Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΦΕΡΕ - ΦΕΡΕ...


Σε παραλιακή ταβέρνα είχε καταλύσει ο τύπος. Κλασσικός τύπος νεοέλληνα, από αυτούς που η μόνες διαδρομές που επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνουν, είναι δουλειά - σπίτι - καναπές - τηλεόραση - ταβέρνα - κρεβάτι.

Η ταβέρνα φαίνεται πως αποτελούσε βασικό κομμάτι της ζωής του, όπως έδειχνε φανερά η μεγαλοπρεπής κοιλιά του και τακτικό προορισμό του, όπως τώρα που έπιανε ένα τραπέζι.

Μετά της χοντροκώλας συμβίας και ενός ακόμη ζευγαριού με παρόμοια εμφάνιση κι ενδιαφέροντα...

Καθότανε στις 4 πλευρές του τραπεζιού και βόσκανε μετά μανίας. Την τελετουργία τους αυτή τη διέκοπτε μια φράση μόνο που ακουγόταν τακτικά από τον τύπο:

- Φέρε - φέρε...

Απευθυνόταν προς τον σερβιτόρο που σχεδόν αποκλειστικά ασχολούνταν με το τραπέζι τους και η εντολή συνοδευόταν από τις εκάστοτε γαστριμαργικές επιθυμίες των 4, που συγκέντρωνε και παράγγελνε ο τύπος...

Το τραπέζι είχε καλυφτεί από 3 - 4 στρώσεις άδειων πιάτων σε όλη την επιφάνεια του, πιάτα που άδειαζαν αστραπιαία από τους παραγγέλοντες κι αντικαθίσταντο με άλλα. Περιελάμβαναν όλο το μενού της ταβέρνας, που η βουλιμία τους οδηγούσε να δοκιμάσουν και να ανακατέψουν στα στομάχια τους αδιακρίτως.

Μπροστά στα μάτια όσων περπατούσαμε στην παραλία εκείνο το Σαββατιάτικο σούρουπο, αφού το τραπέζι τους καταλάμβανε μέρος του πεζοδρομίου απέναντι από την ταβέρνα προς το μέρος της θάλασσας.

Φαίνεται πως τα κήτη νοιώθουν καλύτερα όταν βρίσκονται κοντά στο νερό και την άμμο να βρέχονται από το κύμα, ή μήπως θέλουν ν' απλώσουν τα πόδια τους στον καφά μας;

Το βλέπουν οι ταβερνιάρηδες και απαιτούν λέει να βάζουν κάθε μέρα κι ώρα τα τραπέζια τους εκεί ακριβώς, γιατί αλλιώς τα κήτη θα φύγουν και θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα οι επιχειρήσεις τους.
Είναι δε αποφασισμένοι να "αγωνιστούν με κινητοποιήσεις" όπως απειλούν τη δημοτική αρχή, να το πετύχουν όπως γίνεται κι αλλού η δικαιολογία τους...

Για μη χάνουμε το θέαμα των χορτάτων καλοφαγάδων κοιλιόδουλων που αφού βοσκηθούν του σκασμού θα ρίχνουν πίσω το κορμί προτάσσοντας την γεμάτη κοιλιά τους και αφού τη χαιδέψουν φιλάρεσκα θα καμαρώνουν μεταξύ τους:

- Βάλαμε πάλι μέσα μπόλικο πράμα, έ; Αυτά είναι επενδύσεις... όπως άκουσα το κήτος να μονολογεί στη συμβία και τους άλλους, ενώ διαλαλούσε τον κορεσμό του με τον γνωστό ήχο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: