως του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μας αφορά όλους άμεσα επειδή λαμβάνονται αποφάσεις που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι...

Μα αντί για τέτοια ενημέρωση, θα παρακολουθήσουμε πάλι μια πολωμένη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για το θεαθήναι περί την σκανδαλολογία, τις πολιτικές ακρότητες κι άλλα τέτοια αδιάφορα, κάνοντας ότι μπορούν να τους σιχαθούμε περισσότερο...

Ή τους βολεύει μια υψηλή αποχή, πάλι για μικρο-κομματικά οφέλη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: