Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ...

Ο Πάγκαλος έχει γράψει ένα μικρό βιβλιαράκι με τίτλο «Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη» (Εκδόσεις Πατάκη, Δεκέμβριος 2010) Από κει είναι οι 2 παρακάτω μικρές ιστορίες σε αφήγηση του ίδιου του Πάγκαλου:

1. "Ο Πάγκαλος αποφασίζοντας την αντικατάσταση του καυστήρα του υπουργείου εμπορίου προκάλεσε την τοποθέτηση ενός κόντρα πλακέ. Μία μέρα που επιθεωρούσε τα γραφεία διαπίστωσε ότι το κόντρα πλακέ είχε μία αρκετά μεγάλη τρύπα και ω του θαύματος εμφανίστηκε μία ανθρώπινη κεφαλή.

Κάποιος έμπαινε με τα τέσσερα μέσα στο υπουργείο καθυστερημένος. Τον άρπαξα αμέσως από τα μαλλιά και τον ακινητοποίησα σε ένα σημείο όπου όποια και αν ήταν η δύναμή του, ήταν αδύνατο να σηκωθεί, να φύγει προς τα έξω ή να μπει προς τα μέσα. Τον ερώτησα το όνομά του και μου είπε ότι ήταν κάποιος τμηματάρχης. Έστειλα λοιπόν ανθρώπους του γραφείου μου που με συνόδευαν και εκάλεσαν όλους τους υπαλλήλους κρατώντας πάντα το θύμα μου από τα μαλλιά γονατιστό στα τέσσερα, εξεφώνησα λογίδριο.

Τους είπα πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο εξευτελισμός κάποιου ο οποίος το σκάει από την δουλειά του με αυτόν τον ποταπό τρόπο και να θαυμάσουν την κατάσταση της πλήρους ανυποληψίας στην οποίο είχε περιέλθει ο ατυχής τμηματάρχης. Στο τέλος του είπα ότι δεν επρόκειτο να τον τιμωρήσω, γιατί αυτό που έπαθε είναι ο,τι χειρότερο μπορούσε να πάθει ένας άνθρωπος που έχει στοιχειώδες φιλότιμο". (σελ 32)

2. "Μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στη Ρόδο, ο Πάγκαλος, επειδή πολλά από τα φαγητά είχαν περισσέψει, αποφασίζει να ανοίξει τον μπουφέ στους αστυνομικούς που φύλαγαν τους επισήμους «Δυστυχώς μετά από μιάμιση ώρα περίπου εισέβαλε στο γραφείο μου ο υπεύθυνος για την τροφοδοσία και μου είπε ότι οι αστυνομικοί αφού φάνε συναποκομίζουν τα ως επί το πλείστον ασημένια σκεύη και αποχωρούν.

Κατέβηκα αμέσως στην κεντρική είσοδο του καστέλου και όταν είδα να φθάνει μια ομάδα αστυνομικών, τους ρώτησα αν έρχονται από την τραπεζαρία. Μου είπανε ναι και τότε ζήτησα να αδειάσουν αμέσως τις τσέπες τους. Κατακόκκινοι αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν και από τις τσέπες τους έπεσαν αναπτήρες, αλατιέρες, τασάκια, μαχαίρια, πιρούνια και κουτάλια.

Μετά από ένα σύντομο σχολιασμό τον οποίο μπορείτε να φανταστείτε και δεν θέλω να επαναλάβω, όταν τους ρώτησα πώς διανοήθηκαν να κάνουν αυτό το πράγμα, μου απάντησαν ότι θεωρούσαν ότι τα μαχαιροπήρουνα ήταν του κράτους και είχαν σκεφτεί να τα κρατήσουν για souvenir»(σελ 109, 110).

Έχω τη καλή πρόθεση να πιστέψω τα γραφόμενα του συγγραφέα.

Με μια απορία ωστόσο: Γιατί οι πολιτικοί αφού βλέπανε από τότε όλες αυτές τις απαράδεκτες πράξεις δε προνόησαν; Γιατί τακίμιασαν τόσα χρόνια με τους κοπριτο-συνδικαλιστές; Γιατί τους έδωσαν τόση εξουσία; Γιατί διόριζαν και γέμιζαν τις υπηρεσίες;

Με τα γραφόμενα του μας λέει πως ο ίδιος ανέχθηκε καταστάσεις και δεν εφάρμοσε τον νόμο. Και άλλες πολλές που έχουν να αφηγηθούν άλλοι πολιτικοί Άρα αυτό το δημόσιο είναι δικό τους προϊόν.

Και κάποια ακόμη "Γιατί" που ξέρω πως έχουν μόνο μια απάντηση.

Που έδωσε μόνος του προχθές: Για τις ΨΗΦΟΥΣ.

Στο παιγνίδι των προσλήψεων ενεπλάκησαν παράγοντες από όλο το πολιτικό φάσμα. Μετά από κάθε εκλογική μάχη οι χαμένοι έμπαιναν στο ψυγείο, οι νικητές έκαναν νέους διορισμούς και όλοι βολεύονταν ώσπου έσκασε κι αυτή η φούσκα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: