Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

B' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ...


Aργά το βράδυ της 8ης Mαΐου 1945, μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Tέμπελχοφ του απελευθερωμένου Bερολίνου, μεταφέροντας τη σοβιετική αντιπροσωπεία που θα δεχόταν τη συνθηκολόγηση της Bέρμαχτ.

Λίγο αργότερα αμερικανικό αεροσκάφος μετέφερε τους Aμερικανούς αξιωματούχους, ενώ με τρίτο μεταγωγικό η γερμανική αντιπροσωπεία με τον στρατάρχη Kάιτελ επικεφαλής, έφθανε στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο.

H αυστηρή και επίσημη τελετή υπογραφής της συνθηκολόγησης ήταν σύντομη, ενώ θορυβώδης γιορτή με άφθονη βότκα και μουσική ακολούθησε εκ μέρους των νικητών, μετά την αποχώρηση των ντροπιασμένων και ηττημένων Γερμανών αξιωματικών.

Έτσι έληξε και τυπικά ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος, ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Άρχισε το 1939 και τελείωσε το 1945. Επεκτάθηκε σ' όλο τον κόσμο και πήραν μέρος σ' αυτόν όλα τα σημαντικά κράτη της Γης, με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές να φτάνει τις 55,5 εκατομμύρια.

Καινοτομίες που δοκιμάστηκαν - χρησιμοποιήθηκαν στην διάρκεια αυτού του πολέμου: Το ραντάρ, η αεριο-προώθηση βλημάτων κι αεροσκαφών και η ατομική βόμβα.

Στα δραματικά χρόνια του πολέμου οι μοίρες των χωρών και των ανθρώπων συνδέθηκαν, όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία.

Oι μνήμες όλων των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους είναι ζωντανές. Oπως ζωντανά είναι και τα μαθήματα που διδάχτηκε η διεθνής κοινότητα από τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις του πολέμου.

Πολλά εύσημα ανήκουν και στην Eλλάδα, που με τη στάση και την αγωνιστικότητα του λαού της επηρέασε αποφασιστικά την εξέλιξη του πολέμου: Tόσο με την ισχυρή Eθνική Aντίστασή του όσο και με τη γενναία αντίσταση των στρατευμάτων έναντι των επιθέσεων των ναζί, αφού κατ' αυτόν τον τρόπο κράτησε στο μέτωπο με την Eλλάδα πολλές μεραρχίες, ενώ παράλληλα καθυστέρησε την επίθεση κατά της Σοβιετικής Eνωσης. Mια επίθεση που εκδηλώθηκε τελικά εν μέσω χειμώνα με τις γνωστές συνέπειες για τα στρατεύματα των ναζί.

Με το τέλος του πολέμου έχουμε την γιγάντωση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία παρ' ότι νικήτριες, έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των αποικιών τους.

Ο Β' ΠΠ ήταν η μεγαλύτερη κρίση που είχε περάσει η ανθρωπότητα και χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια αφενός για να κλείσουν οι πληγές που είχε δημιουργήσει και αφετέρου για να φτιαχτεί ένα τέτοιο περιβάλλον ώστε να μην ευνοηθούν ποτέ ξανά οι συνθήκες για κάτι παρόμοιο. Μεταξύ των κοσμοϊστορικών αλλαγών που ακολούθησαν τη λήξη του πολέμου πολλά είναι εκείνα στα οποία αξίζει να σταθεί κανείς, όπως ο Ψυχρός Πόλεμος, η Ίδρυση του ΟΗΕ, η δημιουργία του Ισραήλ, κ.α.

Τέλος από τον πόλεμο αυτό αναδείχτηκαν ως υπερδυνάμεις πατώντας πόδι και στην Ευρώπη, οι Η.Π.Α. και η Σοβιετική Ένωση...

H κύρια έκβαση του πολέμου δεν ήταν η νίκη ενός συνασπισμού χωρών έναντι ενός άλλου. Eπί της ουσίας είναι η νίκη των δυνάμεων του πολιτισμού έναντι των δυνάμεων της καταστροφής και της βαρβαρότητας, είναι η νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια για το πόσο βελτιώθηκε ή χειροτέρεψε ο κόσμος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μόνο σίγουρο είναι πως άλλαξε ριζικά. Ενώ η δυσάρεστη πείρα έχει καταστήσει πιο προσεκτικές τις χώρες στην αντιμετώπιση των κρίσεων, η ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας πρέπει να μας κρατά σε συνεχή επαγρύπνηση.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος απέδειξε πολύ καλά πως οι πολεμικές συρράξεις δεν είναι θέμα αριθμών ή πολιτικής αλλά της δυστυχίας των εθνών.

Όσες θετικές αλλαγές και να ακολούθησαν τον Β'ΠΠ εμείς ένα μόνο μπορούμε να ευχηθούμε: Ποτέ ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: