Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΜΗΝ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΜΕ...


Δεν υπάρχει οικονομική κρίση!

Έτσι διακήρυξε γενικός διευθυντής εταιρίας σε συνάντηση με στελέχη πωλήσεων.

Το θέμα είναι πως ακόμα στη χώρα μας δεν υπάρχει οικονομική κρίση αλλά φόβος για την επερχόμενη οικονομική κρίση. Ένας φόβος που κάνει τους ανθρώπους διστακτικούς, αμυντικούς και περισσότερο αναβλητικούς όσον αφορά τις αγορές τους.

Αυτός ο φόβος μεταφράζεται σε μειωμένη κινητικότητα μιας υπερχρεωμένης και αδικαιολόγητα ακριβής αγοράς. Άρα όλα τα στοιχεία που περιγράφουν μια κρίση!

Το θέμα είναι πως όταν είσαι "golden boy" που δεν έχεις εργαστεί ποτέ ως αυτεπάγγελτος επιχειρηματίας ή πωλητής στην ελεύθερη αγορά, αλλά λειτουργείς μέσα από την ασφάλεια του εγγυημένου (προς το παρόν) υψηλότατου μισθού σου, δεν θεωρείς ότι υπάρχει κρίση.

Αυτό βέβαια, είναι μια επικίνδυνη, εξωπραγματική και επιπόλαια θεώρηση των πραγμάτων. Ειδικά όταν απευθύνεται κάποιος σε στελέχη / επιχειρηματίες, που χωρίς κρατικές χορηγείες βιώνουν στο πετσί και την τσέπη τους τη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς...

Αφού πληρώνεσαι που πληρώνεσαι, γιατί δεν προσπαθείς να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα κ. Γενικέ; Θα μπορούσες να προσεγγίσεις το θέμα διαφορετικά όπως:
"Επειδή υπάρχει κρίση, ας καθίσουμε και να επεξεργαστούμε με ποιους τρόπους, στρατηγικές και συντονισμό θα την αντιμετωπίσουμε και θα επιβιώσουμε νικηφόρα, η εταιρία μας και οι πελάτες μας"...

Απλά πράγματα στην ζωή, μα άγνωστα για σένα όπως φαίνεται, κ. "υψηλόβαθμο στέλεχος". Βασική ψυχολογία....

Άκου δεν υπάρχει κρίση! Και περιμένει ο ταλαίπωρος να γίνει πιστευτός, κατανοητός και να κερδίσει την εμπιστοσύνη, την υποστήριξη και το σεβασμό όλων όσων τον παρακολουθούν.

Αλλά είπαμε, η ασφάλεια της υψηλομισθίας σε σχέση με την άγνοια της πρακτικής καθημερινής πραγματικότητας κάνει τον άνθρωπο επικίνδυνο!

Για τον ίδιο του τον εαυτό, τους συνεργάτες του και το μέλλον της επιχείρησης ή του οργανισμού για τον οποίο εργάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: