Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΤΕΣ...

Σε καιρούς κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας πολλαπλασιάζονται οι προσπάθειες των κάθε λογής απατεώνων που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις αδυναμίες και τις επιθυμίες των ανυποψίαστων πολιτών και να κερδίσουν πολλά ή λίγα λεφτά εις βάρος τους...

«Με έκλεψαν στο λεωφορείο».

«Ο πλανόδιος μικροπωλητής μου πούλησε σκάρτο πράγμα».

«Μου χτύπησαν την πόρτα για να ελέγξουν το ρολόι του ηλεκτρικού και με έκλεψαν».

«Μου πρότειναν ένα κόλπο με το οποίο θα διπλασιάσω τα λεφτά μου, αλλά πήραν τα χρήματα κι εξαφανίστηκαν».

«Μου πούλησαν ένα διαμέρισμα που όμως δεν τους ανήκε».

«Το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ή κινητό που αγόρασα σε χαμηλή τιμή αποδείχτηκε κλεμμένο».

«Με πήραν τηλέφωνο ότι ο γιος μου είναι στο νοσοκομείο και χρειάζεται χρήματα, αλλά ευτυχώς του τηλεφώνησα και ήταν σπίτι του υγιέστατος».

Έχουμε ακούσει τις παραπάνω ιστορίες από γνωστούς μας που την έπαθαν. Τις έχουμε διαβάσει στις εφημερίδες. Τις ακούμε μερικές φορές στην τηλεόραση. Οι περισσότερες είναι δυστυχώς αληθινές.
Συμβαίνουν σε ανυποψίαστους ανθρώπους. Μια στιγμή απροσεξίας. Η επιθυμία για εύκολο κέρδος. Η διάθεση για επίδειξη εξυπνάδας. Αυτά είναι τα στοιχεία που εκμεταλλεύονται οι απατεώνες για να πετύχουν το στόχο τους. Και η Πολιτεία αδυνατεί να βρίσκεται πίσω από κάθε πολίτη για να τον προστατεύσει όταν ο ίδιος ο πολίτης δεν καταβάλλει προσπάθεια να αυτοπροστατευθεί.

Πορτοφολάδες. «Να ανεβαίνεις πρώτος ή τελευταίος στο λεωφορείο. Ποτέ στη μέση. Και όταν περνάς απέναντι στο φανάρι να μην είσαι ποτέ στη μέση του πλήθους, αλλά είτε μπροστά είτε στο τέλος». Συμβουλές έμπειρου αστυνομικού για να αποφεύγουμε τους πορτοφολάδες. Αλλά και μέσα στο λεωφορείο προσέχετε ποιος έρχεται δίπλα σας, αποφεύγετε τον συνωστισμό και μην εκνευριστείτε αν σας σπρώξουν απότομα. Γενικά να κρατάτε λίγα χρήματα όχι απαραίτητα σε πορτοφόλι, αλλά στο βάθος της τσέπης σας. Μπορείτε ακόμη να βάλετε μια χαρτοπετσέτα σε ένα φτηνό πορτοφόλι για να εξαπατήσετε τους πορτοφολάδες.

Με τη μέθοδο της απασχόλησης. Αν σας χτυπήσουν την πόρτα για να ελέγξουν την ηλεκτρική εγκατάσταση ή τα τηλέφωνα μην ανοίξετε. Η καταμέτρηση των ρολογιών της ΔΕΗ γίνεται σε προκαθορισμένες μέρες που συνήθως αναγράφονται στον λογαριασμό. Τα τηλέφωνα ελέγχονται από το κέντρο, εκτός αν εσείς έχετε αναφέρει κάποια βλάβη για την οποία απαιτείται επιτόπια επίσκεψη. Αν έχετε αμφιβολία τηλεφωνήστε στην αντίστοιχη υπηρεσία για να επιβεβαιώσετε πριν ανοίξετε την πόρτα.

Και φυσικά μην ανοίξετε αν σας χτυπήσουν την πόρτα για να σας πουλήσουν χτένια, εικόνες ή σκουλαρίκια. Ενώ θα σας απασχολούν με την πονεμένη ιστορία της ζωής τους θα σας κλέβουν χωρίς να το καταλάβετε καν...

Απάτες με ακίνητα. «Πώς ήταν δυνατόν να πουλήσει το ίδιο σπίτι σε τρεις αγοραστές, όταν μάλιστα δεν ήταν καν δικό της», αναρωτιούνται οι περίοικοι σε μια γειτονιά της Αθήνας. Κι όμως είναι δυνατόν αλλά μόνο με τη συνεργασία συμβολαιογράφων και δικηγόρων. Αν αποφασίσετε λοιπόν να αγοράσετε ακίνητο φροντίστε να εμπιστευθείτε σε κάποιον έντιμο δικηγόρο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά σας. Αν η τιμή είναι υπερβολικά χαμηλή ερευνήστε λεπτομερώς τα κίνητρα του πωλητή. Συχνά οι ευκαιρίες που εξάπτουν την πλεονεξία μας και μας κάνουν να νοιώθουμε περήφανοι που ξεγελάσαμε τους άλλους βρίσκοντας το κελεπούρι, αποδεικνύονται μακροπρόθεσμα προβληματικές. Μπορεί να μην μας εξαπάτησαν πουλώντας μας κάτι που δεν τους ανήκει ή κάτι που έχουν ήδη πουλήσει και σε άλλους. Αλλά είναι πολύ πιθανόν το ακίνητο να έχει κάποιο κρυφό πρόβλημα (υγρασία, αστάθεια εδάφους, διεκδίκηση από το δημόσιο ή από ιδιώτη κ.λπ.), ώστε τελικά να αποδειχτεί ασύμφορο.

Κλεμμένα αυτοκίνητα. Πριν από λπιγα χρόνια αγόρασε κάποιος ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο στο Βέλγιο. Ευκαιρία. Αλλά έναν μήνα μετά την αγορά τον κάλεσαν στη βέλγικη Αστυνομία για έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο τον πληροφόρησαν ότι ήταν μάλλον κλεμμένο. Αφού το εξέτασαν επί ώρες οι ειδικοί της Αστυνομίας τον πληροφόρησαν ότι ναι μεν ήταν κλεμμένο, αλλά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την πραγματική προέλευση του οχήματος. Και του εξήγησαν τη μέθοδο που είχε χρησιμοποιηθεί: Κλέβουν ένα κανονικό όχημα. Ταυτόχρονα φροντίζουν να αγοράσουν ένα παρόμοιο όχημα κατεστραμμένο από ατύχημα. Σβήνουν επιμελώς τους αριθμούς από τον κινητήρα του κλεμμένου και αντικαθιστούν όλους τους άλλους αριθμούς με τους αριθμούς από το κατεστραμμένο. Ηθικό δίδαγμα. Αγοράστε μεταχειρισμένο από επίσημη αντιπροσωπία, από σοβαρή εταιρεία ή από πρόσωπο εμπιστοσύνης. Και εξετάσετε λεπτομερώς τις καταπληκτικές ευκαιρίες. Ισως να σας οδηγήσουν στο εδώλιο ως κλεπταποδόχους.

Απάτες με πυραμίδες. «Θέλετε ειλικρινά να πλουτίσετε;». Αυτό ήταν το σύνθημα της μεγαλύτερης σύγχρονης πυραμίδας, της IOS που τάραξε τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Οι ανυποψίαστοι, αλλά πλεονέκτες, πελάτες της IOS κατέθεταν τα λεφτά τους και η εταιρεία τους υποσχόταν να τα διπλασιάσει σε έναν χρόνο! Επρόκειτο φυσικά για κλασική πυραμίδα όπου οι πρώτοι κερδίζουν λαμβάνοντας χρήματα από τους επόμενους, αλλά οι τελευταίοι δεν παίρνουν τίποτα! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν κάποιος ζητήσει τα χρήματά σας υποσχόμενος γρήγορο κέρδος. Ακόμη και σοβαρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέρρευσαν επειδή οι υπεύθυνοι για τις επενδύσεις χρησιμοποίησαν παράνομα τα χρήματα των καταθετών για πυραμιδοειδή συστήματα και άλλες απάτες. Η βρετανική τράπεζα Μπάριγκς που λειτουργούσε από το 1762, χρεοκόπησε το 1995 όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας υπάλληλός της στη Σιγκαπούρη είχε επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες σε επισφαλή ομόλογα. Τελικά η τράπεζα πουλήθηκε για μία λίρα Αγγλίας...

Ο έξυπνος - ενημερωμένος επίσης μπορεί να διακρίνει την διαφορά ανάμεσα σε μια στημένη απάτη γρήγορου πλουτισμού πυραμίδας από το πρόγραμμα Marketing μιας εταιρείας απευθείας πωλήσεων που χρησιμοποιούν ανεξάρτητους συνεργάτες, (υπάρχουν αρκετές πολυεθνικές με πολλά χρόνια λειτουργίας με εκατομμύρια πελάτες και μεγάλα κέρδη που λειτουργούν καθόλα νόμιμα) και δεν μπερδεύει τους λίγους απατεώνες με πολλούς επαγγελματίες που απλώς κάνουν τη δουλειά τους...

Από τους απλούς πορτοφολάδες και τους απατεώνες με ακίνητα και αυτοκίνητα στις πυραμίδες μεγαλοαπατεώνων και τις επισφαλείς επενδύσεις μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών η μέθοδος προστασίας είναι μία. ΠΡΟΣΟΧΗ!

Και μην αφήσετε την πλεονεξία ή τη ματαιοδοξία σας να σας τυφλώσει. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτές ακριβώς τις αδυναμίες και φυσικά την απροσεξία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: