Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΟΣ...

Η υπόθεση της Κύπρου δείχνει ότι ο οικονομικός πόλεμος στην Ε.Ε. μεταξύ "Βορείων' και 'Νοτίων", καλά κρατεί. Και πως αυτό που μετράει στην σημερινή Ευρωπαική Ενωση δεν είναι η αλληλεγγύη, αλλά η εκμετάλλευση των ασθενέστερων από τους ισχυρότερους.
Στο όνομα δήθεν της οικονομικής τους εξυγίανσης...

Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων. Η στρατηγική της θέση είναι αιτία πολλών συγκρούσεων, επιδρομών και πολέμων. Επί της Κύπρου παίχθηκαν και παίζονται πολλών λογιών παιχνίδια. Οικονομικά και Γεωπολιτικά: κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Α.Ο.Ζ. της, αλλά και κέντρο ξεπλύματος κατά τους Γερμανογάλλους του Ρώσικου βρόμικου χρήματος.

Είναι σήμερα το μήλον της Εριδος ανάμεσα σε Ρωσία - Ε.Ε. - Αμερική. Από κοντά και η Τουρκία που σε τέτοιες ώρες ξέρει να προβάλει παράλογες επιδιώξεις από τις οποίες, βοηθούντων και των "συμμάχων" (τώρα και η Ρωσία) βγαίνει πάντα κερδισμένη...

Το ισχυρότερο όπλο στις μέρες μας, για να κάμψει κανείς τις αντιρρήσεις μιας χώρας της Ευρωζώνης, είναι ο οικονομικός αποκλεισμός - στραγγαλισμός της. Οχι με τη μορφή embargo, αλλά με τη μορφή μη χρηματοδότησης από την Ε.Κ.Τ. ρευστού στις τράπεζές της.

Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πάντα είχε υπερτροφικό τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις στις τράπεζες της ήταν κατά πολύ υψηλότερες από τις παραγωγικές και οικονομικές δυνατότητές της. Ας πούμε από τα 70 δισεκατομμύρια των καταθέσεών της, σήμερα, μόνο το 37% ανήκει σε Κυπρίους καταθέτες.

Για το λόγο αυτό οι Γερμανογάλλοι μίλησαν για Κυπριακή οικονομία - καζίνο, εννοώντας προφανώς το μεγάλο παιχνίδι με τους Ρώσους και όχι μόνο καταθέτες και τα υψηλά επιτόκια που οι Κυπριακές τράπεζες χορηγούσαν για να προσελκύσουν χρήματα.

Αυτή τιμωρητική διάθεση των Γερμανών που θεωρούν ότι εμείς οι Νότιοι είμαστε έκλυτοι και πρέπει να πληρώσουμε το ξεχαρβάλωμα των οικονομιών μας (αλήθεια ποιοι χορηγούσαν χρήματα για το  ξεχαρβάλωμα;) δηλώνει και τις πραγματικές προθέσεις τους: ή πάμε σε μια Γερμανική Ευρώπη ή το ευρώ θα περιοριστεί στις φίλα κείμενες προς τη Γερμανία χώρες...

Όσο για δήθεν "εθνικές υπερηφάνειες" και αξιοπρέπειες που αποτελεί την καραμέλα ορισμένων αντιπολιταυόμενων, για τους τροϊκανούς φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο δυστυχώς αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι στη διεθνή σκακιέρα δεν μπορείς να διαπραγματευθείς ούτε με πατριωτικές κορώνες ούτε με τσαμπουκάδες ούτε με απειλές ούτε με κόκκινες γραμμές αλλά μόνο μέσα στα πραγματικά πλαίσια που οι οικονομικές σου δυνατότητες το επιτρέπουν.

Και όσο οι χώρες του Νότου δεν αποκτούν οικονομική αυτάρκεια ώστε να δανείζονται τόσα όσα θα μπορούν να ξεπληρώνουν, τόσο ο κλοιός των Βορειοευρωπαίων θα γίνεται βραχνάς για τους Νοτίους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: