Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΕΠΟΧΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ...


Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν καθώς ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην καθημερινότητα του πολίτη...

Η κυβέρνηση, χωρίς αντανακλαστικά για να διαχειριστεί τα σοβαρά και μεγάλα εξωτερικά θέματα που απασχολούν τη χώρα, μέχρι αυτά τα οποία απασχολούν τους πολίτες, από την οικονομική κρίση μέχρι την ακρίβεια, την ανεργία, τη διάλυση προνοιακών δομών και του ΕΣΥ, παραμένει αμήχανη, αδρανής, παγωμένη, ανίκανη.
Κάποιοι άλλοι όμως κινούνται δραστήρια...

Δεν έχουν τέλος οι κλοπές και οι διαρρήξεις στην πόλη και στην ύπαιθρο. αποτέλεσμα που έφερε η ανεξέλεγκτη εισροή από το Κινεζοαλβανοαφροασιατικό συνονθύλευμα (λαθρο)μεταναστών στη χώρα μας, ειδικά τώρα που η ανεργία αυξάνεται...

Τα κλεφτρόνια αλωνίζουν κυριολεκτικά. Χτυπούν σπίτια, μαγαζιά, ξενοδοχεία το καλοκαίρι. Έχουν πλέον αποθρασυνθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις μπαίνουν σε σπίτια την ώρα που οι ιδιοκτήτες τους είναι μέσα, ακόμη και την ημέρα!

Παράλληλα ορισμένες νεαρές τριτοκοσμικές κυρίες με μωρά συνήθως στην αγκαλιά, ζητιανεύουν στο κέντρο από γραφείο σε γραφείο και από κατάστημα σε κατάστημα. Στόχος: Ό,τι αρπάξουν...

Είτε λόγω ευαισθησίας, είτε λόγω αφέλειας. Ιδιαίτερη προτίμηση έχουν στα πορτοφόλια. Στο ρευστό δηλαδή. Και είναι απ' ό,τι φαίνεται εξαιρετικές στην δουλειά τους, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παθόντες αντιλαμβάνονται ότι έχασαν το πορτοφόλι τους μόνο όταν το αναζητήσουν.

Ενόψει Χριστουγέννων αναμένεται να αυξηθεί η εισαγόμενη τέτοιες μέρες επαιτεία δήθεν αναξιοπαθούντων απόβλητων, για το μερίδιο τους στον παρά των πολιτών, που σε έρευνα που διεξήγαγε και φέτος όπως κάθε χρόνο το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν όλο τον 13ο μισθό (όσοι είναι τυχεροί μισθωτοί και τον παίρνουν), για να αποπληρώσουν παραπαιδεία, φάρμακα, λογαριασμούς ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο (ιδίως κινητό), τράπεζες.

Αμφίβολο όμως είναι αν και αυτός μπορέσει να καλύψει τελικά τις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών, καθώς τα χρέη συνεχώς αυξάνουν προς τις τράπεζες, ενώ και η ακρίβεια δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια για αγορές δώρων ή περιττών λούσων.
Υπήρξαν και αρκετοί ηλικιωμένοι κυρίως που δήλωσαν ότι θα δώσουν όλο το δώρο στις οικογένειες των παιδιών τους, που αντιμετωπίζουν αυξημένα οικονομικά προβλήματα.

Και η κατάσταση θα επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου, για πολύ καιρό ακόμη ενώ κάποιοι επιτήδειοι θα ρίχνουν λάδι στη φωτιά για να επωφεληθούν από την κρίση.

Οι οικονομικές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και των ανέργων έχουν επιδεινωθεί δραματικά και οι "παροχές" κοινωνικής ελεημοσύνης αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των απαιτήσεων των αναγκών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: