Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...


Μετά τους 2 γύρους των εκλογών, το θέμα απασχολεί τον πολιτικό - δημοσιογραφικό κόσμο και μόνο, με καταιγισμό αναλύσεων και ερμηνειών, όπου διάφοροι τύποι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, προσπαθούν να αναλύσουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων και να μας τα πρήξουν με τις δικές τους διδαχές γύρω από το περιβόητο "μήνυμα" που έστειλαν οι πολίτες μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Για να μην ασχολούμαστε για πολύ, όσοι έχουμε ζωή να ζήσουμε και πράγματα να κάνουμε, να με λίγα λόγια τα συμπεράσματα των εκλογών, από κάποιον που ποτέ δεν ανακατεύτηκε με κόμματα:

Κύριο μήνυμα μετά και το τέλος του δεύτερου γύρου των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα: Η ταφόπλακα της Μεταπολίτευσης έπεσε οριστικά. Να χωνέψει ο πολιτικός κόσμος την παραδοχή ότι οι μισοί πολίτες της χώρας πολίτες αδιαφόρησαν παντελώς για τις εκλογές απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και προοδεμένοι από τις δυνάμεις που μονοπωλούν στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Η αποχή του 50% ένα πράγμα σημαίνει: Αποδοκιμασία και καταδίκη του πολιτικού συστήματος.

Αυτοί οι πολίτες πιστεύουν πως η συμμετοχή τους δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τη φύση των πραγμάτων, ούτε τη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών. Η θεσμική συμμετοχή στα κοινά θεωρείται πλέον χαμένη υπόθεση.

Ο κόσμος έχει αρχίσει πραγματικά να συνειδητοποιεί ότι οι πολιτικοί του και τα εργαλεία επικοινωνίας τους έχουν ξεπεραστεί.

Η ελπίδα νά ξαναμαντρωθούν οι πολίτες στά σημερινά σχήματα αρχίζει και ξεθωριάζει και είναι δύσκολο νά προβλεφθεί το μέλλον τού συστήματος.

Πάντως ολοι οι πολίτες δέν σκέφτονται μόνον σέ δικομματικό επίπεδο, όπως έδειξαν όσοι έκαναν τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν. Τα πρόσωπα παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο ο κόσμος σταμάτησε να ψηφίζει κομματικά κούτσουρα.

Πέρα από αυτά, το ΠΑΣΟΚ πέρασε τον εκλογικό κάβο χωρίς να βουλιάξει αλλά η παλινδρόμηση στις κρίσιμες αποφάσεις, η αλαζονεία και η έλλειψη μέτρου τιμωρούνται. Το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει όλο το παιχνίδι μπροστά του. Σε αυτή τη τριετία αν στο τέλος πάει κάτι καλά...

Ο Σαμαράς ήταν πολύ νέος αρχηγός για να προχωρήσει σε τόσο βαθύ ξεσκαρτάρισμα. Οι πολιτικές ανανέωσης και διαγραφών έχουν και ρίσκα. Αυτό που λείπει από τη ΝΔ είναι η ιδεολογία. Αν σώνει και καλά είσαι δεξιός δεν μπορείς να συμφωνήσεις με την αριστερά. Μπορεί να έχεις κάποια κοινά αντιμνημονιακά σημεία αλλά ο εθνομηδενισμός της αριστεράς είναι δεδομένος και ξένος ιδεολογικά για σένα... Θέλει πολλή δουλειά ακόμη και σοβαρή. Για να μπορέσει να πείσει τους απέχοντες μα και τους δικούς του.

Τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για τη ΝΔ και τον Σαμαρά, ότι κι αν λέει εκ των υστέρων, και γι' αυτό δεν φταίνε μόνο τα ΜΜΕ και η προπαγάνδα τους. Φταίνε και οι επιλογές προσώπων, και η επικοινωνιακή προσέγγιση, και η βασική πολιτική πλατφόρμα των υποψηφίων.

Το ΛΑΟΣ μεσοβέζικο κατασκεύασμα που πουλάει "πατριωτισμό" και αποτελεί δεκανίκι...

Η .Αριστερά θλιβερό απόκομμα και συστημικό άλλοθι...

Το μόνο κόμμα που είναι ξεκάθαρα κερδισμένο είναι το ΚΚΕ κι όσο ζοριζουν τα πράγματα το "αντιμνημονιακό" του μέτωπο θα κερδιζει και περισσότερο κόσμο από τα στρώματα των θυμάτων της κρίσης.

Ο πολιτικός μας κόσμος γενικά: Με τέτοιους πολιτικούς, με τέτοια πολιτική, με τέτοια αναλήθεια, με τέτοια ψηφοθηρική αντιπαλότητα ακόμη και σε κρίσιμες για όλους μας στιγμές, τι μικροκομματικές ερμηνείες των "μηνυμάτων", τι φλύαρη κενολογία, τι φθαρμένη ξύλινη γλώσσα, τι αναισθησία απέναντι στο ζοφερό παρόν, που εκείνος για δεκαετίες δημιούργησε κι έφτασε στο αμήν σήμερα.

Το κακό είναι το ότι μπορεί ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, αλλά εμείς που δεν είμαστε καθόλου υπέυθυνοι για τα χάλια που ζούμε, υφιστάμεθα τις συνέπειες. Η Ελλάδα παρακμάζει και για να βγει από την παρακμή της χρειάζονται φρέσκιες ιδέες και ικανότατα στελέχη και σε κεντρικό και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο κι ένα κομματικό-στελεχιακό δυναμικό που ακολουθεί με το ζόρι για να επιβιώσει και να μην χάσει παλαιότερα προνόμια δεν είναι ό,τι το καλύτερο για το αύριο του τόπου...

Το μυστικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας του αύριο βρίσκεται στην σημερινή αποχή. Οποιος καταφέρει και σύρει στην κάλπη προτείνοντας εφικτό όραμα κι ελπίδα αυτό το δυναμικό που μετρά τον μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, θα κερδίσει το πολιτικό παιγνίδι.

Ο κόσμος τώρα με τέτοιες συνθήκες ψήφισε απογοήτευση, απέχοντας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπήρξε κάτι που να τον κινητοποιήσει. Ψηφίσε "δε βαριέσαι".

Ο κόσμος αποδεικνύεται πολύ περισσότερο πρόβατα από όσο νομίζουμε. Τα ΜΜΕ τον έστρεψαν στην αποχή με τον τρόπο τους και η μάζα πάλι τσίμπησε κι αναλόγως έπραξε. Aπό χθες το πρωί κάθε ένας από αυτούς που δεν πήγε να ψηφίσει χθες δεν έχει κανένα δικαίωμα πλέον να διαμαρτύρεται γι' αυτά που θα παθαίνει. Ποτέ δεν ήταν "politically correct" να απεμπολείς στην κρισιμότερη στιγμή για την πορεία του έθνους, το ιερότερο δικαίωμά σου που είναι η ψήφος, για να αλλάξεις τη μοίρα σου. Η αποχή δεν αλλάζει τίποτε...

Ας σταματήσει με αυτά τα ουσιαστικά συμπεράσματα εδώ αυτή η καραμέλα για τους νικητές και τους ηττημένους στις περασμένες ήδη αυτοδιοικητικές εκλογές, πριν γίνει σήριαλ για εβδομάδες. Με 50% αποχή κάθε πρόβλεψη και ανάλυση ποσοστών είναι μάταιη και αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές.

Ο μεγάλος χαμένος στο κάτω - κάτω είναι ο λαός που θα συνεχίσει να υφίσταται το μέγεθος της κρίσης και τις λάθος πολιτικές και κοινωνικές επιλογές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: