Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΓΛΥΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ...

Απόσπασμα από διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών:

«Αν αγοράσετε γλυκό από ζαχαροπλαστείο και το δαγκώσετε μέσα στο κατάστημα, ενδέχεται εν αγνοία σας να καταστήσετε τον καταστηματάρχη υπόλογο για φορολογική παράβαση.

Σύμφωνα με τις νέες διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα γλυκά και τα παγωτά που καταναλώνονται εκτός καταστήματος (ακόμα και εάν τα πήρε κάποιος στο χέρι) φορολογούνται με ΦΠΑ 13%, εάν όμως καταναλωθούν εντός του καταστήματος πρέπει να μπει ΦΠΑ 23%! Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της γλυκιάς και της αλμυρής μπουγάτσας οι οποίες θα φορολογούνται με διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ. Οι τυρόπιτες, κασερόπιτες, μπουγάτσες και όλα τα σφολιατοειδή γενικότερα, θα έχουν ΦΠΑ 23%.

Σε περίπτωση όμως που τα προϊόντα περιέχουν γλυκαντικές ύλες, υποστηρίζει η εγκύκλιος, όπως για παράδειγμα η μπουγάτσα με κρέμα, αυτά θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στο 13%. Όταν βέβαια δεν καταναλώνονται στο κατάστημα και τα παίρνετε για το σπίτι. Το τυποποιημένο σάντουιτς που αγοράζετε από το μαγαζί υπάγεται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%. Εάν κάνετε το λάθος και ζητήσετε να σας το ζεστάνουν στο μαγαζί, ή το καταναλώσετε μπροστά στον ιδιοκτήτη, τον επιβαρύνετε με άλλο 10% καθώς σε αυτήν την περίπτωση ο συντελεστής ΦΠΑ που σύμφωνα με το υπουργείο, πρέπει να εφαρμοστεί είναι το 23%.

Στις περιπτώσεις των εταιρειών catering που παρέχουν προϊόντα προς κατανάλωση, το κάθε ένα θα φορολογείται με τον συντελεστή που προβλέπει ο νόμος. Για παράδειγμα γλυκά, φυσικό μεταλλικό νερό και ψωμί με 13%. Εάν όμως η εταιρεία παρέχει έναν υπάλληλο της για υπηρεσίες σερβιρίσματος, τα παραπάνω αγαθά θα φορολογηθούν με 23%...».


Το ερώτημα είναι αν αυτοί που συντάσσουν τις εγκυκλίους ήταν εκ γεννετής βλαμένοι ή έγιναν κατά την πορεία του εργασιακού τους βίου...

Κι εάν ένας προτιμά την αλμυρή μπουγάτσα με τυρί να τη φάει με αρκετή ζάχαρη από πάνω, τι συντελεστή ΦΠΑ θ' αποκτήσει αυτή μέχρι να φτάσει στο στόμα του;

Δεν ξέρω πόσο ανίκανη και τυχάρπαστη είναι η παρούσα Κυβέρνηση. Κωμική πάντως είναι πέραν πάσης αμφιβολίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: