Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ...

Άλλο πολιτική κι άλλο τεχνογνωσία, τεχνοκρατία.

Η συνταγή της επιτυχίας τελικά είναι πολύ απλή:

Ο πολιτικός επιλέγει τον σωστό τεχνοκράτη, ο τεχνοκράτης προτείνει, ο πολιτικός αποφασίζει, ο τεχνοκράτης εκτελεί και παρακολουθεί τα πράγματα.

Είναι η βασική διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που πρέπει να έχει όραμα, τη βούληση για σχεδιασμό και το ταλέντο της διαχείρισης και σε αυτόν που πρέπει να έχει τις γνώσεις και το τεχνικό υπόβαθρο για να εφαρμόσει τις αποφάσεις με τρόπο που να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οποιαδήποτε άλλη απόκλιση, όπως τεχνοκράτες να παίρνουν αποφάσεις ή πολιτικά πρόσωπα να τοποθετούνται ως διοικητές οργανισμών είναι απλά ανωμαλία. Το να συνδυάζει επαρκώς ένας άνθρωπος και τις δύο ιδιότητες είναι δύσκολο, ακριβώς επειδή βασίζονται σε διαφορετικό γνωσιακό επίπεδο και σετ ικανοτήτων.

Η πολιτική λύση στα διάφορα προβλήματα είναι να βρεθεί κάποιος υπουργός χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος να εφαρμόσει τις όποιες συνταγές ταιριάζουν στην Ελληνική κοινωνία.

Αυτό απαιτεί από τους πολιτικούς ανιδιοτέλεια...

Πράγμα που δεν έχουν οι σημερινοί πολιτικοί μας, εκτός ίσως ορισμένων μετρημένων στα δάχτυλα ενός χεριού ...

Και εν τέλει, πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τους πολιτικούς από τις γλάστρες και τους τεχνοκράτες από τους αλεξιπτωτιστές...

Φταίμε εμείς γιατί είτε δεν απαιτούνε πολιτικό λόγο η δεν ψηφίζουμε με βάση αξιοκρατικά κριτήρια.
Επίσης, φταίνε όσοι έχουν τα προσόντα και δεν διεκδικούν δημόσια - εκλεγμένη θέση για να το παλέψουν,  αλλά παρατηρούν το δράμα της χώρας από μακριά και μας περιγράφουν το πρόβλημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: