Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ...

Σχετικά με τα επαγγέλματα των παλαιών  "γυρολόγων" που χάθηκαν λόγω μεταβολής των συνθηκών ζωής, θα προστεθούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύντομα και βίαια κι άλλα.

Που δεν είναι καθόλου γυρολογικά αλλά εξειδικευμένα με  σημαντικές μάλιστα σπουδές κι όλα τους ζωτικότατα όλο τον καιρό της δυτικής ευημερίας.

Σύμφωνα λοιπόν με Αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες/γραφεία επαγγελματικού προσανατολισμού προβλέπονται απώλειες θέσεων εργασίας, μετά το 2020, στους εξής τομείς:

- Υπάλληλοι Ταχυδρομείου. Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, οι εταιρίες κούριερ, το fax, οι διαδικτυακοί  τόποι επικοινωνίας και το Skype θα είναι η αιτία εξαφάνισής τους.

- Τηλεφωνητής/τηλεφωνήτρια σε κέντρα εξυπηρέτησης πελατών.  Τα κινητά κι οι αυτοματοποιημένες υπηρεσίες ήδη μπήκαν στη θέση τους.

- Εργάτες σε εργοστάσια κατασκευής επεξεργαστών υπολογιστών. Συνεχώς μπαίνουν στην αγορά εργασίας νέες μηχανές ρομπότ που αντικαθιστούν τον άνθρωπο! Η ρομποτική εποχή ήδη έχει ξεκινήσει σε πολλούς τομείς (κυρίως στην ιατρική).

- Χειριστής ραπτομηχανών. Οι  μεγάλες εταιρίες ένδυσης και υπόδησης λόγω κρίσης, μείωσης κόστους αλλά και μεγαλύτερου κέρδους, αναθέτουν το ράψιμο σε εργοστάσια του εξωτερικού.

- Τεχνικός εκτύπωσης. Γενικά τα επαγγέλματα που άλλοτε συσχετίζονταν με τον εκτυπωτικό κλάδο. 
Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων, που διαβάζονται μέσω μικρών φορητών συσκευών, αποτελούν τους φονιάδες αυτών των ειδικοτήτων.

- Πλασιέ. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ιστοσελίδες τους κατάργησαν ήδη.

- Δημοσιογράφος. Η κρίση, το διαδίκτυο, οι προσωπικές ιστοσελίδες, η κοινωνική δικτύωση κ.α., καθιστούν πολύ επισφαλές ένα άλλοτε λαμπρό και με κύρος επάγγελμα.

Άραγε η Ελληνική Πολιτεία, μέσω των ΚΕ.ΣΥ.Π. (Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού), εκπονεί έρευνα σχετικά με τα επαγγέλματα που σκότωσε ή θα σκοτώσει η κρίση εδώ; Μάλλον όχι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: