Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ...

Πριν από 2013 χρόνια ένα υπέρλαμπρο άστρο στο νυκτερινό ουρανό οδηγούσε τους τρεις μάγους στη φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός. Ηταν δηλαδή ένα φυσικό φωτεινό ουράνιο σώμα που έλαμπε ξεχωριστά από όλα τα άλλα άστρα που βλέπουμε τη νύχτα.

Τι όμως θα μπορούσε να ήταν αυτό το άστρο το λαμπερό;

Ο συνηθισμένος νυχτερινός ουρανός όπως τον βλέπουμε με τα αναρίθμητα άστρα, δεν είναι πάντα ο ίδιος. Κάποτε κάποιο ιδιαίτερο γεγονός μας δίνει ένα ξεχωριστό θέαμα, μια αξιοπαρατήρητη ιδιαιτερότητα, κάτι που θα μας εντυπωσιάσει ξαφνικά.

Ποια είναι όμως αυτά τα σπάνια φαινόμενα στο νυκτερινό ουρανό;

Κομήτες: Είναι ουράνια σώματα, που αποτελούνται κυρίως από βράχους και πάγο, απομεινάρια της κατασκευής του ηλιακού μας συστήματος όπως και οι αστεροειδείς. Βρίσκονται συγκεντρωμένα πολύ μακριά από εμάς (ένα έτος φωτός περίπου), σε μια περιοχή που ονομάζεται νέφος του Όορτ. Κάποτε που συμβαίνει να διαταράσσονται από κάποιο μαγνητικό πεδίο παίρνουν την πορεία για τον Ήλιο μας. Όταν πλησιάσουν πολύ κοντά σε αυτόν, τότε ο πάγος μετατρέπεται σε νερό και στη συνέχεια σε ατμό. Ο ατμός με την επίδραση του ηλιακού ανέμου σχηματίζει μια ουρά (κόμη), άλλοτε μεγάλη και άλλοτε μικρή, ανάλογα με το μέγεθος του κομήτη και την απόστασή του από τον Ήλιο. Αυτή η φωτεινή ουρά δίνει μια ξεχωριστή εικόνα στον νυκτερινό ουρανό που διαρκεί λίγες εβδομάδες μέχρι την απομάκρυνσή του από τον Ήλιο.

Supernova: Οταν ένας Ηλιος μεγάλου μεγέθους μέσα στον Γαλαξία μας εκραγεί λόγω της μεγάλης του ηλικίας, δημιουργεί μια τεράστια λάμψη που διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες. Ακόμη και σε τεράστιες αποστάσεις αν βρίσκεται, μπορεί να γίνει ορατός και αξιοπαρατήρητος από τη Γη. Ενας τέτοιος αστέρας που η απόστασή του από τη Γη, το μέγεθός του και η φωτεινότητά του θα μπορούσε να ξεχωρίζει σημαντικά από άλλα ουράνια σώματα. Το 1987 ένα τέτοιο φαινόμενο εξετάστηκε από τους επιστήμονες.

Σείριος: Ο Σείριος είναι ένας αστέρας κοντά στον αστερισμό του Ωρίωνα, που αυτή την εποχή φαίνεται τη νύχτα νοτιοανατολικά. Είναι ο λαμπρότερος αστέρας του ουρανού όλων των εποχών του έτους. Ξεχωρίζει εύκολα από όλα τα αστέρια και είναι ορατός μόνο τη χειμερινή εποχή.

Καθώς κοιτάζουμε τον Σείριο αργά τη νύχτα θα παρατηρήσουμε δεξιότερα τον αστερισμό του Ωρίωνα που είναι ο πιο λαμπρός αστερισμός του ουρανού. Στο μέσο του αστερισμού τρεις αστέρες στη σειρά που φαίνονται πολύ κοντά μεταξύ τους και λάμπουν έντονα, ονομάζονται "οι τρεις μάγοι".
Πλανήτες: Από τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μόνο οι πέντε είναι ορατοί σε εμάς και μάλιστα οι δυο από αυτούς, Δίας και Αφροδίτη, φαίνονται τόσο έντονα που ξεχωρίζουν αρκετά από όλα τα άλλα ουράνια σώματα. Η Αφροδίτη την εποχή αυτή φαίνεται μετά το σούρουπο έντονα στα νοτιοδυτικά, ενώ ο Δίας αργά τη νύχτα ανατολικά που κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρεί προς το κατακόρυφο.

Σύνοδος Πλανητών: Επειδή οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε διαφορετικούς χρόνους λόγω της διαφορετικής τους ταχύτητας και απόστασης από αυτόν, κάποτε συμβαίνει οι φωτεινότεροι από αυτούς να βρεθούν στο ίδιο σημείο του νυχτερινού ουρανού και να λάμπουν αθροιστικά πολύ έντονα. Το φαινόμενο αυτό λέγεται Σύνοδος Πλανητών. Τα τελευταία χίλια χρόνια αρκετές δεκάδες φορές είχε συμβεί αυτό το φαινόμενο που φυσικά δημιουργεί σε έναν παρατηρητή στη Γη ένα ξεχωριστό θέαμα στο νυχτερινό ουρανό, που και αυτό διαρκεί λίγες εβδομάδες. Καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της θα αναγκάσει τους πλανήτες άλλοτε να μεσουρανούν καταδεικνύοντας ένα κατακόρυφο και συγκεκριμένο σημείο και άλλοτε δύουν στο δυτικό ορίζοντα υποδεικνύοντας μια συγκεκριμένη διεύθυνση και πορεία όπως αυτής των τριών μάγων.

Όποιο όμως και να ήταν το φωτεινό αυτό φαινόμενο του ουρανού, που έδειχνε στους τρεις μάγους πού γεννήθηκε ο Μεσσίας του Κόσμου Ιησούς, κάτι άλλο όμως δημιουργεί τη μεγαλύτερη εντύπωση: ότι όλα τα φυσικά φαινόμενα και γεγονότα σε ολόκληρο το σύμπαν όπως και αυτό το απλό άστρο της Βηθλεέμ, υποτάσσονται και υπακούουν στη θέληση του Δημιουργού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: